İnternet özgürlüğü Dubai'de tartışılıyor

BM'ye bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin uluslararası kurallar konusunda daha çok söz sahibi olmasının isteyenlere karşı, merkezi kontrolü reddeden ülkeler itiraz ediyor.

Haberin Öne Çıkanları

12 gün sürecek

Anlaşma yenilenecek

AB ve ABD karşı

TU Genel Sekreteri Hamadoun Touré, siber güvenlik konusunda 'ufak dokunuşlar' yapılabileceğini söyledi. [AFP]

internetin nasıl yönetilmesi gerektiğine dair önerilerin tartışıldığı zirve dubai’de toplandı.

bm’ye bağlı uluslararası telekomünikasyon birliği’nin (itu) düzenlediği konferans 12 gün sürecek. 193 ülkenin temsilcileri, komünikasyon anlaşmasının şartlarını 1988 yılında bu yana ilk kez revize  edecek. anlaşma telefon ve diğer telekomünikasyon trafiğinin uluslararası arenada nasıl sağlanacağını düzenliyor.

katılımcı ülkelerden bazıları itu’nun global ölçekte interneti yöneten,  daha geniş yetkilerle donatılmasını isterken, başta abd ve ab olmak üzere kalanlar böyle bir hareketin ‘açık internet’ anlayışına darbe vuracağı görüşünde.

al jazeera’ye konuşan sosyal medya analisti thomas crampton, “itu şimdiye kadar büyük bir iş başardı ve interneti bugün olduğu konuma getirdi. ancak bu her zaman güvenebileceğiniz bir şey değil, sansürle ilgili endişelere kulak vermeliyiz” dedi.

crampton, “bu toplantıdan alınacak karar internetin geleceğinde büyük rol oynayacak” diye konuştu.

ab ve abd itiraz ediyor

eğer itu üyesi ülkelerin çoğunluğu, bm’nin internet üzerindeki yetkisinin artmasından yana oy kullanırsa, anlaşmanın onaylanması konusunda batılı ülkeler birbiri ile ters düşebilir.

şimdiye kadar sunulan tasarıların birçoğu ifade özgürlüğü ve insan hakları savunucuları tarafında tepki ile karşılandı. abd ve ab de şu an yürürlükte olan ve merkezileşmemiş yönetim biçiminden yana.

ancak üye ülkelerin çoğunluğu, itu’nun internet kullanımını global ölçekte yönetmesi gerektiğini savunuyor. 

öte yandan bugün aralarında çin, rusya ve bazı arap devletlerinin de bulunduğu kimi ülkelerde internet bağlantısı ülke sınırları içerisinde devlet tarafından hali hazırda zaten kontrol ediliyor. eğer yapılacak değişiklikler, uluslararası bağlayıcılığı olan bir anlaşma tarafından desteklenirse bu hükümetler internet içeriği ve servis sağlayıcılar üzerinde daha çok baskı oluşturma fırsatına sahip olacak.

ab üyesi devletler, abd’nin de desteğini alarak rusya ve afrika ülkelerinin desteklediği, internet işlemlerinin vergiye bağlanmasını ve kullanıcı aktivitelerinin daha kola takip edilmesini içeren böyle bir anlaşmaya karşı durmayı planlıyor.

'ufak dokunuşlar yapılabilir'

itu genel sekreteri hamadoun touré, ingiliz haber ajansı reuters’a yaptığı açıklamada anlaşmada yapılacak sert güncellemelerin ‘salt çoğunluk’ tarafından onaylansa bile, pratikte uzlaşmanın ‘oy birliğine’ yakın bir biçimde sağlanmadığı takdirde hiçbir değişiklik yapılamayacağının altını çizerek endişeleri hafifletmeye çalıştı.

‘uzlaşı’ sağlandığı takdirde siber güvenlik konusunda ‘ufak dokunuşların’ yapılmasını beklediğini belirten touré’nin ‘uzlaşı’ kelimesinden kastının ‘çoğunluk’ mu yoksa ‘oybirliği’ mi olduğu belirsizliğini koruyor.

itu zirvesinde ayrıca kırsal alanlarda kablosuz bağlantının genişletilmesi konusu da gündeme getirilecek. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;