Şike davasında altı tahliye

Mahkeme altı tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. Aziz Yıldırım'a tahliye çıkmadı.

Konular: Spor, Futbol

Haberin Öne Çıkanları

Yıldırım konuştu

Trabzon'a yüklendi

Gözler hakimde

Aziz Yıldırım 3 Temmuz'dan bu yana tutuklu bulunuyor. [AA]

'futbolda şike' davasının tutuklu sanıklarından abdullah eker, abdullah karakuz, selim kımıl, talat emre koçak, abdullah başak ve hakan karaahmet'in tahliyelerine, fenerbahçe kulübü başkanı aziz yıldırım'ın da aralarında bulunduğu diğer tutuklu sanıkların ise bu hallerinin devamına karar verildi.

aziz yıldırım'ın tahliye talebinin reddedilmesine 'kuvvetli suç şüphesi', 'sanık beyanları' ve delillerin toplanmaması, suça ilişkin tanıkların dinlenmemesi ve mevcut delil durumu gerekçe gösterildi.

16'sı tutuklu 93 sanığın yargılandığı davanın 12. duruşması çağlayan'daki 16. ağır ceza mahkemesi'nde görüldü. savunmaların tamamlanmasının ardından savcı bütün tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamı yönünde görüş bildirdi. 

sabah bölümünde mahkemeye çıkan ve konuşmasını genelde trabzonspor üzerinden yapan fenerbahçe başkanı aziz yıldırım savunmasını tamamladı. verilen aranın ardından öğleden sonra yıldırım'ın avukatları ve ilhan ekşioğlu söz aldı. duygusal bir konuşma yapan fenerbahçe asbaşkanı eve kazanan olarak gitmek istediğini söylerken çok acı çektiğini ifade etti.

yıldırım'ın mahkemedeki ilk sözleri de 'bu bir şike davası değil' oldu. savunmasında "bu iddianame çöp tenekesine gidecek bir evraktır. iddianame böyle hazırlanmaz" diyen fenerbahçe başkanı "varsayımlar üzerine 10 aydan beri tutukluyum. lütfen fenerbahçe ile başkanını ayırmayın" diyerek tahliyesini istedi.

iddianamede birçok kez tekrarlanan ve şifreli kelimelerden biri olduğu iddia edilen 'tarlayı sürmek' sözünün de yıldırım, dilek anlamına geldiği yorumunda bulundu.

pazartesi günü pfdk'ya sözlü savunma

öte yandan fenerbahçe başkanı aziz yıldırım'ın sözlü savunmasını vereceği tarih belirlendi.  sözlü talebi kurul tarafından kabul edilen yıldırım, 2 nisan pazartesi günü savunmasını sözlü olarak verecek.

başkan yıldırım'ın tahliye talebi kabul edilmediği için sözlü ifadesini metris cezaevi'nde verecek.

avrupa şampiyonu olan kadın voleybolcuların gelmesine izin verdiği için mahkeme başkanı mehmet ekinci'ye teşekkür eden yıldırım, her şeyin fenerbahçe'nin trabzonspor'u yenmesiyle başladığını söyledi. karadeniz kulübünün siyasetle içiçe olduğunu da dile getiren yıldırım "birileri başbakanı tehdit etti ama onlar değil biz yargılanıyoruz' açıklamasında bulundu.

yıldırım ilk olarak gençlerbirliği maçında şike yapıldığına dair iddialara değinirken başkan ilhan cavcav'ı maç öncesi uyardıklarını kaydetti. maçtan önceki gece geç saatlerde mehmet şen ile bir araya geldiklerini belirten yıldırım, "maç ertesi gün oynanacak. maça saatler kala şike faaliyeti mi olur? böyle bir şey olabilir mi?" diye konuştu.

"bize trabzonspor'un gençlerbirliği maçı için teşvik faaliyeti yaptığı söylendi. biz de 'maça 1 gün kaldı ilgilenmeye gerek yok' diye yanıt verdik" diyen yıldırım, bu maçla ilgili serdar kulbilge ile hiçbir iletişimlerinin olmadığını belirtti.

'gençlerbirliği başkanı cavcav'ı maç öncesi uyardık'

fenerbahçe başkanı "biz trabzonspor'u kadıköy'de yenince bu operasyonlar başladı. puan farkı azalmaya başlayınca başladı" derken, gençlerbirliği-fenerbahçe maçı için trabzonspor'un teşvik girişiminde bulunduğu yönündeki duyumları bir mektupla ilhan cavcav'a ilettiklerini söyledi.

aziz yıldırım bu konuşmaların ardından trabzonspor'a yüklenmeye başladı. "burada 18 tapem var hangisini istersem cevaplarım" diyerek savunmasına devam eden fenerbahçe başkanı aziz yıldırım, trabzon kökenli 3 gençlerbirliği oyuncusunun fenerbahçe maçından sonra çıkıp trabzonspor'un şampiyon olmasını istediklerini söylediğini ifade etti ve trabzonsporlu yöneticilerin ligin bitimine kısa bir süre kala dinlenmeye başlandığını dile getirdi.

