Dağlık Karabağ

Aliyev: Zafer günü yakın

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Dağlık Karabağ sorununa işaret ederek "Askeri gücümüz artıyor, toprak bütünlüğümüz temin edilecek" dedi.

Konular: Kafkasya

Haberin Öne Çıkanları

'Gücümüz artıyor'

'İhlal sürüyor'

Sorun çözülmedi

Aliyev, Hocalı'da sivillerin katledilmesinin üç ülke tarafından 'soykırım' olarak kabul edildiğini söyledi. [AA/Arşiv]

azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev, ermenistan'la yıllar süren çatışmalara yol açan  ve iki ülkenin de üzerinde hak iddia ettiği dağlık karabağ bölgesi için "zafer günü yakın" dedi. 

başkent bakü'de bir açılışa katılan aliyev, 1992 ile 1994 yılları arasında yaşanan savaş, paylaşılamayan bölgeyle ilgili soruna dikkat çekti. 

ermenilerin yürüttüğü işgal ve etnik temizlik politikası sonucunda bir milyondan fazla kişinin topraklarını terk etmek zorunda kaldığına işaret eden aliyev, azerbaycanlılara karşı 'soykırım' yapıldığını söyledi. aliyev, hocalı'da sivillerin katledilmesinin üç ülke tarafından 'soykırım' olarak tanındığını kaydetti. 

ermenistan'ın 1994 yılında işgal ettiği ancak öncesinde azerbaycan'a bağlı olan bölgeyi hatırlatan aliyev, "askeri gücümüz artıyor. yakında azerbaycan'ın toprak bütünlüğü temin edilecek" dedi.

'ateşkes ihlal ediliyor' 

azerbaycan savunma bakanlığı basın sözcüsü albay eldar sabiroğlu ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, azerbaycan ordusunun ermenistan'ın stratejik hedeflerini birkaç dakikada vurabilecek güçte olduğunu söyledi.

ermenistan tarafından gelebilecek tehditlere karşı, azerbaycan ordusunda bulunan radar sistemlerinin ülkeye atılan her bir roketi anında tespit ederek imha etme gücünde olduğunu söyleyen sabiroğlu, son 10 ayda azerbaycan ordusunun 10, ermenistan ordusunun ise 32 asker kaybettiğini ifade etti.

ateşkesin en fazla fuzuli, terter ve ağdam bölgelerinde ihlal edildiğini belirten sabiroğlu, "agit minsk grubu'nun cephe hattında yaptığı denetimler olaysız sonuçlandı. fakat gözlemciler bölgeden ayrılır ayrılmaz ermeniler ateşkesi ihlal ediyor. asker olarak ilk görevimiz savaş yolu ile de olsa topraklarımızı işgalden kurtarmaktır. fakat biz sorunun barış yolu ile çözülmesinden yanayız. savaş çıkarsa bölgenin güvenliği ve geleceği tehlike altına girebilir. fakat, emin olunuz ki olası bir savaşın galibi azerbaycan ordusu olacaktır" dedi.

çözülemeyen sorun

sovyet yönetimindeki otorite boşluklarının olduğu 1980 sonrası baş gösteren dağlık karabağ sorunu, azerbaycan ve ermenistan'ı 1992 ile 1994 yılları arasında süren savaşa sürükledi. azerilerin katledildiği ve bölgeden sürüldüğü çatışma döneminin ardından halen yürürlükte olan bişkek protokolü imzalandı. 

ancak imzalanan anlaşma, savaş öncesi azerbaycan'a bağlı olan özerk bölgedeki sorunu sadece askıya almaya yaradı.

ayrıca, anlaşma sonrası şiddet azalmış olsa da tam olarak son bulmadı. söz konusu şiddet olaylarının en büyüğü mardakert'de yaşandı. bölgede, erivan kaynaklarına göre iki ermeni askeri yaralandı, sekiz azeri askeri ise öldürüldü. bakü kaynakları ise olayda, kendi tarafında dört, ermeni cephesinden ise 12 kişinin öldüğünü söyledi.

savaş sırasında bölgeye yerleştirilmiş mayınlar da halen büyük bir tehlike arz ediyor. 1995-2010 yılları arasında mayın ve patlayıcı kalıntıları sonucunda meydana gelen 330 olay kaydedildi. bu olaylarda 74 kişi hayatını kaybederken, 254 kişi de yaralandı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;