Libya'da yeni dönem

Libya'da Başbakan Yardımcısına suikast girişimi

Başbakan Yardımcısı ve Geçici İçişleri Bakanı Sadık Abdülkerim’e Libya’nın başkenti Trablus’ta suikast girişimi yapıldı. Abdülkerim, açılan yaylım ateşinden yara almadan kurtuldu.

Haberin Öne Çıkanları

Başbakan Yardımcısı'na suikast girişimi

Abdülkerim yara almadan kurtuldu

Libya Başbakanı kaçırılmıştı

Abdülkerim, devrimden bu yana dört içişleri bakanının değiştiği Libya’da Ağustos’tan beri görev başında. [Reuters]

libya resmi haber ajansı lana, libya başbakan yardımcısı ve geçici içişleri bakanı sadık abdülkerim’in arabasındayken yaylım ateşine tutulduğunu açıkladı. suikast girişiminden yara almadan kurtulan abdülkerim'in arabasına kimin ateş açtığı henüz belirlenemedi.

içişleri bakanlığı’ndan meclise giderken saldırıya uğrayan abdülkerim, televizyonda yayınlanan açıklamasında tehditlere boyun eğmeyeceğini söyledi. ancak eylemi kimin yaptığını açıklamadı.

kontrolsüz silahlı gruplar

42 yıl boyunca ülkeyi yöneten muammer kaddafi'nin 2011’de nato destekli ayaklanmayla devrilmesinin ardından libya'da düzen sağlanamadı. kaddafi’nin ardından kurulan hükümet, milislerin silahlarını alamadı. bazı bölgeler hala silahlı milislerin kontrolü altında bulunuyor.

özellikle son aylarda ülkenin doğusundaki bingazi kentinde gerçekleştirilen suikastlar ve bombalamalar, güvenlik sıkıntısını gösteriyor.

12 ocak’ta da sanayi bakanı yardımcısı hasan derui, sirte’de vurularak öldürülmüştü.

 

DOSYA: ARAP BAHARI

başbakan kaçırılmıştı

libya başbakanı ali zeydan da ekim ayında silahlı kişiler tarafından kaçırılarak saatlerce alıkonulmuştu. içişleri bakanlığı’na bağlı suçla savaş birimi başkanı abdulmonem essid, başbakan zeydan’ın kaçırılmasını, eylemle gurur duyduğunu belirterek üstlenmişti.

batı endişeli

batı, ülkedeki karışıklığın diğer kuzey afrika ülkelerine sıçramasından korkuyor.

ülkenin doğusundaki üç limanın daha fazla ekonomik ve siyasi pay isteyen silahlı gruplar tarafından bloke edilmesi, libya’nın günlük petrol ihracatını günde 600 bin varil azaltıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;