'zeki mazlum da sedat peker'e yakın'
 
kendisinin sedat peker'e yakınlıkla suçlandığını fakat trabzonspor yönetici zeki mazlum'un da peker'e yakın biri olduğunu buna karşın aynı iddiaların trabzonspor için öne sürülmediğini belirterek bunun nedenini soran fenerbahçe başkanı, hakemleri fenerbahçe'ye karşı kışkırtmak için trabzonspor'un medyayı kullandığını ve buna bazı milletvekilleri de alet olduğunu iddia etti. 
 
'tarla sürmek bir dilektir'
 
iddianamede sık sık geçen 'tarla' olayına da değinen aziz yıldırım, "bahsedilen tarla sürme konusu bir dilektir. biz bir çok maçtan önce eyüp sultan'da kurban kesmeye de gideriz. bazen ben, bazen tamer yelkovan. yani bir dilek ve temenni anlamındadır. zaten tarlayı sürmek geçen 3 konuşmadan 2 tanesi iddianamede uçmuş gitmiş. burada hedef aziz yıldırım" diye konuştu. 

yıldırım: iddianame trabzonspor üzerine kurulmalıydı

aziz yıldırım'ın trabzonspor ile ilgili açıklamalarının ardından sadri şener'in avukatı söz aldı. "aziz yıldırım isterse trabzonspor ile ilgili suç duyurusunda bulunabilir. yıldırım kendisini savunmalıdır. kendi maçlarını anlatsın" diyen avukata fenerbahçe başkanı "biz burada şikeyle yargılanmıyoruz. biz hiçbir zaman siyasetin içinde olmadık. tapeler burada, birileri başbakanı tehdit etti ama onlar değil biz yargılanıyoruz. esasında iddianame trabzonspor üzerine kurulmalıydı, yanında biz olmalıydık" dedi. 
 
'trabzonspor siyasetin içinde'
 
trabzonspor'un siyasetle içiçe olduğu yönündeki iddialarına devam eden yıldırım "önceki sene biz trabzonspor maçıyla şampiyonluğu kaybettik ama bir tane istanbul milletvekili çıkıp konuştu mu? hayır! çünkü biz siyasetin içinde yokuz" derken trabzonspor'un eskişehir'e teşvik primi yolladığının her yerde konuşulduğunu ifade etti. 
 
ekinci'den yıldırım'a: her şeyi açıklayın
 
"eskişehir'e parayı biz değil onlar götürmüş" diyen yıldırım sözlerini "her şeyi biliyoruz ama konuşamıyoruz" diye sürdürünce mahkeme başkanı ekinci'den "tarihi bir görev yapın ve herşeyi açıklayın. kim ne yapmış, herkes her şeyi öğrensin." diye yanıt geldi.
 
iddianamenin çöp sepetine gidecek bir evrak olduğunu dile getiren aziz yıldırım, "iddianameyi yapanlarla tahir kıran'ın ilişkileri araştırılırsa o zaman her şey daha anlaşılır olacak. bu iddianame çöp sepetine gidecek bir evrak bütünüdür. iddianame böyle olmaz. bu operasyon fenerbahçe'yi ele geçirme operasyonudur" ifadelerini kullandı.

ekşioğlu: çok acı çekiyorum
 
duruşmanın öğleden sonraki bölümünü fenerbahçe teknik direktörü aykut kocaman ve aralarında nihat özdemir'in de yeraldığı yöneticiler de izledi.
 
öğleden sonraki bölümde tutuklu sanık ilhan ekşioğlu kürsüye çağrıldı. fenerbahçe asbaşkanı ekşioğlu ek savunmasında duygusal bir konuşma yaptı. tutuklandığı günden buyana ailesi için endişelendiği belirten ekşioğlu, “her akşam saat 17.00'de evde olan bir baba olarak ve ailem tek başına tüm zorluklarla baş başa kaldığı için endişeliyim. oğlum her mahkeme akşamı soruyor, kızım da büyük bir insan gibi kardeşlerine anlatmaya çalışıyor. üzüntüsünü belli etmemeye çalışıyor ama daha fazla dayanamayacaklarını görüyorum" dedi. 
 
'eve kazanan olarak gitmek istiyorum'
 
“kendi adıma çok acı çekiyorum" diyen ekşioğlu sözlerine şöyle devam etti: yattığım sürenin 3 katını yatmış gibi hissediyorum. çocuklarıma sarılmak gökyüzüne sınırsız bakmak istiyorum. 32 metrekare avlumuz var, onun müsaade ettiği kadar bakabiliyoruz. her mahkeme akşamı kızımın umutsuzlukla buradan çıkmasına dayanamıyorum. her karara saygı duyacağım. oğlumun söylediği gibi eve kazanan olarak gitmek istiyorum
 
'baba seni çok seviyorum'
 
ekşioğlu'nun savunmasını tamamlamasının ardından kızı tuana ekşioğlu'nun, “baba seni çok seviyorum" diye bağırması duruşma salonunda duygulu anlar yaşanmasına neden oldu. başta baba ekşioğlu olma üzere bazı sanıklar ve sanık yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü. 
 
kaynak: al jazeera
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;