Profesörün Nobel Ödülü geri alınmıyor

Tıp alanında Nobel'e layık görülen Steinman'ın, kazananların açıklanmasından üç gün önce hayatını kaybetmesi sonucu değiştirmedi.

Konular: Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

Tartışma sona erdi

Ödül mirasçılarının

Kendini tedavi ediyordu

Bağışıklık sistemi üzerinde yürüttüğü araştırmalarını bizzat kendi üzerinde uyguluyordu. [Reuters]

kanadalı bilim adamı ralph steinman, ödülün sahiplerinin açıklanmasından üç gün önce, uzun süredir mücadele ettiği pankreas kanserine yenik düştü.

profesörün hayatını kaybettiğini, pazartesi günü ödülün sahiplerini açıkladıktan sonra öğrenen ödül komitesi, kararda bir değişiklik olmadığını açıkladı.

yapılan görüşmelerin ardından ödülün steinman’ın birinci derece mirasçılarına kalacağı belirtildi.

komiteden yapılan açıklamada “nobel ödülleri ölen kişilere verilmiyor ama ralph stainman’a ödül verilmesi yönündeki karar, onun hayatta olduğu varsayılarak verildiği için kararda bir değişiklik yapılmamıştır” denildi.

kızı alexis steinman, “burada olmasını çok isterdik, ona ‘baba, tamam işler iyi gitmiyor olabilir ama nobel’i pazartesi günü açıklayacaklar’ dedik. kendisi de ‘biliyorum onun için dayanmalıyım. eğer ölürsen sana ödül vermiyorlar’ demişti” diye konuştu.

kendi kendini tedavi etti

steinman dört yıl önce pankreas kanseri teşhisi ile tedavi görmeye başlamıştı. tedavisi kendi buluşu olan 'dentrik hücre temelli immunoterapi' üzerinden yürütülüyordu.

bağışıklık sistemi alanında çalışmalarını sürdüren steinman’ın rockefeller üniversitesi’ndeki çalışma arkadaşları, bilim adamının hayatını kendisine nobel kazandıran bu yeni terapi sistemine adadığını söylediler.

çalışma arkadaşları, steinman’ın geçen yıl bulduğu, tümörleri öldüren aşının ardından yaşamının son günlerine kadar hala çalışmakta olduğunu belirttiler.

steinman’ın 1970 yılında bulduğu bu hücreler, vücuda zarar veren tümörlerin ve enfeksiyonların  tedavi edilmesinde hayati önem taşıyor.

ödül kazanan diğer iki isim amerikalı bruce beutler ve fransız jules hoffman da canlılarda bağışıklığın nasıl işlediğini inceledikleri çalışmaları dolayısıyla nobel onurunu ve 10 milyon kronluk para ödülünü steinman ile paylaşıyor.

daha önceki istisnalar

erik axel karlfeldt'e 1931'de 'nobel edebiyat ödülü' ölümü ardından verilmiş, ancak kurallar 1974'te değiştirilmişti.

daha sonra 1996 yılında ekonomi alanında ödüle kayık bulunan william vickrey, ödül töreni öncesinde yaşamını yitirmişti.

nobel ödülleri kapsamında salı günü fizik, çarşamba günü kimya, perşembe günü edebiyat, cuma günü barış, 10 ekim pazartesi günü de ekonomi dalında ödül alacak isimler açıklanacak.

ödüllerin sahipleri açıklandıktan sonra 10 aralık'ta stockholm'de düzenlenecek törenle tıp, fizik, kimya, edebiyat ve ekonomi ödülleri, isveç kralı 16. carl gustav tarafından sahiplerine verilecek.

nobel barış ödülü ise aynı gün norveç'in başkenti oslo'da düzenlenen törenle sahibini bulacak.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;