Türkiye

Atık maddelerle müzik yapıyorlar

Diyarbakırlı çocuklar çöplerden müzik yapıyor. İsimleri Doğal Ritm Korosu, enstrümanları boş şişe, tabak, kaşık gibi malzemeler. Koronun üyeleri ise kentin değişik mahallelerinden ve Irak’tan gelen Ezidilerin de aralarında bulunduğu bin çocuk. Kürtçe şarkı çalıp söylemeyi öğrenen çocuklar, konsere hazırlanıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Hem doğayı temizliyorlar, hem müzik yapıyorlar.

Diyarbakır_dogal_ritm
Koro şefi Kanivar, hem çalıp hem söylüyor [Fotoğraf:Faruk Yüce/Al Jazeera Türk]

diyarbakır’ın bağlar ilçesinde kürtçe eğitim vermek üzere açılan ferzad kemanger ilkokulu'ndan, müzik sesleri yükseliyor. okulun son katında yüze yakın çocuk, kürtçe şarkılar söylüyor. söyledikleri ezgiler tanıdık. kürtçe’yi anlatan ‘zımane kurdi’ yani kürt dili, ikinci şarkı ise ‘newroz’ yani nevruz.

orkestranın şefi şerko kanivar’ın işaretiyle başlıyorlar. bir yandan çalıyorlar bir yandan söylüyorlar.

diyarbakır_dogal_ritm
Çöpte olması gereken boş şişeyle müzik yapılıyor[Fotoğraf:Faruk Yüce/Al Jazeera Türk]

ancak kullandıkları aletler, herkesin bildiği müzik enstrümanları değil. kimisinin elinde boş bir cam şişe, kimisinin elinde içinde tahıl olan bir pet şişe. bir elinde çay tabağı diğer elinde kaşıkla ritm tutmaya çalışanlar da var. bir eğitmen de davulla ritmlere destek veriyor. tabii gerçek davul değil, boş bir su bidonu.

bin kişilik koro

orkestranın adı ‘doğal ritm korosu’... diyarbakır büyükşehir belediyesi'ne bağlı aram tigran konsevatuarı bünyesinde kuruldu. koronun bin üyesi var ve hepsi de çocuk. zaman ve mekan sıkıntısı nedeniyle, bini bir arada çalışamıyor. her gün kentin değişik mahallerinde eğitim veriliyor. bu kez bağlar ilçesindeki bu okulda eğitim var. ellerinde çöpte olması gereken malzemeler var. bunlardan marakaş ya da ksilofon yapmışlar. bir ksilofon için çam şişe yeterli. marakaş yapmak için evden bir avuç tahıl da getirmiş çocuklar.

diyarbakır_dogal_ritm
Orkestranın en önemli enstrümanı içi tahıl dolu ‘pet şişeler’
[[Fotoğraf:Faruk Yüce/Al Jazeera Türk]]

büyük koronun küçük üyeleri

zerya aydeniz 8 yaşında, marakaş çalıyor. konsere çıkabilecek kadar kendine güveniyor.

"ben burda ritm öğreniyorum. marakas, kaşık ve boş şişe çalıyorum. ‘sar sare, sere ro, leylo, zımane kurdi’ şarkılarını öğrendim. konsere çıkabilirim artık."

zarya’nın koro arkadaşı ronya metin de marakaş çalanlardan.

“ben de marakaş grubundayım. çalmayı ve söylemeyi birlikte öğreniyorum. bu etkinlik çok güzel. hiçbir zaman sıkılmıyorum. eğer öğretmenimiz izin verirse sahneye bile çıkabilirim. bir çok şarkı öğrendim.”

koronun  diğer bir üyesi olan sarya aslan da, okuldan arta kalan zamanlarında doğal ritm öğreniyor. “şarkı söylemeyi öğrendim. atıklardan çalmayı öğrendim. benim hedefim konser vermek.“

diyarbakır_dogal_ritm
Bu bidon orkestrada davul görevi görüyor
[[Fotoğraf:Faruk Yüce/Al Jazeera Türk]]

'amaç çocukları müzikle buluşturmak'

koro şefi şerko kanivar, kentteki çok sayıda çocuğu müzikle buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

“'çok sayıda çoçuğa ulaşabilir miyiz?' diye düşünürken böyle bir fikir geldi aklımıza. amacımız hepsine ulaşmak. rekor kırmak derdinde değiliz. şengal kampı haricinde 600 çocuk var. onlar da katılacaklar ve sayı bini geçecek. hepsi konsere katılacaklar. her gün bir yerde yarım ya da bir saat çalışma yapıyoruz. doğaya tehdit olabilecek atıkları kullanıyorlar. doğanın ritmine ses verin diyerek bunları kullanıyoruz. aletlerin çoğunu çocuklar getirdi. evde kullanmadıkları şişelere biraz pirinç, mercimek doldurup getirdiler. çalışmanın amacı birlikte çalışma ve disiplin kültürünü kazandırmaktır.”

çalışmalara katılan bütün çocuklar aynı şarkıları söylüyorlar ve aynı enstrümanları kullanıyorlar. koro 24 mayıs’ta diyarbakır'da sahne alacak ve 12 kürtçe şarkı seslendirecek. konserden üç gün önce de bin çocuk birlikte prova yapacak.

kaynak: al jazeera türk

Mahmut Bozarslan

Diyarbakır muhabiri Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;