Kürt sorunu

BDP-HDP heyeti İmralı'da

Pervin Buldan, İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder, "çözüm süreci" kapsamında hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan ile bir araya geldi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

12. görüşme

Son buluşma Eylül'deydi

Önder yeniden heyette

Sırrı Süreyya Önder (soldan ikinci), yaz aylarında gerçekleştirilen Gezi Parkı eylemleri sonrası ilk kez İmralı'ya gitti.
Sırrı Süreyya Önder (soldan ikinci), yaz aylarında gerçekleştirilen Gezi Parkı eylemleri sonrası ilk kez İmralı'ya gitti. [AA/Arşiv]

Öcalan 'devlet ile görüşmek' istiyor

abdullah öcalan, ekim ayında kardeşi mehmet öcalan ile yaptığı görüşmede, devlet ile doğrudan görüşme talebini dile getirmişti. mehmet öcalan’ın aktardığına göre, pkk lideri, "eğer devlet heyeti gelmez ise zannederim onlar açısından süreç bitmiştir ve dolayısıyla bizim açımızdan da biter. yani süreç ikinci aşamaya geçmezse biter" demişti.

barış ve demokrasi partisi (bdp) ile halkın demokrasi partisi (hdp) milletvekillerinden oluşan bir heyet, imralı adası’nda pkk lideri abdullah öcalan ile görüşüyor. görüşmeye, bir süredir imralı'dakı görüşmelerde bulunmayan hdp istanbul milletvekili sırrı süreyya önder de katılıyor. 

sırrı süreyya önder, bdp grup başkanvekilleri pervin buldan ve idris baluken ile birlikte sabah saatlerinde adaya hareket etti. 

önder, daha önce yaptığı açıklamalarda, görüşmelerden gezi parkı eylemlerinde oynadığı rol nedeniyle çıkarıldığını söylemişti. dönemin bdp istanbul milletvekili, haziran ayında gezi parkı'na getirilen inşaat makinelerinin önünde durarak parktaki ağaçların sökülmesine engel olmuştu.

milletvekili heyetleri ise hükümetin kürt sorunu'na çözüm bulmak için 2012 yılının sonlarında başlattığı süreç çerçevesinde, öcalan ile 12. kez bir araya geldi.

son olarak bdp eş genel başkanı selahattin demirtaş ile pervin buldan’dan oluşan bir heyet eylül ayı ortasında pkk lideri ile görüşmüştü.

pervin buldan, idris baluken ve sırrı süreyya önder'in imralı'dan dönüşlerinde görüşmeleriyle ilgili bir açıklama yapmaları bekleniyor.

kck: çekilme durdu, ateşkes sürüyor

"çözüm süreci" çerçevesinde, öcalan geçtiğimiz nisan ayında pkk’ya, türkiye sınırları dışına çekilme çağrısı yapmıştı.

pkk’nın çatı örgütü kürdistan topluluklar birliği (kck) ise eylül ayında, “türkiye hükümetinin sorumsuz davranması, demokratikleşme ve kürt sorununun çözümü konusunda adım atmaması nedeniyle”, çekilmeyi durdurduğunu ancak ateşkesin devam ettiğini açıklamıştı.

aynı ayın sonunda, tbmm’de kabul edilen demokratikleşme paketi ise hem kck, hem de kürt siyasetçiler tarafından beklentileri karşılamadığı gerekçesiyle eleştirilmişti.  

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;