Türkler mutlu değil
OECD'nin 'Hayat nasıl?' raporuna göre Türkiye 'Gün içinde kendinizi nasıl hissediyorsunuz?' sorusuna en çok negatif cevabın verildiği ülke oldu.
Haberin Öne Çıkanları
40 ülke araştırıldı
Refah seviyesi yükseldi
Ülkeler arası fark arttı

ekonomik kalkınma ve işbirliği örgütü'nün (oecd), 12 ekim 2011’de yayınlanan raporu, 40 ülkede yürütülen ve insanların yaşamlarından memnun olup olmadığını sorgulayan, farklı zamanlara ait araştırmaların sonuçlarını değerlendirdi.
araştırmalar kapsamında sorulan, ‘bugün kendinizi nasıl hissediyorsunuz?’ sorusuna en negatif cevaplar türkiye’den geldi.
bu soruya verilen cevaplar değerlendirilerek, sıradan bir gün çerisinde negatif duygulardan çok pozitif duygular hissettiklerini belirten kişilerin yüzdeleri hesaplandı. türkiye, bu sıralamada yüzde 70'e yakın bir oran ile 40 ülke arasında, estonya ve macaristan’ın arkasından gelerek sonuncu oldu. aynı listenin ilk sırasında, yüzde 90’a varan oranla danimarka yer aldı. danimarka’yı izlanda ve japonya takip etti.
katılımcılara genel olarak hayatlarından memnun olup olmadıkları sorulduğunda danimarka en olumlu cevabı vererek 1’inci sırayı aldı. kanada 2’nci, norveç 3’üncü olurken türkiye 32’nci, çin ise son sırada yer aldı.
gelir, iş durumu, barınma, sağlık, iş ve yaşam dengesi, eğitim, sosyal bağlar, sivil bağlılık ve hükümet çevresi, bireysel güvenlik ve kişisel refah kriterlerinin değerlendirildiği rapor, oecd üyesi ülkelerde yaşayan nüfusun maddi yaşam koşullarını ve yaşam kalitesini inceledi.
rapor, son 15 yılda ortalama refah seviyesinin yükseldiğine işaret etti. buna göre, insanların zenginleştiği, iş bulma imkanlarının arttığı, barınma koşullarının iyileştiği, daha az hava kirliliğine maruz kalındığı, insanların daha uzun süre yaşadığı, eğitim seviyesinin yükseldiği, ve daha az suça maruz kalındığı tespit edildi.
fakat rapor, ülkelere arasındaki farkın yüksek olduğunu ortaya koydu. dahası, özellikle eğitim ve gelir seviyesinin düşük olduğu popülasyonlarda, refah seviyesinin ölçüldüğü bütün kriterlerde kötüleşme olduğu belirlendi. bu popülasyonu oluşturan insanların, gelir seviyesi yüksek popülasyondaki insanlara oranlar yaşam süresinin kısaldığı, sağlık sorunlarının arttığı, çocuklarının okulda daha başarısız olduğu, politik faaliyetlere daha az katıldıkları, suç ve hava kirliliğine daha çok maruz kaldıkları ve hayatlarından daha az memnun oldukları görüldü.
para en önemli mutluluk kaynağı
araştırmaya göre, insanlar için en önemli mutluluk kriteri gelir olarak tespit edildi. bunu sağlık, temiz çevre ve güvenli yaşam çevresi izledi.
ancak rapora göre, yüksek gelir mutlaka iyi yaşam anlamına gelmiyor. zengin ülkelerde yaşayanlar her zaman ‘en mutlu liste’nin başında yer almıyor, sosyal iletişim eksikliği veya güven sorunu belirleyici rol oynuyor.
politikada aktif olan ülkeler arasında norveç, finlandiya ve danimarka başta gelyor. en az aktif olanlar ise türkler, portekizler ve ruslar. türkiye bu sıranın da sonunda yer aldı.
yeşil çevre olmamasından şikayet edenler listesinde italya birinci, türkiye ise ikinci sırada geliyor. finlandiya, danimarka ve isveç ise şikayetçi olmayan ülkeler.
türkiye istihdam sıralamalarında sonlarda
ülkeler arasındaki çalışma saatleri karşılaştırıldığında en fazla çalışan ülke türkiye olarak belirlendi. son sırayı ise hollanda aldı.
oecd ülkelerinde işe gitmek için harcanan süre ortalama 38 dakika olarak belirlendi. türkiye’de ise bu süre 40 dakika veya daha fazla. türkiye işe gitmek için en fazla süreyi harcayan 3’üncü ülke oldu. ilk sırada güney afrika yer aldı.
okul çağında çocukları olan annelerin çalışma oranları ise yüzde 24 olarak belirlendi. bu listede türkiye sondan 3’üncü oldu. ilk sırada almanya yer aldı.
son 15 yıl içinde aşağı yukarı tüm oecd ülkelerinde kadınlar için işsizlik oranı düşüş gösterdi. ispanya, italya ve irlanda’da keskin bir düşüş tespit edilirken, türkiye ve çek cumhuriyeti’ndeyse tam tersi işsizlik oranlarında artış belirlendi.
genel olarak 55-64 yaş arası istihdam rakamlarının en düşük olduğu ülkeler: türkiye, macaristan, polonya olarak belirlendi. bu rakamın en yüksek olduğu ülkeler ise izlanda, yeni zelanda, isveç oldu. 15-64 yaş arası çalışan oranına bakıldığında türkiye en son sırada yer alırken, ilk sırayı izlanda aldı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar