Kürt sorunu

Altan Tan Kandil'den ümitli

PKK lideri Öcalan'dan sonra örgütün dağ kadrosuyla da bir araya gelen BDP milletvekili, silahlı kanadın sürecin destekçisi olmasını umuyor.

Konular: Türkiye, Kuzey Irak

Haberin Öne Çıkanları

Al Jazeera'ye konuştu

'Görüş bildirecekler'

'Nihai karar Öcalan'ın'

Tan (ortada) BDP milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder'le birlikte, İmralı'da Öcalan'ı ziyaret etmişti. [AA]

barış ve demokrasi partisi (bdp) milletvekillerinden altan tan, pkk'nın dağ kadrosunun kürt sorunu'nun çözümü için başlatılan yeni sürece destek vermesini umduğunu söyledi. 

al jazeera'nin sorularını yanıtlayan tan, "kandil bugüne kadar öcalan’ın söylediği her şeyi harfiyen yerine getirdi. ümit ediyorum ki, bundan sonra da ona karşı bir tutum içinde olmaz" dedi. 

bdp diyarbakır milletvekili tan, 23 şubat'ta imralı adası'nda pkk lideri abdullah öcalan'la görüşen üç milletvekilinden biriydi.

PKK'nın kuruluşu ve güçlenmesi

tan daha sonra, öcalan'ın yazdığı mektubu kuzey irak'taki kandil dağı'nda bulunan pkk'nın silahlı güçlerine ulaştıran ekipte de yer almıştı. 

kuzey irak dönüşü diyarbakır'daki demokratik toplum kongresi (dtk) merkezinde al jazeera'ye konuşan tan, süreçli ilgili olarak temkinli bir dil kullandı. 

bdp milletvekili kandil'deki pkk yetkilililerinin kendilerine, "biz kendi aramızda konuşup karar vermeden siz oldu bittiye getirip konuşmayın" dediğini aktardı.

tan, imralı’ya gitmeden önce amerikalı bir heyetle görüştüğünü de söyledi. çözüm süreciyle ilgili olarak tan'dan bilgi alan ekip, abd başkanı barack obama için bir rapor hazırlıyor.

'kandil görüş bildirecek'

altan tan'ın yaptığı açıklamaya göre, imralı'dan gönderilen mektuplar pkk'nın dağ kadrosunun liderlerinden murat karayılan ve sabri ok'un başında bulunduğu heyete teslim edildi. 

tan, kandil'in pkk'nın silahlı güçlerinin türkiye sınırları dışına çekilmesi ve silah bırakma konusunda görüş bildireceğini ancak nihai kararı öcalan'ın vereceğini vurguladı. 

'irak'a üç heyet gidecek'

pkk’nın elinde tuttuğu rehinelerin bırakılması konusunda ise hazırlıklara başlandı.

tan konuyla ilgili olarak, "heyetler oluşacak, hazırlık var. insan hakları derneği (ihd), mazlum-der, biz varız içinde. üç, beş gün içinde yol haritası ortaya çıkar" dedi.

bdp milletvekili"önümüzdeki günlerde mektupların yanıtları ve rehinelerin alınmasıyla birlikte halepçe katliamının yıldönümü için kuzey irak'a üç heyet bölgeye gidecek. bunlar için partide hazırlık yapılıyor" diye konuştu.

'sızdırmam, bangır bangır söylerim'

altan tan, imralı'daki görüşme tutanaklarını medyaya kendisinin sızdırdığı yönündeki haberleri ise yalanladı.

tan, "bu konudaki muhataplar rahatsız oluyorsa, biz de rahatsız oluruz. başbakan rahatsız oluyorsa, gülen cemaati rahatsız oluyorsa biz de rahatsız oluruz. benim adım geçiyor ama ben söylersem çıkar bangır bangır söylerim, sızdırmam" dedi.

bdp milletvekili al jazeera'ye öcalan’ın imralı'da kendisine verdiği imzalı kağıdı da gösterdi. kağıtta "tarihsel geleneğimizin büyük takipçisi altan tan’a saygı ve sevgilerimle, abdullah öcalan" yazıyor.

aralarında altan tan'ın da olduğu bdp ve dtk heyeti, hafta başında kuzey irak kürt bölgesel yönetimi başbakanı neçirvan barzani'niyle görüşmüştü. heyet diyarbakır'a barzani'nin özel uçağıyla dönmüştü.

içeriği akdoğan açıklamıştı

hükümet ve öcalan arasındaki görüşmeler ise 2012'nin son aylarında milli istihbarat teşkilatı (mit) üzerinden başlamıştı. kürt sorunu'nun çözümüne yönelik görüşme sürecinin içeriğini ise kamuoyuna ilk olarak 31 aralık'ta başbakan recep tayyip erdoğan'ın siyasi başdanışmanı yalçın akdoğan açıklamıştı. 

dtk eşbaşkanı ve mardin bağımsız milletvekili ahmet türk ile bdp batman milletvekili ayla akat'ın ocak ayı başında imralı'da öcalan'ı ziyaretiyle süreç yeni bir boyut kazanmıştı.

bdp milletvekilleri altan tan, sırrı süreyya önder ve pervin buldan imralı'da öcalan'ı ziyaret etmiş, pkk lideri bdp ile örgütün kandil'deki silahlı güçlerine ve avrupa kanadına birer mektup göndermişti.

öcalan'la yapılan görüşmenin tutanakları 28 şubat'ta milliyet gazetesinde yayımlanmıştı. 

başbakan erdoğan ise salı günü ak parti'nin tbmm grup toplantısı'nda yaptığı açıklamada, görüşme notlarını kimin sızdırdığını açıklayabileceklerini söylemişti.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;