Türkiye'nin tercihi Olimpiyat

Spor Bakanı, İstanbul'un adaylığı sonrasında 'uluslararası kuruluşlar aynı yıl iki organizasyonu iki farklı ülkeye vermekten yanalar' açıklamasıyla Euro 2020 için geri adım atabileceklerini ortaya koydu.

Konular: Diğer Sporlar

Haberin Öne Çıkanları

'En güçlü aday İstanbul'

Türkiye'nin kozu iki kıta

'İnönü mevcut yerinde olacak'

Suat Kılıç, İnönü Stadı'nın mevcut yerinde yeniden yapılacağını da açıkladı. [AA]

gençlik ve spor bakanı suat kılıç, kılıç, uluslararası olimpiyat komitesi'nin aldığı karar doğrultusunda 5 başvuru sahibi ülkeden ikisinin ise şanslarını daha sonraki olimpiyatlarda değerlendirmek üzere süreçten ayrılmak zorunda kaldığını vurguladı. 

"ioc ve karar sürecine etkisi olanlara, istanbul lehine bu önemli kararı almış olanlara türk milleti adına türkiye adına teşekkür ediyorum" diyen kılıç, "elbetteki bu karar son derece önemli bir karardır. bu karar aynı zamanda türkiye'nin beklediği bir karardır. bu karar türkiye'nin hak ettiği bir karardır.

çünkü istanbul, olimpiyatlara başka hiçbir ülkenin sunamadığı fırsatları sunmaktadır. istanbul sayesinde olimpiyat aynı anda iki ayrı kıtada yapılabilirlik kazanmıştır. istanbul, olimpiyat kenti olduğu takdirde aynı anda hem asya hem de avrupa kıtasında olimpiyat ve yaz oyunları ile birlikte paralimpik oyunlarını gerçekleştirme imkanını bulacağız. bununla birlikte olimpiyat türk dünyasına, islam coğrafyasına ilk defa taşınmış olacak1 açıklamasını yaparken süreçte emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

kılıç "türkiye zenginlikleri çok fazla olan ülke. batı medeniyetinin önemli bir parçasıyız. ab'ye tam üyelik sürecinde olan bir ülkeyiz. tam demokrasiyle yönetilen hukuk devletini hayatın her alanına egemen kılmaya çalışan, çağdaş değerleri hayatın genel prensipleri haline getiren bir ülkeyiz. bu yönüyle bakıldığında türkiye'nin coğrafi anlamda ve yine türk insanının zenginliklerine yönelik olarak kültürel ve medeniyet anlamında taşıdığımız ve vaat ettiğimiz zenginlikler başka hiçbir coğrafyanın bu ölçüde taşımadığı zenginliklerdir. istanbul, 2020 olimpiyatları resmi adayıdır. bu sürece emek veren herkese başta türkiye cumhuriyeti başbakanı recep tayyip erdoğan olmak üzere yürekten teşekkürlerimi, milletim ve spor kamuoyu adına iletiyorum."  ifadelerini kullandı.
 
bu sürecin hep birlikte yol alınacak, her birlikte yürünmesi gereken bir süreç olduğuna vurgu yaparak, zaman zaman eksikliklerin, hataların, kusurların olabileceğini belirten kılıç
"hiç kimsenin hataları, eksiklikleri büyütmeksizin bu meseleyi bir milli mesele şeklinde ele alarak, hataları kapatma yönünde hareket etmesini herkesten temenni ediyorum. çünkü bu sadece bir bakanın, bakanlığın, tek başına hükümetin meselesi değil. bu işin olmasını arzu eden herkesin meselesidir. istanbul'un olimpiyat resmi adaylığı tekrar hayırlı, uğurlu olsun." diye konuştu.
 
"bizim propagandamızda karalama yok" 
 
bir gazetecinin, "bakü ve doha'nın elenmesini nasıl değerlendiriyorsunuz-" sorusuna bakan kılıç, şu yanıtı verdi: "doha ve bakü konusunda öncelikle şunu ifade edelim. türk milleti olarak türkiye'de son yıllara hakim olan siyaset ve diplomasi anlayışı doğrultusunda hareket ediyoruz. yani bizim propagandamızda karalama yok. biz, hiçbir şekilde diğer aday ülkelerin aleyhinde bir çalışma yürütmedik. hiçbir şekilde diğer aday ülkeleri karalama yönünde bir adım ve propaganda süreci gerçekleştirmedik. doha'yı da kendimize yakın hissettik, bakü'yü de tarihten gelen bağlarımızdan ötürü kendimize yakın hissettik.

