Spor Portre
Portre: Mohamed Farah
Somali doğumlu Britanyalı “Mo”, dünyanın en başarılı atletlerinden biri. Son yıllarda uzun mesafede onu geçebilen yok.
Konular:
Diğer Sporlar, 2012 Londra Olimpiyatları
1983 doğumlu mo farah, sekiz yaşında ingiltere'ye göç etti. ailevi nedenlerle ikiz kardeşi hassan'ı somali'de bırakmak zorunda kaldı. iki kardeşten biri dünyanın en fakir ülkelerinden birinde büyüdü. diğeriyse bambaşka bir çevrede.
farah ingiltere'ye gittiğinde, neredeyse 12 yıl daha göremeyeceği kardeşinden farksızdı. doğru dürüst ingilizce konuşamıyordu. ama başka yeteneklerini fark eden bir spor antrenörü bulmak gibi bir şansı oldu. alan watkinson futbol meraklısı farah'ı atletizme yönlendirdi:
“onunla ilk karşılaştığımda okulda zorlanıyordu, dil engeliyle başı dertteydi. odaklanmaya ihtiyacı vardı. onu kanatlarım altına aldım sayılır. tutkusu futboldu ama asıl yeteneği çabukluğuydu.”
hızlı bir genç
pistlerdeki ilk başarısı 20 yaş altı yarışlarında geldi. 2001'de 5000 metrede gençler avrupa şampiyonu oldu. büyüklerde ilk önemli başarısını ise beş yıl sonra elde etti. avrupa atletizm şampiyonası'nda 5000 metrede gümüş madalya kazandı.
2010 avrupa şampiyonası'nda yeni bir yola girdi. barcelona'da hem 5000 hem de 10000 metrede altın madalya kazandı.
bundan bir hafta sonra 5000 mterede 13 dakikanın altına inerek britanya rekoru kırdı. bu mesafeyi 12 dakika 57.94 saniyede koşmuştu.
dünyanın en iyisi
aynı yıl bir ilke daha imza attı. dünya şampiyonası'nda 5000 metre yarışını kazanan ilk britanyalı sporcu oldu. 12:53.11 ile britanya rekorunu geliştirdi.
birkaç gün sonra da 10000 metrede ikincilik elde etti. üstelik 26:46.57 ile avrupa rekoru kırdı.
2012'de kendi ülkesinde yapılan olimpiyat oyunları'nda zirvede kalıcı olduğunu gösterdi. ilk olimpiyat şampiyonluğunu, londra oyunları'ndaki 10000 metre yarışında elde etti. daha önce hiçbir britanyalı sporcu bu mesafede altın madalya alamamıştı.
kariyerinin en zorlu dublesini 2012'de yaptı. 10000 metre olimpiyat altınının yanına bir de 5000 metre altınını koydu. artık dünyanın en başarılı uzun mesafe atleti olduğuna şüphe yoktu. madalyalarını ikiz kızları aisha ve amani'ye adadı:
“bu madalyalar iki kızım için. birer tanesini alabilirler. neler olup bittiğini bilmiyorum. ama her şeyin bir zamanı var. her şey yolunda gitti. iki altın madalya... kimin aklına gelirdi ki?”
farah'tan önce bir olimpiyat yılına bu dubleyi sığdıran sadece altı sporcu olmuştu.
hala zirvede
farah için 2013 de hiç fena geçmedi. 30 yaşındaki sporcu, moskova'daki dünya şampiyonası'nda da duble yaptı. 5000 metrede şampiyonluk unvanını korudu. iki yıl önce 10000 metrede gümüş madalya kazanmıştı, bu kez bu mesafede de altın aldı.
hala zirvede
farah için 2013 de hiç fena geçmedi. 30 yaşındaki sporcu, moskova'daki dünya şampiyonası'nda da duble yaptı. 5000 metrede şampiyonluk unvanını korudu. iki yıl önce 10000 metrede gümüş madalya kazanmıştı, bu kez bu mesafede de altın aldı.
farah, yaşamını londra ve portland arasında gidip gelerek sürdürüyor. eşi tania ve üç kızıyla birlikte yaşıyor.
antrenmanlarına alberto salazar yönetiminde devam ediyor. son zamanlarda maratonda da küçük denemeler yapıyor. emekli olduktan sonra ise yeniden futbol oynamayı ve taraftarı olduğu arsenal'ın maçlarını daha çok izlemeyi dört gözle bekliyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar