Suçluların beyin yapıları farklı
Bir tür anti sosyal kişilik bozukluğu olarak kabul edilen psikopati teşhisi konmuş mahkumların, beyinde empati kurulduğu anda aktive olan bölgelerde hasar tespit edildi.
Haberin Öne Çıkanları
44 denek kullanıldı
Gri alanlar az
Empati kuramıyorlar

cinayet, tecavüz ve şiddet içerikli saldırı suçundan hüküm giymiş erkek deneklerin üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, bilim adamları psikopati teşhisi konulmuş suçluların beyinlerinde yapısal anomaliler olduğuna dair şimdiye kadarki en güçlü bulguları elde etti.
ingiltere’deki kings college psikiyatri enstitüsü tarafından yapılan araştırma, psikopatların beyin yapılarındaki farklılıkların, onları hem sağlıklı ve suç işlememiş bireylerden hem de kişilik bozukluğu olan ve yine şiddet içerikli suçlulardan ceza alan hükümlülerden ayrıştırdığını ortaya koydu.
archives of general psychiatry dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, psikopatinin tipik belirtisi olarak empati kurama becerisinin eksik olduğu hastaların beyinlerinde, karşısındaki insanın duygularını anlamaya yarayan bölgelerde daha az gri maddeye rastlandı.
araştırmayı yürüten ekibin başındaki isim nigel blackwood, suçlular arasında psikopati teşhisi konulan bu alt grubun teşhis edilmesinde beyin taramalarının kullanılabilmesinin, tedavi açısından da büyük gelişmelere katkı sağlayabileceğini söyledi.
44 suçlu incelendi
blackwood ve ekibi mri (manyetik rezonans görüntüleme) yöntemi ile ingiltere’de hüküm giymiş ve anti-sosyal kişilik bozukluğu teşhisi konulmuş 44 erkek mahkumu inceledi. mahkumların işlediği suçlar arasında cinayet, tecavüz, cinayete teşebbüs ve fiziksel şiddet bulunuyor.
incelenen 44 erkeğin 17’sine anti-sosyal kişilik bozukluğunun yanı sıra ‘psikopati’ teşhisi de konulurken, 27’sinin yalnızca anti-sosyal kişilik bozukluğu bulunuyordu. araştırmacılar ayrıca sağlıklı ve suçlu olmayan 22 erkeğin de beyinlerinin inceledi.
sonuçlar psikopat teşhisi konulmuş suçluların beyinlerindeki anterior rostral alın korteksi ve temporal kutup bölgelerindeki gri alanların, diğerlerine göre önemli derecede az olduğunu ortaya koydu.
beynin diğer insanların duygularını ve eğilimlerini anlarken kullanılan bu bölümleri, kişi ahlaki davranışlar hakkında düşündüğü zaman aktive oluyor.
bu bölgelerde hasar meydana gelmiş olması, empati kuramama, korkuya ve strese karşı zayıf tepki verme ve utanma veya suçluluk gibi bilinçli duyguların eksikliği ile ilişkilendiriliyor.
adli kararlara ve tedavi yöntemlerine etki edebilir
blackwood “bilişsel ve davranışsal tedavi yöntemleri anti-sosyal kişilik bozukluğu olan hastalar için faydalı olabilirken, aynı yaklaşımlar beyni zarar görmüş psikopatları tedavi etmekte işe yarayamayabilir. hangi tedavilerin işe yarayacağını tam olarak belirleyebilmek için bu bulgular önemli” dedi.
araştırma ekibinde yer almayan, londra universtiy college’dan psikoloji ve dil bilimi profesörü essi viding de, sonuçların psikopat insanları psikopat olmayanlardan ayırabilmek adına ‘önemli ve yeni bulgular’ sunduğunu söyledi.
araştırmaya katılmayan, edinburgh üniversitesi adli psikiyatri profesörü lindsay thomson da, blackwood ve ekibinin bulgularının psikopatinin sinirgelişimsel beyin rahatsızlıklarının farklı bir türü olduğuna işaret ettiğini söyledi.
araştırma yargı sistemi açısından da önemli sonuçlar içeriyor. psikopatiyi beynin fonksiyonlarına bağlamanın, katillerin savunmasında yeni bir boyut açacağı düşünülüyor.
şiddet içerikli suçlardan yargılanan kişilerin beyin fonksiyonlarının araştırılması, norveçte temmuz 2011’de 77 kişiyi öldüren anders behring breivik davası ile yeniden gündeme gelmişti. mahkemenin görevlendirdiği, psikiyatri uzmanlarından oluşan iki ekip breivik’i inceleyerek, zanlının akıl sağlığı ile ilgili farklı sonuçlara ulaşmıştı.
kaynak: reuters
Yorumlar