bu yönüyle bakıldığında kimsenin bu sürecin dışında kalmasında abartacak, büyütecek değiliz. önemli olan istanbul'un bu sürecin lider kenti olması. yani kimin nerede olduğu değil, bizim için önemli olan istanbul'un nerede olduğudur. istanbul şu an olimpiyatın en güçlü adayı olarak listenin başında yerini almış bulunmaktadır." 
 
gençlik ve spor bakanı suat kılıç, "en nihayetinde dün gece açıklanan kararla emeğimizin karşılığını aldık" dedi. 
 
kılıç, düzenlediği basın toplantısında, istanbul'un 2020 olimpiyatları'na adaylık statüsünün kolay kazanılmadığını, 9 aydır gece ve gündüzlerinin "olimpiyat" olduğunu söyledi. 
 
bu süreçte çok sağlıklı çalışmalar yürütüldüğünü ve esaslı bir adaylık başvuru dosyası hazırladıklarını vurgulayan kılıç, şunları kaydetti: "deyim yerindeyse istanbul'un hem mr'ı, hem röntgeni, hem tomografisi çekildi. hem asya'nın hem avrupa'nın, hem denizlerin, hem boğazların, hem köprülerin hem de ulaşım hatlarının... 9 ayda bu çalışmayı bu aşamaya getirdik. en nihayetinde dün gece açıklanan kararla emeğimizin karşılığını aldık. önümüzde hala uzunca bir süreç var. elbette bu süreci de organizasyon ekibimiz, bizim de bu işlerde görevlendirdiğimiz katılımcı heyetle birlikte, komite halinde en iyi şekilde yönetmeye devam edeceğiz." 
 
"inönü stadı'nı yeniden, yerinde inşa edeceğiz" 
 
kılıç, bir gazetecinin, "olimpiyat için istanbul'a ne kadarlık bir yatırım ön görülüyor- neler yapılacak-" sorularına, şu yanıtı verdi: "nelerin yapılacağı adaylık kitapçığımızda var. sadece rakamların net olarak karşılığı yok. çünkü yapılacak inşaat işleri ve projelerin toplam maliyetini o gün itibariyle ancak çıkarabilmek mümkün. olimpiyata aday olan şehirler arasında ve geçmiş senelerde olimpiyat organizasyonu gerçekleştiren şehirleri de dahil ederek söylüyorum; istanbul kenti olimpiyatları en hesaplı rakamlara mal edecek kent olacak. 
 
çünkü olimpiyat yapacak şehirlerdeki en önemli harcama kalemini ulaşım giderleri oluşturur. belki yarıya yakını, ulaşım giderleri ve kentleşme. istanbul'a baktığınızda gördüğünüz manzara şudur; bu giderler için gerekli çalışmalar zaten yapılıyor. bunlar olimpiyat için değil, istanbul için yapılan yatırımlardı. bu nedenle rahatça şunu ifade edebiliriz; bu süreçte istanbul'a yapılan tüm yatırımlar aynı zamanda 2020 olimpiyatlarına yapılmakta olan yatırımlardır. bundan dolayı istanbul olimpiyat için çok uçuk rakamlar harcamak zorunda kalmayacak. 
 
olimpiyat köyü istanbul'daki öğrenci yurtları ihtiyacımıza cevap verecek. aday kent statüsünden olimpiyat kenti statüsüne geçersek bütün bunlar tam manasıyla berraklık kazanmış olacak. yapılacak olan spor tesislerinin tamamı, istanbul'un 17 milyonluk nüfusunun beklentisine cevap verecek. diğer yandan şükrü saracoğlu olsun, türk telekom arena olsun, bunlar zaten olimpiyat yatırımları olarak yapılan işler. yine inönü stadı'nı yeniden, yerinde inşa edeceğiz ve bu da olimpiyatların önemli ayaklarından birisi olacak. 
 
inönü stadı'nda, şükrü saracoğlu'nda, türk telekom arena'da hangi branşların oynanacağına kadar belli. aynı şekilde sinan erdem spor salonu, salon atletizm şampiyonası için yaptığımız salon, fenerbahçe ülker'in sponsorluk gelirleriyle kazandırdığı salon ve yeni yapılacak olanlar... 
buraya baktığınız zaman spor yatırımlarının önemli bölümünü zaten yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. dolayısıyla müteahhitlik sektöründeki başarılarımızı da dikkate aldığı zaman, istanbul çok büyük bir avantajı yakalamış olur diye düşünüyorum." 
 
