Slim sigara tütünü vurdu
Normal sigaralara göre daha az tütün içeren slim sigaraların kullanımındaki artış, Türkiye’de yıllık 80-90 milyon kiloluk tütün üretiminin 55 milyon kilo seviyelerine düşmesine neden oldu.
Haberin Öne Çıkanları
Tütüncüler gözünü Çin'e dikti.

türkiye ve dünyada tütün pazarının son durumu ve sektörün geleceğine ilişkin açıklamalarda bulunan türkiye ihracatçılar meclisi(tim) sektörler konseyi üyesi noyan gürel, normal sigarada 1 gram tütün varken, slim (ince sarımlı) sigarada bu miktarın 0,3 grama kadar düştüğünü söyledi.
aynı zamanda izmirli bir tütün firmasının icra kurulu başkanı da olan gürel, doğu bölgelerindeki yıllık 20-25 milyon kilo üretimin bugün yok olduğunu, bunun da devletin üretimden desteğini çekmesinden kaynaklandığını kaydetti.
daha az tütün içeren slim sigaraların kullanım oranınındaki artışın tütün üretimini etkilediğini dile getiren gürel, oryantal tütünün satılması için yeni pazar arayışlarına girdiklerini söyledi.
çin pazarı
tütün pazarının abd ve avrupa'dan rusya, çin ve uzak doğu ülkelerine kaydığını ve çin'de şu anda tüketilen sigaraların yüzde 90'ının virginia tütünü içeren sigaralar olduğunu anlatan gürel, ''oraya biz şu anda giriş yapıyoruz. eğer çin pazarında başarılı olursak hayal bile edemeyeceğimiz bir gelir kapısını açmış olacağız'' dedi.
gelişen pazarların daha pahalı sigaraları kullandığını belirten gürel, abd'de tütün firmalarına açılan yüksek tazminatlı davaların bu şirketlerin, üretimi başka ülkelere kaydırmasına neden olduğunu söyledi. abd'de sigara tüketiminin her yıl yüzde 6 oranında azaldığını kaydeden gürel, dünyada ise tüketimin uzak doğudaki tüketim artışıyla dengelenerek sabit seyrettiğini kaydetti.
üretimi zorlu olduğu için tütün çiftçisinin üretimi bırakma eğiliminde olduğunu dile getiren gürel, ''tütün tarımında en büyük maliyet kalemi, kırım. onu mekanize etmenin yolunu bulabilirsek, daha çok tütün üretme fırsatı olabilir'' diye konuştu.
sigara karşıtı kampanyalar
sigara karşıtı kampanyaların sektöre etkisini de değerlendiren gürel, ''sigara karşıtı kampanya konusunda türkiye'nin yol değiştirmemesi lazım. ama türkiye'deki en büyük problem, kamu yararına olan bir şeyi fazla ittirirsen bu sefer öbür tarafı öldürürsün. çok zor mesele bu. sigaraya karşı kampanyaların ihracatı engelleyecek boyutlarda olmaması, sektördekilerin kafasını karıştırmaması lazım'' yorumunda bulundu.
türkiye'de üretilen tütünün yüzde 85-90'ının ihraç edildiğini anlatan gürel, ''biz şu anda çin pazarına gidiyoruz. amerikan sigarası nasıl yapılır gösteriyoruz onlara. destek veriyoruz. içim testleri yaptırıyoruz. şu an içtikleri sigara bizim sunduğumuz sigaraya göre çok yavan. türk tütünü içeren harmanları müşterilerimize öğretmeye çalışıyoruz. dünyada amerikanın dünya pazarına sunduğu 20-30 senedir devam eden bir trend var. türk tütününü içeren bir harman cinsi. o harmanı öğretmeye çalışıyoruz. ilk izlenim iyi'' dedi.
çin pazarının oldukça büyük bir pazar olduğunu anlatan gürel, türk tütününe talep olması halinde bu talebi karşılayacak üretim yollarının bulunacağını belirtti.
sektörün şu anda dibe vurduğunu ifade eden gürel, tütün üretimi düştüğü için tesislerin yılın büyük bölümünde atıl durumda olduğunu söyledi.
Yorumlar