Türkiye

Merkez Bankası faizi hızlı artırdı

Merkez Bankası, dolardaki yükseliş karşısında faizde beklentileri de aşan bir artış yaptı. Borç verme faizi yüzde 6.75'ten yüzde 11.5'e, borçlanma faizi yüzde 3.5'tan yüzde 8'e, haftalık repoda faiz yüzde 4,5’ten yüzde 10’a çıktı.

Konular: Ekonomi

dövizdeki yükselişin ardından merkez bankası para politikası kurulu olağanüstü toplandı. geçen hafta faizde değişiklik yapmayan kurul, doların 2,38'i geçmesi üzerine, piyasaların da beklentilerinin üstünde kararlar aldı. bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50'den yüzde 10'a yükseltti.

merkez bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3,50'den yüzde 8'e, marjinal fonlama oranını yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye yükseltti. açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 6,75'ten yüzde 11,5'e çıkardı.

geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalararası para piyasasında saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan merkez bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10,25'den yüzde 15'e yükseltildi.

duyuruda, son dönemlerde iç ve dış piyasalarda risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmeler yaşandığı belirtilerek, bu süreçte türk lirasında belirgin bir değer kaybının ve risk priminde kayda değer bir artışın gözlendiği kaydedildi.

merkez bankası'nın bu gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlanması için üzerine düşeni yapacağı vurgulanan duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

"bu çerçevede kurul, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar vermiştir. bu doğrultuda, bir hafta vadeli repo faiz oranı yüzde 4,5'ten yüzde 10'a çıkarılmıştır. önümüzdeki dönemde merkez bankası fonlaması temel olarak marjinal fonlama oranı yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacaktır. enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. bu duruş altında enflasyonun 2015 yılının ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir."

duyuruda, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceğinin önemle vurgulandığı ifade edildi.

para politikası kurulu toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

'dolar sert düştü'

merkez bankası'nın faiz oranlarında güçlü bir artışa gitmesinin ardından 2,2516 seviyesinde bulunan dolar, sert bir şekilde düşerek 2,1735'e kadar geriledi. 3.09 sevilerinde bulunan euro ise 2,97 seviyesine geriledi. 

'piyasa beklentisinin üzerinde sert bir tavır'

garanti yatırım başekonomisti gizem öztok altınsaç, merkez bankası'nın faiz artırma kararını al jazeera türk'e değerlendirdi. açıklanan kararlarla birlikte oldukça pozitif bir algı olduğunu belirten altınsaç, “merkez bankası’nın bütün faizleri yukarı çekmiş olması, türk lirası açısından çok olumlu. piyasanın beklediğinin üstünde sert bir tavır oldu. piyasayı tatmin edecek, hatta bunun da üzerinde kararlar alındı. merkez bankası yapması gerekeni yaptı” şeklinde konuştu.

'borsa düşebilir'

hsbc türkiye hazine grup başkanı fatih keresteci de kararın piyasa beklentilerinin üzerinde olduğunu ifade etti. keresteci, “son dönemde hep piyasa beklentilerinin gerisinde kalan merkez bankası ilk kez direksiyona geçti. son dönemde kredibilite kaybı vardı. bu agresif adım ile kredibilite kaybının ortadan kaldırılması hedefleniyor” dedi.

türk lirası’nın değerinin artmasını ve doların 2.10 tl seviyesinden de aşağı düşebileceğini belirten keresteci, “karışık para politikası basitleştirilmeye başlandı. son kararlar türk lirası için iyi bir haber olsa da hisse senedi piyasası için ne kadar iyi bir haber bilemiyorum. kur aşağı gelirken, borsanın da aşağı geleceğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;