Amerika

Susan Rice adaylıktan çekildi

ABD Dışişleri Bakanlığı için adı geçen ve Bingazi açıklamaları nedeniyle Cumhuriyetçilerin hedefinde bulunan isim, yazdığı mektupla tartışmaları bitirdi.

Haberin Öne Çıkanları

Mektup yazdı

Obama kabul etti

Muhalefetin hedefiydi

Rice, Twitter’dan "Beni tanıyanalar savaşçı olduğumu bilirler ancak ülkem için doğru olan pahasına değil" diye yazdı. [Reuters]

abd'nin bm daimi temsilcisi susan rice, abd başkanı barack obama'dan kendisini dışişleri bakanlığı'na aday olarak göstermemesini istedi. şu anda hillary clinton'ın yürüttüğü görev için en fazla adı geçen isim olan rice, 11 eylül’de abd'nin libya'daki bingazi konsolosluğuna düzenlenen saldırı sonrası yaptığı açıklamalar nedeniyle cumhuriyetçi parti'nin hedefindeydi.

rice, saldırıdan sonra olayın planlı bir eylem değil, abd’li bir yapımcı tarafından çekilen 'müslümanların masumiyeti' adlı filme karşı, islamiyet’i aşağıladığı gerekçesiyle düzenlenen gösteriler kapsamında, kendiliğinden gelişen bir eylem olduğunu söylemişti. olayla ilgili istihbaratın daha sonra farklı bir tablo ortaya çıkarmasıyla, cumhuriyetçiler bm temsilcisi'ni 'sözleriyle kasıtlı yanlış bilgi vermekle' suçlamıştı.

kongre'deki cumhuriyetçiler, obama'nın rice'ı dışişleri bakanı olarak aday göstermesi halinde veto edeceklerini açıklamış, obama ise kimi aday göstereceğine kendisinin karar vereceğini söylemişti.

rice, obama'ya yazdığı mektupta ''eğer aday gösterilirsem, adaylığımın onaylanması süreci, çok uzun, kargaşaya yol açan, siz ve sizin en kritik ulusal ve uluslararası öncelikleriniz açısından pahalıya mal olan bir süreç olacak'' dedi.

abd dışişleri bakanlığı pozisyonunun siyasileştirilmemesi gerektiğini dile getiren rice, konunun, obama'nın daha bakan adayını bile açıklamadan bu noktaya gelmesinden üzüntü duyduğunu belirtti.  

rice sosyal paylaşım ağı twitter’daki hesabı üzerinden "beni tanıyanalar savaşçı olduğumu bilirler ancak ülkem için doğru olan pahasına değil" diye yazdı.

obama isteği kabul etti

başkan obama, yaptığı yazılı açıklamada, rice ile görüştüğünü belirterek, ''kendisinin, adının, dışişleri bakanı olarak düşünülenler arasından silinmesine yönelik isteğini kabul ettim'' dedi.

rice'ın vatansever, hırslı ve olağanüstü yeteneğe sahip bir kamu çalışanı olduğunu vurgulayan obama, bm'deki göreviyle de abd çıkarlarını yükseltmek açısından vazgeçilmez rol üstlendiğini ve halihazırda aldığı rollerden memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

'yanlış yönlendirilmiş saldırılar'

rice'a karşı yapılan 'adil olmayan ve yanlış yönlendirilmiş saldırılardan duyduğu derin üzüntüyü' de belirten obama, bu kararının rice'ın karakterinin güçlülüğünü ve ulusal çıkarları siyasetin önüne koyma taahhüdünü gösterdiğini vurguladı.

bm’deki görevini 2009 yılından bu yana sürdüren 48 yaşındaki rice’ın çekilmesinin ardından dışişleri bakanlığı’na aday gösterilecek isimler arasında senatör john kerry öne çıkıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;