Amerika

Clinton hatayı kabul etti

Bağımsız kurulun hazırladığı raporda, ABD Dışişleri Bakanlığı Libya Bingazi'de gerçekleşen saldırı karşısında 'yetersiz' bulundu.

Haberin Öne Çıkanları

'İstihbarat eksik'

Yeni önlemler

Büyükelçi ölmüştü

Dışişleri Bakanı Clinton yurt dışındaki ABD misyonları için uygulanan güvenlik önlemlerinin artırılması talimatını verdi. [Reuters]

abd dışişleri bakanı hillary clinton, libya’nın bingazi kentinde 11 eylül’de düzenlenen saldırıda abd büyükelçisi ve üç diplomatın ölümü üzerine bağımsız kurulun edindiği bilgilerin doğruluğunu kabul etti.

büyükelçilik saldırısını soruşturan kurul, abd dışişleri bakanlığı’nın güvenlik önlemlerinin ‘büyük ölçüde yetersiz’ olduğu kararına vardı. aylar süren soruşturma sonucunda, bakanlığın bingazi’deki misyona yönelik ciddi bir tehdit olduğu yönünde hızlı ve belirgin bir istihbarat almadığı belirtildi.

dışişleri bakanı clinton abd kongresi'ne yazdığı mektupta yurt dışındaki misyonlar için uygulanan güvenlik önlemlerinin artırılması talimatını verdiğini aktardı. clinton, bu talimatın hızla ve tam olarak uygulanması için bir dizi adım atılacağını da bildirdi.

clinton'un mektubuna göre, hükümet, güvenlik önlemleri için daha fazla para harcamaya, yurt dışındaki görevlere ek donanma birliği göndermeye ve dışişleri bakanlığı'nda yurt dışındaki misyonlara yönelik 'yüksek tehdit' durumlarını analiz edecek yeni bir pozisyon oluşturmaya hazırlanıyor.

al jazeera’nın washington muhabiri rosiland jordan raporda ‘sitematik başarısızlık’, ‘dışişleri bakanlığının iki bürosundaki üst düzey görevlerde liderlik ve yönetim hataları’ gibi maddelere de yer verdiğini aktardı. ayrıca metinde saldırıya protesto gösterilerinin neden olmadığı da belirtildi.

büyükelçi ölmüştü

11 eylül 2001'de abd'de gerçekleşen saldırıların yıldönümünde sokağa dökülen libyalı göstericiler, bingazi kentindeki elçilik binasına saldırmış ve büyükelçi chris stevens ve üç abd’li diplomatı öldürmüştü. başkan barack obama, yurt dışındaki misyonların güvenliğini etkin şekilde sağlayamadığı gerekçesiyle seçimler öncesinde cumhuriyetçiler’in sert eleştirilerine hedef olmuştu.

cumhuriyetçiler'den tepki

bingazi’deki saldırı abd’de 6 kasım’da yapılan başkanlık seçimleri öncesinde cumhuriyetçi parti tarafından obama’nın karşısına çıkarılmıştı. obama’nın ikinci dönem seçilmesine engel olmasa da, tartışma washington’un bm büyükelçisi susan rice’ın kariyeri için olumsuz sonuçlar getirmişti.

rice, başkanlık seçimi öncesinde katıldığı bir sabah programında, saldırının, abd’li bir film yapımcısının müslümanları eleştiren filmine tepki olarak spontane geliştiğini söylemişti. 

rice geri çekildi

daha sonra gelen istihbarat ise saldırının planlı olduğunu ortaya koymuştu. bu durum obama’nın gelecekte hillary clinton’un yerine dışişleri bakanlığı görevine getirmeyi planladığı rice'ı zor durumda bırakmıştı.

kongre'deki cumhuriyetçiler, obama'nın rice'ı dışişleri bakanı olarak aday göstermesi halinde veto edeceklerini açıklamış, obama ise kimi aday göstereceğine kendisinin karar vereceğini söylemişti

rice cumhuriyetçilerden gelen baskılar karşısında obama’dan kendisini bu göreve aday göstermemesini istemişti. bm’deki görevini 2009 yılından bu yana sürdüren 48 yaşındaki rice’ın çekilmesinin ardından dışişleri bakanlığı’na aday gösterilecek isimler arasında senatör john kerry öne çıkıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;