‘Rusya ile gaz savaşı yok’
Ukrayna Başbakanı, Kiev ve Moskova'nın Avrupa'ya enerji sevkıyatını aksatacak bir gaz çatışmasından kesinlikle kaçınacağını söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
Ruslar kardeşimiz
İki ülkenin ekonomik çıkarları
Ukrayna miktarı düşürmek istiyor

başbakan mikola azarov, rus interfaks ajansının iki ülke arasındaki gaz konusundaki anlaşmazlığın avrupa'ya kış aylarında gaz sevkıyatının yeniden kesilebileceğine dair endişeleri arttırdığı yolundaki sorusu üzerine, böyle bir riskin bulunmadığını belirterek, ''rus kardeşlerimizle neden bir savaş yaşayalım'' dedi.
gaz sevkıyatının kesilmesi konusunda konuşmaya bile gerek duymayacaklarını vurgulayan azarov, ''bu konuda konuşmadığımız gibi böyle bir şey hiç bir zaman olmayacak. elbette her iki ülkenin de ekonomik çıkarları var. iki ülke de çok iyi anlaşıyor ve bu duruma iki eliyle yapışmış durumda. biz gerçek bir hayat olduğunu da söylüyoruz. bir anlaşmaya mutlaka varacağız'' diye konuştu.
rus gazına çok büyük oranda bağımlı olan ukrayna uzun süreden beri rusya ile 2009 yılında yapılan ve eski başbakan yulya timoşenko'nun cezaevine atılmasına neden olan anlaşmanın değiştirilmesini istiyor.
ukrayna, bu yılın ilk çeyreğinde bin metreküp rus doğal gazı için 416 dolar öderken, kiev bu rakamın 250 dolara indirilmesini istiyor. rusya'dan geçen yıl 40 milyar metre küp gaz alan kiev bu yıl bu miktarı 27 milyar metre küpe düşürmek istiyor.
gazprom karşı
ancak rus gazprom sözleşmeye göre kiev'in bu yıl 52 milyar metre küp gaz alması gerektiğini ve sözleşmeye göre kullanmadığı gazın da miktarını ödemesi gerektiğini savunarak, ukrayna'nın 2012 yılında sözleşmeye göre alması gereken miktardan daha düşük gaz satın alma talebinin bundan sonra müzakere bile edilmeyeceğini açıkladı.
gazprom sözcüsü sergey kupriyanov, ukrayna'nın 2012 yılında 27 milyar metre küp doğal gaz almak istediğini, ancak bu talebinin 2009 yılında imzalanan sözleşmeye uygun olmadığını belirterek, miktarın düşürülmesini bundan sonra müzakere bile etmeyeceklerini söyledi.
kupriyanov, 2012 yılında alınacak gaz miktarının değiştirilmesi talebi için zamanın artık geçtiğini belirterek, ''ne yazık ki, ukraynalı dostlarımıza piyasada teslimat koşullarının sözleşmeyle belirlendiğini ve tek taraflı olarak değiştirilemeyeceğini bir kez daha hatırlatmamız gerekiyor'' diye konuştu.
ukrayna ile gaz miktarında değişikliği öngören herhangi bir belgeye imza atılmadığını söyleyen kupriyanov, ''ukrayna'nın rusya'dan bu yıl 52 milyar metre küp gaz satın alması gerekiyor. öngörülen yüzde 20'lik düşüş teorik açıdan bile 27 milyar metre küpe düşürüleceği anlamına gelmez'' dedi.
rusya, sözleşmede gaz miktarının değiştirilmesinin teslimat tarihinden 6 ay önce yapılması gerektiğini savunurken, ukrayna gaz şirketi naftogaz, rus gazprom'u 2012'de 27 milyar metre küp gaz alacakları konusunda zamanında bilgilendirdiklerini ve ayrıca sözleşmede de miktarın yüzde 20 oranında düşürülmesine izin veren bir seçeneğin bulunduğunu belirtiyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar