Vostok Gölü'ne ulaşıldı
Bilim adamları Antarktika buzullarının derinliklerindeki hedefe yaklaştı. Ekibin, hava koşulları bozulmadan geri dönmesi gerekiyor.
Haberin Öne Çıkanları
4 bin metrede
Buz ile kaplı
En soğuk nokta

rusya’nın arktik ve antarktik araştırma enstitüsü (aari), antarktika’nın 4 bin metre derinliğinde bulunan donmuş vostok nehri’ne ulaşmak için sondaj çalışmalarına devam ediyor.
rus bilim adamları, 20 milyon yıldır buzulun altında hapsolan vostok gölü’nün sırlarına daha da yaklaştı.
rus haber ajansı novosti'ye göre, ekip adına pazartesi günü konuşan sözcü “ekibimiz dün itibariyle 3 bin 768 metreye derinliğe indi ve buzaltı gölünün yüzeyine ulaştı” dedi.
dünyanın en büyük göllerinden biri olan vostok gölü, antarktika’nın 150 buzaltı gölünün de en büyüğü, en derini ve en izole olanı. eksi 89.2 derecenin kaydedildiği bölge dünyanın en soğuk yeri. kış şartları tamamen etkisini hissettirmeye başlamadan, ekibin çalışmalarını tamamlaması gerekiyor.
araştırmacılar ağır hava koşullarının geçmesinin ardından aralık ayında gölden su örnekleri almak için çalışmalara yeniden başlayacak.
'bilim adına büyük bir gelişme'
araştırmacılar vostok gölü'nün yeni yaşam türlerini barındırdığını düşünüyor ve bulguların yaşamın buzul çağından bu güne nasıl evirildiğine ışık tutacağını umuyor.
ayrıca göldeki bulgurların benzer koşulların mevcut olduğu mars’ın ve jüpiter’in uydusu europa’nın yüzeylerinde yaşam olup olamayacağı konusunda da ışık tutuması bekleniyor.
amerika birleşik devletleri ve ingiliz bilim adamları da rus meslektaşlarının çalışmalarını yakından yakıp ediyor. onlar da dünyanın gizli ve keşfedilmemiş son noktaları olan, diğer saklı antarktika göllerini araştırıyor.
aari’nin fransız haber ajansı afp’ye konuşan sözcüsü sergei lesenkovi, bulguların ‘bilim adına büyük bir gelişme’ olabileceğini söyledi.
lesenkov, gölün üzerindeki buz tabakasında keşfedilen hava baloncuklarının iklim değişikliği araştırmalarına da yardımcı olabileceğini belirtti.
lesenkov, “tabaka 400 bin yıl önce oluştuğu için, içeriğindeki hava kabarcıklarındaki gazın birleşenlerinden yola çıkarak 400 bin yıl önce atmosferde bulunan gazın bileşenleri ve bunların nasıl değişime uğradığı hakkında yargıya varabiliriz. buradan çıkışla da ileride olacak iklim değişiklikleri konusunda tahmin yürütebiliriz” dedi.
hitlerin üssü olabilir
eski bir teoriye göre, 2. dünya savaşı’nın sonunda naziler güney kutbu’na ilerleyerek vostok gölü’nde bir askeri üs inşaatına başladı.
amiral karl dontiz, antarktika’ya 1943’te yaptığı bir konuşmada “alman denizaltı filosu führer [hitler’in lakabı] için dünyanın öbür ucunda çürütülemez bir kale yaratmaktan gurur duyuyor” demişti.
alman deniz kuvvetlerine ait arşivlere göre, almanya 1945 yılında savaşı kaybettikten aylar sonra, u-530 adlı alman deniz altı, güney kutbu’na geldi. mürettebat buzdan bir mağara inşa ederek tahminen aralarında hitler’in gizli dosyalarının da bulunduğu nazi belgelerinin bulunduğu kutuları bu mağaraya yerleştirdi.
bir diğer söylentiye göre u-977 adlı deniz altı da adolf hitler ve eva braun’un vücudundan alınan örnekleri, dna klonlamasında kullanılması için saklanmak üzere antarktika’ya taşıdı.
deniz altılar daha sonra arjantin limanı mar-del-plata’da yetkililere teslim oldu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar