IMF büyüme tahminini düşürdü
Küresel ekonominin tehlikeli bir safhada olduğunu, aşağı yönlü risklerin artığını açıklayan Uluslararası Para Fonu, küresel büyüme tahminini yüzde 4,3'ten yüzde 4'e düşürdü.
Haberin Öne Çıkanları
'ABD daha az büyüyecek'
'Çin'de hızlı büyüme sürecek'
Türkiye tahmini yüzde 6,6

uluslararası para fonu (imf)'nin ''dünya ekonomik görünüm raporu''na göre, dünya ekonomisi bu yıl ve gelecek yıl yüzde 4 büyüyecek. imf, üç ay önceki raporunda küresel ekonominin bu yıl 4,3 ve gelecek yıl ise yüzde 4,5 büyüyeceğini tahmin etmişti.
imf'nin raporunda, küresel ekonominin tehlikeli yeni bir safhada olduğu, küresel ekonomik toparlanmadaki belirsizliğin nisan ayına göre daha da arttığı belirtilerek, ''küresel faaliyetlerin zayıfladığı ve daha istikrarsız bir hal aldığı, güvenin son zamanlarda hızla düştüğü ve aşağı yönlü risklerin arttığına'' dikkat çekildi.
japonya'nın bu yıl deprem ve tsunami felaketiyle sarsıldığı, bazı petrol üreticisi ülkelerde halk ayaklanmaları meydana geldiği, aynı zamanda abd'nin büyümesinin hız kestiği kaydedilen raporda, euro bölgesi'nin önemli finansal sorunlarla mücadele ettiği ve küresel piyasaların riskli varlıkların satışından zarar gördüğü ifade edildi.
gelişmiş ekonomiler
daha önce abd ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 ve gelecek yıl yüzde 2,7 büyüyeceğini öngören imf, bu tahmini bu yıl için yüzde 1,5'e ve gelecek yıl için yüzde 1,8'e çekti. böylece imf, abd'nin bu yıl için büyüme tahminini yüzde 1 ve gelecek yıl için yüzde 0,9 azalttı.
imf, euro bölgesi için bu yıl büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 1,6'ya, gelecek yıl için ise yüzde 1,7'den yüzde 1,1'e indirdi.
gelişmiş ekonomilerin bu yıl yüzde 2,2 olan büyüme tahminini yüzde 1,6'ya ve gelecek yıl yüzde 2,6 olan tahminini de yüzde 1,9'a indiren imf, avrupa'nın en büyük ekonomisi almanya'nın büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3,2'den yüzde 2,7'ye ve gelecek yıl yüzde 2'den yüzde 1,3'e çekti.
rapora göre, fransa bu yıl yüzde 1,7 ve 2012 yılında yüzde 1,4 büyüyecek. haziran ayında fransa için bu rakamlar 2011 yılı için yüzde 2,1 ve 2012 yılı için yüzde 1,9'du.
japonya'nın bu yıl daha önce yüzde 2,9 büyüyeceğini tahmin eden imf, bugün açıkladığı raporda ülke ekonominin bu yıl yüzde 0,5 daralacağı öngörüsünde bulundu. japonya'nın gelecek yıl ise yüzde 2,3 büyümesi bekleniyor. haziran ayındaki raporda, japonya'nın gelecek yıl yüzde 2,9 büyüyeceği tahmin edilmişti.
gelişmekte olan ülkeler
raporda, gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 6,4 ve gelecek yıl ise yüzde 6,1 büyümesi öngörülüyor. haziran ayındaki raporda bu rakamlar söz konusu dönemler için yüzde 6,6 ve yüzde 6,4 olarak verilmişti.
imf'ye göre, gelişmekte olan ülkelerden dünyanın ikinci büyük ekonomisi çin'in bu yıl yüzde 9,5 ve 2012 yılında yüzde 9 büyüyeceği tahmin ediliyor. fon, bir önceki raporunda çin ekonomisinin bu yıl yüzde 9,6 ve gelecek yıl ise yüzde 0,5 büyüyeceğini öngörmüştü.
