Nefret söylemine 'DurDe'

Hafta sonu gerçekleşecek olan Nefret Suçları Karşıtı Buluşma'da, akademi, medya ve siyaset çevrelerinden birçok ismin katıldığı panel ve etkinlikler düzenlenecek.

Konular: Türkiye, Yaşam

Haberin Öne Çıkanları

Katılım ücretsiz

Herkese açık

iki gün sürecek

irkçılığa ve milliyetçiliğe durde! girişimi (durde) ve sosyal değişim derneği, türkiye’de nefret suçları olgusunu besleyen koşulları sorgulamak ve nefret suçları ile nefret söylemi konusunda yerel ve uluslararası deneyimleri paylaşmak amacıyla, 19-20 kasım tarihlerinde ‘nefret suçları karşıtı buluşma’ düzenliyor.

istanbul bilgi üniversitesi’nde 19 kasım cumartesi günü açılış toplantısıyla başlayacak olan etkinlikler, 19 kasım akşamı müzik programı ile devam edecek ve 20 kasım’da yapılacak etkinliklerle sona erecek.

çok sayıda oturum, slayt ve film gösterimi, söyleşi ve karikatür sergisinden oluşan nefret suçları karşıtı buluşma kapsamındaki etkinlikler herkesin katılımına açık ve ücretsiz.

detaylı etkinlik programına durde’nin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

nefret suçları yasası için çalışmalar sürüyor

hrant dink cinayetinin ardından kurulan durde, ırkçılığın ve milliyetçiliğin her türlü şekline karşı mücadele edenlerin bir araya geldiği bir platform. 

kendilerini ‘aktivizme dayalı, katılımcı ve demokratik bir sivil toplum girişimi’olarak tanımlayan insiyatif, üyelerden değil katılımcılardan oluşuyor. herhangi bir hiyerarşik yapısı da yok.

katılımcı sayılarının kaç kişi olduğunu belirtmiyorlar ama fikir vermesi adına internet sitesinde paylaştıkları bilgilere göre, girişimin yahoo’daki iletişim grubuna 2 bin 700 kişi, facebook’taki durde gruplarına ise 26 bin 690 (eski grup sayfası) ve 10 bin 250 (yeni grup sayfası) kişi kayıtlı. yine facebook’ta açılan ‘301′e hayır’ kampanyası sayfalarının ise 16 bin 370 katılımcısı var.

al jazeera turk’ün telefonla ulaştığı durde’nin sözcüsü cengiz algan, son beş yıldır çalışmalarına aralıksız devam eden durde’nin 2008 yılından itibaren ‘nefret suçları yasası’nın çıkması için çalışmalarını hızlandırdığını belirtti.

yasa için imza kampanyasının da başlatıldığının altını çizen algan, hafta sonu düzenlenecek olan nefret suçları karşıtı buluşma’da, avukat orhan kemla cengiz’in üzerinde çalıştıkları nefret suçları yasası ile ilgili bilgi de vereceğini ve imza toplanmaya devam edileceğini hatırlattı.

son iki yıldır şehir şehir dolaşıp, sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelen girişim, hukukçulardan oluşan bir ekiple birlikte 2012 ocak sonuna kadar yasa taslağını bitirmeyi hedefliyor.

avrupa güvenlik ve işbirliği konferansı’ndan  (agik) destek aldıklarını söyleyen algan, yakında türkiye büyük millet meclisi’ndeki partiler ile görüşmeye başlayacaklarını, ve yasa taslağının tamamlanmasının ardından tasarı olarak meclise sunulmasına çalışacaklarını ifade etti.

buluşmanın katılımcı konuşmacıları

prof. dr. ahmet taşğın (alevi toplumu), ali fikri işık (taraf gazetesi spor yazarı), doç. dr. aykan erdemir (chp bursa milletvekili), cengiz alğan (sosyal değişim derneği), cengiz çandar (radikal gazetesi), cevat öneş (emekli mit müsteşar yrd.), eray özer (ntv), f. levent şensever (sosyal değişim derneği), friedrich burschel (rosa luxemburg vakfı – almanya), gülengül altınsay (taraf gazetesi), jacek purski (“never again” association – polonya), orhan kemal cengiz (hukukçu- yazar), pervin hayrullah (batı trakya türk azınlığı temsilcisi – yunanistan), pınar öğünç(radikal gazetesi), prof. yasemin inceoğlu (galatasaray üniversitesi), sebahat tuncel (bdp istanbul milletvekili), soner tufan (protestan kiliseler derneği), soraya sough (ciemen – katalonya / ispanya), şabo boyacı (süryani toplumu), yılmaz ensaroğlu (seta, hukuk ve insan hakları koordinatörü), zakarya mildanoğlu (agos gazetesi yazarı)

katılımcı sanatçılar

bahar sarah (dansçı), cem yıldız (müzisyen), fatih pınar (fotoğrafçı), gökçe avenoğlu(fotoğrafçı), izel rozental (karikatürist), miraz bezar (yönetmen), nejla osseiran (fotoğrafçı), sarkis paçacı (karikatürist), seren yüce (yönetmen), şule ateş (yönetmen), tan oral (karikatürist), taner öngür (müzisyen), timurtaş onan (yönetmen), tülay karacaörenli (yönetmen), yasemin göksu (müzisyen)

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;