Çanakkale Savaşları
100 yıl sonra aynı siperde
Tıp Bayramı kapsamında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde Türkiye'de eğitim gören ve ataları Çanakkale Savaşı'nda savaşmış ülkelerin öğrencileri şehitlikleri ziyaret etti. Doktor ve eczacı adayları savaşta yaşamını yitiren tıbbiyelileri andılar.

türkiye cumhuriyet sağlık bakanlığı, çanakkale zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla 14 mart tıp bayramı'nı çanakkale'de kutluyor. yapılan etkinlikler çerçevesinde 'zaferin ab-ı hayat neferleri' adı altında, çanakkale'de yaşamını yitiren sıhhiyeciler anıldı.
aralarında bosna, kosova, makedonya, irak, mısır, suriye ve libya gibi ülkelerin olduğu toplam 36 ayrı ülkeden türkiye'ye tıp eğitimi almak için gelen 160 öğrenci, bakanlığın tertibi ile yapılan törenlere katıldı. tıp öğrencileri 100 yıl önce çanakkale'de yaşamını yitiren tıp fakültesi öğrencilerini ve sıhhiyecileri andı.
kosova’dan gelen mehtap kazazi hacetepe eczacılık son sınıf öğrencisi. şehitlikteki mezarlıkta kosova’dan isimler görmek onu duygulandırdı:
“çok gurur verici bir şeydi. çünkü balkanlar'da senelerce osmanlı vardı. gerçekten halk bundan memnundu ki böyle fedakârlıklar yaptı. şu an osmanlı gibi bir ülkenin, toparlayıcı gücün yokluğunu hisseden bir ülkenin evladı olarak, burada olmak, kosovalı şehitlerin mezarlarını görmek bana gurur veriyor.”
kerküklü türkmen öğrenci merve salih abdullah, gazi üniversitesi diş hekimliği bölümü'ne bu yıl başladı. onu en çok üzen şey irak’ta 100 yıldır kardeş kanı dökülüyor olması:
“kerkük’ten, bağdat’tan, suriye’den ve birçok yerden şehitler yan yana yatıyor. bence bu hepimizin kardeş olduğunu gösteriyor. şimdi ise müslümanlar birbirleri ile savaşıyor. türkiye bize kucak açtı. bir nevi yaralarımızı sardı, bize kardeşlik yaptı, ailemiz oldu… yalnız şunu söylemek istiyorum: rabbim müslümanları her zaman birlikte tutmayı nasip etsin.”
yemenli hikmet kabul ankara üniversitesi eczacılık fakültesi birinci sınıf öğrencisi. kabul’a göre türkiye’nin islam aleminde özel bir yeri var:
“bir zamanlar aynı siperde omuz omuza savaşıyorduk. türkler bizim için taa yemen’e kadar geldiler ve bizim topraklarımızda şehit düştüler. müslüman ülkeler birbirleriyle savaş içinde. tarih bugün türkiye’de tekerrür ediyor. türkiye yeniden buluşma noktamız oluyor. belki de türkiye bizi bir kez daha birlik haline getirir.”
'bir insanı kurtaran, bütün insanlığı kurtarmış sayılır'
ugandalı bilal katende hacettepe eczacılık son sınıf öğrencisi. rehberden yaralı anzak askerini dahi tedavi eden türk doktorlarının hikâyesini duymak onu çok ekiledi:
“daha önce çanakkale ile ilgili yazılar okumuştum. ama tıp fakültesi öğrencilerinin burada savaştıklarını şimdi öğrendim. savaşın çok büyük olduğunu biliyorudum. ama bu kadar çok şehit verildiğini bilmiyordum. bizim dinimizde bir insanı kurtarmak, bütün insanlığı kurtarmak gibidir. bu gençler yalnızca ülkeleri için değil insanlık için savaştı. çok duygulandım.”
ankara üniversitesi hemşirelik okulu öğrencisi eritreli meryem imam 100 yıl sonra türkiye’nin yaralarını sardığını düşünüyor:
“çok üzücü hikâyeler dinledik. ama mutluluk verici olan türkiye’nin her şeye rağmen ayağa kalkması. bu kadar gelişmesi. bu gençlerin canları, fedakârlıkları boşa gitmemiş oldu.”
'türkiye bizim de evimiz'
afganistanlı ahmet samim, yıldırım bayezıt üniversitesi tıp fakültesi öğrencisi. türkiye’ye gelirken tek amacı iyi bir doktor olmak ve sağlık hizmetlerinden yoksun afgan halkının yardımına koşmaktı. türkiye’de edindiği dostlukların hayallerini büyüttüğünü söylüyor ve ekliyor:
“100 yıl önce yaşananlar bugün tekrarlanıyor. çünkü batı bir bahane bulup gene topraklarımıza saldırıyor. bizim artık uyanmamız lazım. bizim şehitlerimiz de çanakkale’de kanlarını döktüğü için kendimizi evimizde ve rahat hissediyoruz. dün çanakkale’de aynı siperde şehit düşenlerin torunları bugün türkiye’de yeniden bir arada. inşallah gelecek nesil olarak güçlerimizi yeniden birleştireceğiz ve bu birliğin başlangıcı belkide türkiye’de atılıyor.”
Yorumlar