Invisible Children kapılarını kapadı

Joseph Kony'nin tanınmasını sağlayarak, yakalanmasını hedefleyen 'Kony 2012' filminin yapımcısı dernek, filmin yönetmeninin sinir krizi geçirip hastaneye kaldırılmasının ardından sessizliğini koruyor.

Konular: Yaşam

Haberin Öne Çıkanları

Russell hastanede

Ortakları konuşmuyor

Afrika Birliği'nden müdahale

Jason Russell geçirdiği kısa dönemli ruhsal çöküntü nedeniyle tedavi görüyor. [Reuters]

‘kony 2012’ başlıklı 30 dakikalık filmin yönetmeni ve yapımcısı jason russell, geçen hafta california sokaklarında gündüz vakti çıplak ve bağırarak yürürken yakalandıktan sonra polis tarafından hastaneye götürüldü.

doktorlar russell’ın kısa dönemli ruhsal çöküntü geçirdiğini açıkladı. 

eşi danica tarafından yapılan açıklamada ise, russell’ın kony 2012 kampanyasına getirilen eleştiriler nedeniyle zor günler yaşadığı ve bu nedenle sinir krizi geçirdiği belirtildi.

danica russell eşinin birkaç hafta daha hastanede kalacağını, taburcu olduktan sonra da birkaç ay invisible children’daki görevine geri dönemeyebileceğini söyledi.

kampanyayı yürüten invisible children derneğinin san diego şehrinde bulunan merkez ofisi de olayın ardından kapılarına kilit vurdu.

derneğin russell ile birlikte diğer kurucuları laren poole ve bobby bailey ile ceo’su ben keesey basın sözcüleri aracılığı ile yaptıkları açıklamada röportaj vermeyi reddettiklerini belirtti.

basın sözcüsü invisible children’ın bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği konusunda açıklama yapmadı. video herkesi 20 nisan’da her yeri kony’nin posterleri ile kaplamaya davet ediyordu.

eleştirilere hedef oldu

ugandalı tanrı'nın direniş ordusu'nun (lra)  lideri joseph kony'nin tanınırlığını artırmayı amaçlayan ‘kony 2012’ adlı kısa filmde kony’nin kim olduğu anlatılıyor ve abd ordusu ugandalı liderin bulunması için müdahaleye çağırılıyor.

film 5 mart 2012’de youtube'a yüklemesinin hemen ardından 16 mart itibariyle 79 milyondan fazla kez tıklandı.

twitter’da en çok konuşulan konulardan biri haline gelen kampanyayı eleştirenler kony’nin uganda'yı 2006'da terk etmiş olduğun, videonun amacının abd’nin ülkeye petrol ya da başka bir nedenle müdahalesini meşru kılmak olduğunu söylediler.

bir diğer eleştiride invisible children’ın mali hesaplarını iyi yönetmediği, toplanan bağışların büyük kısmının yerlerine ulaşmadığı yönündeydi. ayrıca yönetmen russell'ın üç yaşındaki oğlunu filmin odak noktasına yerleştirmesi de eleştiri oklarının hedefi oldu.

abd asker göndermişti

1980'lerin sonundan bu yana uganda, sudan ve kongo'nun sınır bölgelerinden çocuk kaçıran kony, onları silahlı savaşçılar ve seks kölesi olarak kullanmak suçundan uluslararası ceza mahkemesi tarafından 2005'ten bu yana aranıyor.

abd başkanı barack obama geçen yıl kony’nin izini sürmelerinde uganda ordusuna yardım etmeleri amacıyla 100 askerden oluşan bir birliği bölgeye göndermişti.

sosyal bilimler araştırma konseyi’nin aralık 2011 tarihli raporuna göre, tanrı'nın direniş ordusu altında halen 250 kişi görev yapıyor.

bunların 200’e yakını kony’nin kendisi ile birlikte orta afrika cumhuriyeti’nde, kalanlar ise demokratik kongo cumhuriyeti’nde saklanıyor.

afrika birliği’nden yeni operasyon

afrika birliği pazar günü kony’nin yakalanması için 5 bin kişiden oluşan bir askeri birliğin görevlendirildiğini açıkladı.

uganda, demokratik kongo cumhuriyeti, güney sudan ve orta afrika cumhuriyeti’nden askerlerin oluşturduğu askeri birliği uganda yönetecek.

güney sudan’ın yambio şehrinde konuşlanacak birlik, kony ve askerlerinin  saklandığı düşünülen afrika ormanlarında arama çalışmalarını sürdürecek. 

operasyonun kony yakalanana kadar ya da tamamen etkisiz hale getirildiğinden emin olunana kadar devam edeceği belirtildi.

'uganda konuşuyor'

kony2012 filminin internette izlenme rekoru kırmasının ardından, al jazeera  #ugandaspeaks adlı bir inisiyatif başlattı. 'uganda konuşuyor' insiyatifi, konuya en yakından müdahil olmuş kişilerin, yani ugandalıların seslerini öne çıkarmayı hedefliyor.

al jazeera'nin aktif olduğu tüm online platformlarda, uganda'da yaşayan veya yaşamış takipçilere filmi görüp görmedikleri, konu hakkında ne düşündükleri ve uluslararası kamuoyu ile ne gibi çözümler paylaşmak istedikleri soruluyor. cevaplar facebook, twitter, e-posta, kısa mesaj ve radyo üzerinden toplanarak uganda haritası üzerinde gösteriliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;