Kafkasya

Ermenistan sandık başında

Binlerce yerli ve yabancı gözlemcinin izlediği seçimlerde, anketler Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın koltuğunu koruyacağını gösteriyor.

Haberin Öne Çıkanları

Yedi aday yarışıyor

Yüzde 50 oy şart

Ekonomi sorun

Oy kullanma işlemi, akşam 20.00'ye kadar devam edecek. [AFP]

ermenistan'da halk, yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gidiyor. yerel saatle 08.00'de başlayan oy kullanma işlemi, sandıkların kapanış saati 20.00'ye kadar sürecek.

ülke genelindeki 41 bölgede ve bin 988 oy verme merkezinde gerçekleşen seçimler, başta avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı da (agit) olmak üzere toplam 6 bin 251 yerli ve yabancı gözlemci tarafından takip ediliyor.

seçimlerde, aralarında iktidardaki cumhuriyet partisi tarafından yeniden aday gösterilen cumhurbaşkanı serj sarkisyan'ın da bulunduğu yedi aday yarışıyor.

sarkisyan'n dışında eski dışişleri bakanı ve miras partisi genel başkanı raffi hovhannisyan, eski başbakan ve özgürlük partisi genel başkanı hrant bagratyan, yukarı karabağ yönetimi eski dışişleri bakanı arman melikyan, milli irade birliği başkanı paruyr hayrikyan, siyaset bilimci andreas gukasyan, halk bilimci vardan serdakyan başkanlık için yarışan diğer isimler. 

adaylardan birinin ilk tur sonunda seçilebilmesi için, yüzde 50 oranında oya ulaşması gerekiyor. hiçbir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması halinde ise, yeni cumhurbaşkanı ikinci turla belirlenecek.

sarkisyan öne çıkıyor 

kamuoyu yoklamaları, cumhurbaşkanı sarkisyan'ın yeniden seçileceğini gösteriyor. sarkisyan'ın ermenistan'ın 1990'larda dağlık karabağ sorunu sebebiyle azerbaycan'la yapılan savaşta da yer almış olması, seçimlerin gözde adayı olmasında önemli rol oynuyor.

sarkisyan'ın en güçlü rakibinin ise miras partisi genel başkanı hovhannisyan olduğu biliniyor. abd doğumlu hovhannisyan, ermenistan'a yerleşmeden önce los angeles'ta hukuk eğitimi almış bir isim. 

seçim yarışının popüler isimleri arasında görülen bir diğer aday ise gagik tsarukian. tsarukian, seçimlere aday olduğunu açıkladıktan kısa bir süre sonra yarıştan çekilmişti.

benzer şekilde, 68 yaşındaki levon ter-petrosian da, liderlik görevi üstlenmek için 'çok yaşlı' olduğu gerekçesiyle aday olmaktan vazgeçmişti. 

milli irade birliği başkanı hayrikyan ise seçimlere birkaç hafta kala, bir suikast girişimine hedef olmuş ancak yarışta yer alacağını açıklamıştı. 

ekonomi ve dış politika

ülkede sandıktan galip çıkacak adayın önceliği, işsizlik ve yoksullukla savaşmak olacak.

dünya bankası verilerine göre, ermenistan'ın yüzde 36'sı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 

son 20 yıl içerisinde işsizlik ve yoksulluk sebebiyle bir milyon civarında ermeni ülke dışına çıkmış durumda.

adayların odaklandığı bir diğer konu ise, ermenistan'ın azerbaycan dış politikası.

güney kafkasya'da azerbaycan ile ermenistan, dağlık karabağ sorunu'nun görüşmelerine yaklaşık 20 yıldır devam etse de halen sorunun çözümüne giden yol netlik kazanmış değil. 

ankara-erivan hattı kapalı 

türkiye’yle ilişkileri de ermenistan’ın dış politikasındaki kilit meselelerden birisi. taraflar arasındaki temel sorun, ermeni diasporasının 1915'te osmanlı imparatorluğu'nun ermenilere 'soykırım yaptığına' dair iddiasından vazgeçmemiş olmaması.

bunun yanı sıra, ermenistan’ın 1991’de bağımsızlığını kazanmasının ardından türkiye topraklarındaki ağrı dağı'nı devlet arması olarak seçmesi de gerilimi artırdı.

erivan yönetiminin aradaki sınırı düzenleyen 1921 anlaşmasını tanımadığını açıklaması ve azerbaycan topraklarındaki dağlık karabağ'ı işgal etmesiyle ilişkiler tamamen koptu.

tablo, ermenistan'da sarkisyan'ın cumhurbaşkanı seçildiği 2008 yılında değişmeye başladı. iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında başlayan diyalog, cumhurbaşkanları arasındaki futbol diplomasisi ile resmiyet kazandı.

2009 nisan ayında iki ülke arasındaki diplomatik ilişki için yol haritası açıklandı, dört ay sonra ise isviçre'de iki ayrı protokol imzalandı. ama kritik bir aşama daha vardı, protokollerin iki ülke parlamentolarında da oylanıp kabul edilmesi gerekiyordu.

bu, hem ankara hem de erivan yönetimleri için hiç de kolay olmadı. protokollerdeki ‘ortak tarihi araştıracak bir komisyon kurulması’ maddesine diaspora ve ermeni milliyetçileri itiraz etti. 
 
türkiye'de ise tepki içeriden değil, azerbaycan'dan geldi. bakü yönetimini rahatlatmak isteyen ankara, ermenistan dağlık karabağ'dan çekilmeden protokollerin onaylanmayacağını açıkladı.
 
erivan tarafı da ‘soykırım’ ve dağlık karabağ gibi konuları dokunulmaz ilan edince, normalleşme serüveni 18 ayda sona erdi.
 
taraflar arasında sarsılan güven ilişkisi, yeni bir başlangıç yapmayı zorlaştırıyor. halen 328 kilometrelik ortak sınırı bulunan iki ülkenin, sınır kapıları kapalı.
 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;