Irak'ta genç erkekler hedef alınıyor

'Emo' tarzında giyinen 14 erkeğin öldürülmesinin ardından son birkaç ayda farklı yaşam biçimleri gerekçe gösterilerek 100'e yakın gencin cinayete kurban gittiği öne sürülüyor.

Konular: Yaşam, Irak

Haberin Öne Çıkanları

Bakanlık 'satanist'

olarak tanımladı

Eş cinseller hedefte

Sair Asmar, 17 Şubat günü başına aldığı darbe sonucu hayatını kaybetti. [Reuters]

emo akımının irak’ta da yaygınlaşmaya başlamasıyla beraber bu tarzı benimseyen gençlere yönelik saldırıların arttığı iddia ediliyor.

öncelikle 14 gencin ‘emo’ tarzlarından dolayı taşlanarak öldürüldüğü haberi basına yansıdı. ardından olayın arkasında daha büyük cinayetlerin yer aldığı, son birkaç ayda hayat tarzları gerekçe gösterilerek 100’e yakın gencin öldürüldüğü iddia edildi.

reuters haber ajansı başka şehirlerde de gençlerin öldürüldüğünü ancak yetkili kaynakların olayların özel olarak kaydını utmadığı için rakamların bilinmediğini öne sürüyor.

afp’ye göre, görgü tanıkları bağdat’ta şiilerin yoğunlukta olduğu sadr bölgesinde ‘öfke tugayları’ adlı militan grubun, sokaklarda, ‘emo’ olarak nitelendirilen 22 gencin isimlerini ‘cezalandırılacaklar’ listesi olarak dağıttıklarını söylüyor.

ingilizce ‘emotional’ (duygusal) kelimesinden gelen ‘emo’ akımı japonya, avrupa ve abd'den sonra, ortadoğu'da da gün geçtikçe yayılıyor.

punk akımı ile birlikte 2000'li yıllarda popülerleşen emolar, farklı giyimleri ile dikkat çekiyor. saçlarını tek gözlerini kapatacak şekilde öne yatırıp spreyle şekil veren emolar, yüzlerine taktıkları piercingler, dövmeleri ve converse ayakkabıları ile dikkat çekiyor. emo tarzında giyinmek, kişinin cinsel tercihi ile ilgili bir ipucu vermese de, irak’ta ‘emo’ olmak eşcinsel olmak ile bağdaştırılıyor.

bakanlık reddediyor

içişleri bakanlığı cinayet iddiaların abartıldığı görüşünde.  bakanlık bunun yanında dinci grupları da kendilerini ahlak hakimleri yerine koymamalarını istiyor.

ancak içişleri bakanlığı tarafından 13 şubat’ta yayınlanan açıklamada ‘emo’ kültürü ‘satanizm’ ile bağdaştırılmış, özel polis kuvvetlerinin, emoların 'kökünü kazıyacağı' belirtilmişti.

bakanlıktan 8 mart’ta yapılan açıklamada ise eşcinsellik ya da emo karşıtı bir açıklama yapılmadığı, yaşanan son cinayetlerin ya intikam için ya da sosyal, kriminal, siyasi veya kültürel nedenlerle işlenmiş olabileceği belirtildi.

irak insan hakları bakanlığı sözcüsü kamil el emin de emolara karşı hükümetin vereceği herhangi bir tepkinin onları ‘eğitimenin’ ötesine geçemeyeceğini belirtti.

eş cinseller de hedefte

reuters'a göre, cinayetlerin hedefinde iki grup yer alıyor; eş cinsel erkekler ve ‘emo’ tarzını yansıtan kıyafetler giyen gençler.

cinayete kurban giden gençlerden biri de sair asmar. polis raporu, asmar'ın 17 şubat günü bulunduğunda, sert bir cisimle dövülerek öldürülmüş olduğunu söylüyor.

asmar’ın ismini vermek istemeyen 25 yaşındaki arkadaşı aynı zamanda roby hurriya takma adlı gruba üye. eşcinsel bir aktivist olan genç de, arapça'da 'özgürlük' anlamına gelen hurriya takma ismini kullanıyor.

reuters’a konuşan hurriya, eş cinsellerin de irak’ta korku içinde yaşadıklarını anlatıyor.“biz, burada yaşayan eşcinsel komünite olarak birbirimize çok bağlıyız. birimizin başına kötü bir şey gelse anında haberimiz olur” diyor.

hurriya son iki aydır, farklı tercihleri nedeniyle gençlerin öldürüldüğü cinayet dalgasının şimdiye kadar hiç görmediği kadar kötü olduğunu söylüyor. son yıllarda en az 200 erkeğin eş cinsel olduğu ya da efemine göründüğü için öldürüldüğünü, bunlardan 66’sını bizzat tanıdığını belirtiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;