"biz mümkünse 'ikisi birarada' sloganını benimsemek isteriz"
 
bir gazetecinin, "türkiye'nin avrupa futbol şampiyonası'na da adaylığı söz konusu. siz daha önce 'ikisinden birini istiyoruz' diyordunuz. ikisi arasında bir tercih yapmak zorunda kalırsanız tercihiniz ne olacak- sorusunu şöyle yanıtladı: "bizim, 'ikisinden biri' diye bir sloganımız yok. biz mümkünse 'ikisi birarada' diye bir sloganı benimsemek isteriz. türkiye ikisini birlikte yapabilecek güçte ama ikisini birlikte yapabilmek mümkün değil. çünkü iki organizasyon arsında en az 6 aylık bir sürenin olması gerektiğini biliyoruz. kaldı ki olimpiyat çevrelerinde bu 6 aylık süreyi 1 yıla çıkarmak yönünde de bir eğilim olduğu bilgisini taşıyoruz.

bu yönüyle bakıldığında türkiye'nin coğrafyası, nüfusumuzun fazlalığı, ekonomik imkanlarımız, organizasyon kabiliyetimiz bu iki organizasyonu aynı yıl içinde yapmaya el veriyor olabilir ama uluslararası kabuller, iki organizasyonu aynı ülkeye değil farklı ülkelere vermeyi daha ön planda tuttuğu için muhtemeldir ki bu yönde bir tercih olacak. 
 
futbol devam eden bir süreç. 15 mayıs'a kadar tek aday ülkeydik. 15 mayıs'ta 2 yeni aday ülke daha çıktı 3 aday oldu. ayrıca yeni adaylar çıkmasından dolayı adaylık takvimi de kapanmadı. başvuru takvimi tümden açık hale geldi. yeni ülkelerin de aday olabilmesi mümkün. bu yönüyle bakıldığında avrupa futbol şampiyonası devam eden bir süreç.

olimpiyat adaylığı ise çarşamba resmi olarak aday ilan edilmemizle birlikte daha da kuvvetli bir konum kazanmış oldu. şuan itibariyle her ikisine yönelik prosedürlerimizi devam ettiriyoruz. devam edeceğiz. nihayetinde karar aşamasına gelindiğinde milletimizle, kamuoyuyla birlikte karar verebileceğimizi düşünüyorum." 

topbaş: 2020'ye istanbul'daki trafik problemi biter
 
istanbul büyükşehir belediyesi başkanı kadir topbaş, 2020 yaz olimpiyat oyunlarına istanbul'un ev sahipliği yapma şansının çok yüksek olduğunu söyledi. 
 
hollanda başbakan yardımcısı ve ekonomi, tarım ve inovasyon bakanı maxime verhagen, istanbul büyükşehir belediye başkanı kadir topbaş'ı makamında ziyaret etti. ziyaretin ardından kadir topbaş basın mensuplarının olimpiyatlarla ilgili sorularını cevaplandırdı. 
 
istanbul'un, 2020 yaz olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmasına adaylık kazanmasını değerlendiren başkan kadir topbaş, "istabul'un aday bir kent olmasından dolayı memnuniyet duyduğumu söylemek istiyorum. gerçekten yeni ve önemli bir süreç başladı. bunu iyi değerlendireceğimize inanıyorum. karar günü olan 7 ekim 2013'e kadar çalışmalarımızı yapacağız. projelerimizi şimdiden hazırlayacağız. inanıyorum ki kentimizde bununla birlikte yeni bir süreci yakalamış oluyor. inşaallah adaylığımız da tescillenir. istanbul için gurur verici. kendi dönemimde böyle bir kararın sonuçlanması gurur verici" dedi. 
 
'istanbul'a yakışır'
 
2020 yılına kadar istanbul'da trafik sorununun kalmayacağını belirten kadir topbaş, "olimpiyatları kazanmak için karşı ataklarımız çok önemli. istanbul'un şansını yüksek görüyorum. tokyo daha önce olimpiyatlar almış bir şehir. ama istanbul medeniyetlerin beşiği, farklı kültür ve inançların birlikte asırlardan beri barış içinde yaşadığı bir şehir olması münasebetiyle şansının çok yüksek olduğunu düşünüyorum. bizim dönemimizde yaptığımız ciddi anlamda altyapı ve ulaşım sistemleriyle ilgili önümüze koyduğumuz hedefleri de dikkate aldığımız zaman 2020'ye varıldığında istanbul'da trafik problemi hemen hemen bitmiş olacak. şu anda mevcut spor alanlarımız büyük ölçekte olimpiyatlara ev sahipliği yapacak nitelikte. olimpiyatlara ev sahipliği yapması istanbul'a yakışır diyorum" diye konuştu. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;