daha önce bu yıl için yüzde 8,2 ve gelecek yıl yüzde 7,8 büyümesi beklenen hindistan ekonomisinin bu yıl yüzde 7,8 büyüme, 2012 yılında ise yüzde 7,5 büyüyeceği tahmin ediliyor.
imf'ye göre bu yıl abd ham petrolünün varil fiyatı ortalama 103,20 dolar ve 2012 yılı için ise 100 dolar olması bekleniyor.
türkiye ekonomisi
rapora göre, 2010 yılında yüzde 8,9 artan türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasının (gsyh), bu yıl yüzde 6,6 ve 2012 yılında da yüzde 2,2 büyüyecek.
imf'nin nisan ayındaki ''küresel ekonomik görünüm raporu''nda türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,6, 2012'de de yüzde 4,5 büyümesinin beklendiği açıklanmıştı.
rapora göre, türkiye'nin 2010 yılında cari işlemler dengesinin gsyh'ya oranı yüzde -6,6 iken, bu oranın 2011'de yüzde -10,3'e çıkacağı ve gelecek yıl ise yüzde -7,4'e gerileyeceği tahmin ediliyor. nisan ayında bu oranlar 2011 yılı için yüzde -8, 2012 yılı için de yüzde -8,2 olarak tahmin ediliyordu.
türkiye'de geçen yıl yüzde 11,9 olan işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 10,5 ve gelecek yıl yüzde 10,7 olması bekleniyor. daha önceki raporda işsizlik oranının 2011 yılında 11,4 ve 2012 yılında da yüzde 11 olması öngörülmüştü.
imf’in önerileri
euro bölgesi'nde krizin politikacıların kontrolünün dışına çıktığı vurgulanan raporda, avrupalı siyasetçilerin, 21 temmuz'da avrupa birliği (ab) zirvesi'nde alınan kararları hızla uygulaması ve avrupa merkez bankası (ecb)'nin, piyasalara güçlü müdahaleyi sürdürmesi tavsiyesinde bulundu.
liderlerin, ulusal politikalara ve avroya güveni korumak için verdikleri taahhütleri uygulaması çağrısı yapılan raporda, büyüme ve enflasyon için aşağı yönlü riskler sürerse ecb'nin azalan enflasyonist baskılar ile artan finansal baskıları gözönüne alarak gösterge faiz oranını düşürmesi önerisinde bulunuldu.
''avrupa'da bazı bankaların, özel ya da kamu kaynaklı olmak üzere ek sermaye desteğine ihtiyaç duyduğu'' ifade edilen raporda, bankaların sermaye artırımını öncelikli olarak özel kesim aracılığıyla yapması, bu olmazsa bankaların sermaye artırımını kamu sermayesi ya da avrupa finansal istikrar fonu (efsf) kullanılarak gerçekleştirmesi ya da yeniden yapılandırılması veya kapatılması gerektiği vurgulandı.
amerikan merkez bankası (fed)'in artan aşağı yönlü riskleri gözönüne alarak alışılmadık destekleri uygulamaya koymaya hazır olması gerektiği belirtilen raporda, abd'nin kamu borcunu sürdürülebilir seviyeye getirmek için orta vadeli mali konsolidasyon planı hazırlaması ve toparlanmayı sürdürecek politikaları uygulamasının en önemli öncelikleri olması gerektiği ifade edildi.
abd'nin istihdam alanında çok yavaş toparlanmayla karşı karşıya kalabileceği uyarısı da yapıldı.
japonya'da ise hükümetin çok yüksek kamu borcunun üstesinden gelmek için önlemler alması, deprem ve tsunaminin vurduğu bölgeleri yeniden inşa etmesi ve geliştirmesi gerektiği bildirildi.
Yorumlar