Şalgam suyu raflara taşındı

Adana’nın yöresel lezzeti şalgam suyu, seyyar satıcıların tezgahından büyük marketlere taşındı. Vitamin kaynağı içecek tüm Türkiye’de yaygın olarak tüketilmeye başlandı.

Haberin Öne Çıkanları

Şalgam suyu üretimi

Entegre tesislerde

45 gün sürüyor

Şalgam suyu, sayıları her geçen yıl artan üretici ve entegre tesisler sayesinde büyük bir sektör haline geldi. AA

çukurova yöresinin vazgeçilmez damak tatları arasında yer alan ve son yıllarda markalaşarak pet ve cam şişelerde şık bir görünüme kavuşturulan adana şalgam suyu, market zincirleri aracılığıyla türkiye'nin dört bir tarafında tüketilmeye başlandı.

yakın zamana kadar sadece çukurova yöresinde tüketilen ve geleneksel olarak ara sokaklardaki dükkanlar ve seyyar satıcılarda, gelişi güzel bidonlarda satışa sunulan ev yapımı şalgam suyunun yerini bugün bayiler aracılığı türkiye'nin birçok bölgesine ulaşan ve yurt dışına ihracat yapan markalar aldı. günümüzde sayıları her geçen yıl artan üretici ve entegre tesisler sayesinde de büyük bir sektör haline gelen adana şalgam suyu, tüketim alanının genişlemesiyle yerel bir içecek olmaktan çıktı, türkiye'nin her yerinde aranan bir damak tadı haline geldi.

adana'ya özgü ürünler arasında yer alan ve özellikle kebabın yanında tüketilmesi önerilen şalgam suyu, yurt genelindeki yaygın marketlerin reyonlarındaki yerini alarak, türkiye'nin milli içeceği olma yolunda da hızla ilerliyor.

başta türklerin yaşadığı almanya, fransa, hollanda, ingiltere ve belçika gibi avrupa ülkeleri ile kktc, irak, suriye çeşitli ülkelere ihraç edilen şalgam suyu, içerdiği vitaminlerle de şifa kaynağı olarak görülüyor.

üretimi 45 gün sürüyor

şalgam suyunun hammaddesi olan mor havuçlar konya'daki tarlalardan toplanarak bir ön temizlemeden geçirildikten sonra adana'daki fabrikalara ulaştırılıyor.

burada işçiler, metalden yapılmış bir derin havuz içerisine mor havuçların iki ucunu kesip, ayıklayarak, yanlarındaki çuvallara dolduruyorlar. burada biriktirilen mor havuçlar daha sonra tekrar temizlenmesi için içi su dolu havuza boşaltılıyor.

daha sonra özel bir makine ile iyice temizlenerek, suyu süzülen havuçlar raylar üzerinden parçalayıcıya dökülüyor. burada 6 parçaya bölünen mor havuçlar fileli çuvallara doldurularak dev fermantasyon tanklarının içerisine bırakılıyor.

parçalanan havuçlar yine doğal ortamda yetiştirilerek elde edilen bulgur unu (düğücük) ve tuz ilavesi yapılarak su ile birlikte kazanlarda fermantasyona bırakılıyor. ortalama 45 günün sonunda fermantasyonu tamamlanan şalgam suyunun, konusunda uzman personel tarafından laboratuvarda kontrolleri yapılıyor.

kontrol aşamasından geçen ürünler, isteğe bağlı olarak acılı organik biber takviyesi yapıldıktan sonra filtre edilip dolum tanklarına alınıyor. dolum tanklarındaki şalgam suyu tam otomatik makinelerle el değmeden çeşitli ebatlardaki şişe ve bidonlara doldurularak tüketime hazır hale getiriliyor.

ustalar, iyi bir şalgam suyu elde etmek için fermantasyon işleminin kış mevsiminde ortalama 45 gün sürmesi gerektiğini belirtirken, bu sürenin yazın sıcak nedeniyle düşebileceğini söylüyorlar. sıcak su kullanılması halinde bu işlemin 4-5 günde bile bitirilebileceğini dile getiren ustalar, ''ancak bu şekilde üretilen şalgam suyuna adana şalgamı denemez. bunlarda geleneksel tadı ve lezzeti bulmak mümkün değildir. o yüzden iyi şalgam suyu için bekleme süresine özen gösterilmesi gerekir'' uyarısında bulunuyor.

vitamin deposu

şalgam suyu, içerdiği vitaminlerle de şifa kaynağı olarak kabul ediliyor.

çukurova üniversitesi (çü) tıp fakültesi endokrinoloji ve metabolizma bilim dalı başkanı prof. dr. tamer tetiker, şalgam suyunun a ve c vitaminleri açısından zengin ve sağlıklı bir içecek olduğunu söyledi.

şalgam suyunun vücudun direncini artırdığını belirten tetiker, ''şalgam suyu vitaminler yönünden zengin bir içecek ancak vatandaşlardan hijyenik ortamlarda hazırlanan ürünleri tercih etmelerini öneriyoruz. ayrıca şalgam suyunu tuz içerdiği için hipertansiyon hastalarına önermiyoruz'' dedi.

adana'da üretim yapan firmanın sahibi selahaddin nas ise adana'da ürettikleri organik şalgam suyunu başta almanya, fransa, hollanda, ingiltere, kktc, belçika, kktc, irak, suriye olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.

nas, günlük üretim kapasitelerinin 45 ton olduğunu belirterek, üretimlerinin yüzde 10'unu ihraç ettiklerini ifade etti.

türkiye genelinde 100'e yakın bayilerinin olduğunu anlatan nas, ''adana'da ürettiğimiz şalgam suları türkiye'nin dört bir yanında bayilerimiz ve büyük marketler aracılığı ile tüketiciye ulaşıyor'' dedi. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;