Şike yasası aynen geçti

Cumhurbaşkanı Gül tarafından veto edilen düzenleme, TBMM Genel Kurulu'nda değişikliğe uğramadan kabul edildi.

Konular: Spor, Futbol

Haberin Öne Çıkanları

Gün onaylayabilir

Anayasa Mahkemesine gidebilir

Kanun, altı ret ve bir çekimser oya karşın, 284 oyla genel kuruldan geçti. [AA]

Cezaevinde bulunan spor adamları

aziz yıldırım, şekip mosturoğlu, ilhan ekşioğlu, cemil turan, bülent uygun, mecnun odyakmaz, ahmet çelebi, yusuf turallı, abdullah başak, bülent ibrahim işcen, tamer yelkovan, mehmet yenice, sami dinç, ali kıratlı, selim kımıl, abdullah karakuz, abdullah eker, olgun peker, ömer ülkü, haldun şenman, talat emre koçak, coşkun çalık, hakan karaahmet

cumhurbaşkanı abdullah gül tarafından bir kez daha görüşülmek üzere tbmm'ye iade edilen şike cezalarında indirim öngören kanun, tbmm genel kurulunda aynen kabul edildi.
yapılan açık oylama sonucu sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanunda değişiklik yapılması hakkında kanun, altı ret ve bir çekimser oya karşın, 284 oyla genel kuruldan geçti.

ikinci veto hakkı bulunmayan cumhurbaşkanı yasayı onaylayabilir ya da konuyu anayasa mahkemesi’ne götürebilir.

yasa gereği, bir spor karşılaşmasının sonucunu etkilemek için bir başkasına kazanç veya başka menfaat sağlayan kişiye verilen hapis cezası indirilecek. bu kişilere verilen hapis cezasında 12 yıla kadar olan üst sınır üç yıl, beş yıl olan alt sınır da bir yıl olarak uygulanacak.

suçu, federasyon veya spor kulüpleri ile spor alanında faaliyet gösteren tüzel kişilerin genel kurul ve yönetim kurulu başkan veya üyeleri, teknik, idari yöneticileri, kulüplerin, sporcuların menajer veya temsilciliğini yapan kişiler işlerse, ceza yarı oranında artırılacak.

paraya çevrilmeyecek

şike ve teşvik primi kapsamına giren suçlarla ilgili olarak, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemeyecek, verilen hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilemeyecek ve ertelenemeyecek. bu suçların, değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi halinde, bunlardan en ağır cezayı gerektiren fiilden dolayı verilecek ceza, 4'te 1'den 4'te 3'üne kadar artırılarak, tek ceza olarak uygulanacak.

bu suçlardan cezaya mahkum olan kişi; ayrıca türk ceza kanunu’nun (tck) 53. maddesi hükümlerine göre, spor kulüpleri ve federasyonları, bünyesinde sportif faaliyetler yapılan tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapamayacak.

iddianame kabul edildi

futbolda şike iddialarına ilişkin özel yetkili cumhuriyet savcılığı'nca bir yıldır yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianemeyle ilgili mahkeme kararını cuma günü vermişti.

istanbul 16. ağır ceza mahkemesi, 15 günlük sürenin dolmasını beklemeden futbolda şike iddialarına ilişkin 31'i tutuklu 93 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etmişti.

savcı mehmet berk'in hazırladığı iddianamede 1 numaralı sanık; örgüt yöneticiliği ile suçlanan olgun peker oldu.

fenerbahçe haksız ekonomik çıkar sağlamakla, 14 futbolcu şike girişiminde bulunmakla suçlanıyor.

fenerbahçe kulübü başkanı aziz yıldırım , altı kez nitelikli dolandırıcılık, dört kez şike, üç kez de teşvik ile de suçlanıyor.

aziz yıldırım iddianamede haksız ekonomik çıkar sağlamak için örgüt kurmakla suçlanıyor. davanın ilk duruşması 14 şubat 2012'de yapılacak.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;