Kafkasya

Ermenistan'da 'göç' dalgası

Dış göç oranının hızla arttığı ülkede nüfus son 20 yılda yüzde 8.7 oranında azalırken, 1991’de 3.57 milyon olan Ermenistan nüfusu, günümüzde 3.26 milyona geriledi.

Haberin Öne Çıkanları

Ermenistan nüfusu azalıyor

Ülkede göç dalgası

Hükümet tedbir alıyor

Ermenistan'dan göç edenlerin çoğunluğu çalışabilecek yaşta. Göçün en büyük sebebi, ekonomik nedenler.
Göç edenlerin çoğunluğu çalışabilecek yaşta. En büyük sebep, ekonomik sıkıntılar. © Myzaberlin-Flickr

yurtdışına göç ermenistan'ın yaşadığı en büyük sorunlar arasında yer alıyor. özellikle bu yılın ilk yarısına ilişkin açıklanan dış göç rakamları, bu sorunu daha net ortaya koyuyor. resmi haber ajansı arka'nın ermenistan istatistik ajansı'na verilerine dayanarak hazırladığı habere göre, bu yılın ilk yarısında yurtdışına gidenlerin sayısı, ülkeye gelenlerin sayısından fazla. 

ajans, ocak-haziran 2011 döneminde ermenistan'dan yurtdışına göç eden kişi sayısının 458 bin kişi olduğunu, ülkeye gelenlerin ise 368 bin kişide kaldığını açıkladı. son 20 yıla bakıldığında ise ülke nüfusunda ciddi azalma göze çarpıyor. ermenistan nüfusu 1991 yılında 3 milyon 570 binken, bu yıl 3 milyon 260 bine geriledi. buna göre, ülke nüfusu yirmi yılda yüzde 8,7 oranında bir düşüş gösterdi. 

göçten en çok ülkedeki işgücü etkilendi. ermenistan'daki işgücü nüfusu 2000'de 1 milyon 447 bin kişiyken, bu rakam 2010'da 1 milyon 186 bine geriledi. işgücü oranındaki bu düşüş yıllar içerisinde çözüm bekleyen bir sosyo-ekonomik sorunu haline geldi. 
 
'göçün sebebi sosyo ekonomik nedenler'
 
devlet göçmenlik ajansı verilerine göre, ülkeden ayrılanların yüzde 65’i ikamet için rusya’yı tercih ederken, sıralamada ikinci sırayı; abd alıyor. ermenilerin göç için tercih ettiği üçüncü ülke ise ukrayna. 
 
göç edenlerinin büyük çoğunluğunu 30-50 yaş grubu arası, çalışma çağında bulunanlar oluşturuken, yurtdışına giden erkeklerin sayısı aynı durumdaki kadınlardan iki kat daha fazla. göç dalgasının ana sebebi olarak ermenistan'daki ekonomik şartlar ve siyasi istikrarsızlık gösteriliyor.  bugüne kadar yapılan araştırmalar öncelikli olarak ekonomik şartları işaret etse de dikkat çekici başka nedenler sözkonusu. örneğin amerika'ya yapılan göçlerde 'diasporanın teşvik etmesi', 'parçalanmış aileleri yeniden biraraya getirme arzusu', 'eğitim imkanları' veya 'daha güvenli ortamda yaşama isteği' diğer nedenler dikkat çekiyor.
 
 
göç hükümetin gündeminde
 
göç sorunu ve beraberinde getirdikleri, ermenistan cumhurbaşkanı serj sarkisyan'ın da yakın takibinde. sarkisyan, geçtiğimiz günlerde hükümet yetkilileri ve uzmanlarla yaptığı toplantıda konuyla ilgili uyarılarda bulunarak göçün nedenleri konusunda daha derin araştımalar ve doğru tespitler yapılmasını istedi. 
 
başbakan tigran sarkisyan da, daha önce yaptığı açıklamada, rakamların endişe verici olduğuna dikkat çekerek, "dış göç düzeyini azaltma ve yurda dönmek isteyen vatandaşlar için elverişli koşullar yaratılması için özel bir program onaylandığını" duyurdu.
 
göçün sebebin sosyo-ekonomik şartlara dayandığını ifade eden diaspora bakanı hranush hakobyan ise, hükümet olarak tarım başta olmak üzere bu koşulların iyileştirilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, bu çalışmaların olumlu sonuçlarının kısa süre sonra alacaklarına inandıklarını söyledi. 
 
bugüne kadar yapılan araştırmalar da öncelikli olarak ekonomik şartları işaret etse bile dikkat çekici diğer nedenler var. örneğin amerika'ya yapılan göçlerde oradaki diyasporanın teşvik etmesi, parçalanmış aileleri yeniden biraraya getirme arzusu, eğitim imkanları veya daha güvenli ortamda yaşama isteği diğer nedenleri oluşturuyor.

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;