2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi
Baba ocağında zor başlangıç
CHP ve MHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim kampanyasına memleketi Yozgat’tan başlıyor. Al Jazeera, İhsanoğlu’nun ziyareti öncesinde Yozgat sokaklarının nabzını tuttu.

cumhuriyet halk partisi ve milliyetçi hareket partisi’nin cumhurbaşkanı seçimi için ortak adayı ekmeleddin ihsanoğlu, seçim kampanyasına yozgat’tan başlıyor. yozgat, ihsanoğlu’nun baba ocağı. sokakların dört bir yanı ihsanoğlu için hazırlanan afişlerle, pankartlarla donatılmış.
sloganı, “bozok yaylası'nın yiğit evladı ekmeleddin ihsanoğlu”. seçim otobüsünde de aynı sloganlar yazıyor. ihsanoğlu’nu bekleyen otobüste fonda çalan şarkıysa, mhp’nin yerel seçimlerde kullandığı “ölürüm türkiyem”.
çoğu yozgatlı, "biz tayyipçiyik" diyor
ihsanoğlu’nun danışmanları cumhurbaşkanı adayının kentteki programına ilişkin son hazırlıkları sürdürürken, al jazeera, ekmeleddin ihsanoğlu hakkında ne düşündüklerini hemşehrilerine sordu.
ilk dikkat çeken, yozgat’lıların ihsanoğlu’nun adını telaffuz etmekte sıkıntı çektikleri. birçoğu ihsanoğlu’nu tanımıyor, tam da başbakan recep tayyip erdoğan’ın adaylığı açıklandığı dakikalarda konuşan birçok yozgat’lı ise sorularımıza, “biz tayyipçiyik” yanıtını veriyor.

'gurur duydum ama...'
onlardan biri hikmet çınar. “ekmeleddin ihsanoğlu yozgat’a geliyor. ne düşünüyorsunuz?” sorusuna verdiği ilk yanıt, “ne ihsanoğlu?” oluyor. ardından da “bunca sene gelmemiş memleketine, neyini düşünelim, onun bize ne yararı var ki? allah razı olsun başbakanımızdan, biz başbakanımızdan dağlar kadar memnunuz. ama dediğin adamı görmedik, bilmiyoruz. 70 yaşındayım, ismini yeni duyuyorum. bizim ülkemize daha önce hiç gelmedi mi? yüz sene yaşasın erdoğan” diyor.

ekmeleddin ihsanoğlu hakkında hiçbir fikri olmayan sadece yozgat’lı olduğunu bilen bir diğer isim ise mürsel yıldırım. "sevindim, gurur duydum" diyor ve ekliyor, “memleketimiz olarak tabii içimizden biri ekmeleddin bey ama başbakan erdoğan’ı biz hep aktif bir insan olarak gördüm. yozgat’ta bazı şeyleri değiştirdi. bu yönden tayyip bey’in olmasından yanayım. cumhurbaşkanı hizmet makamı olmasa da yine de ben tayyip diyorum.”

şehrin nabzını en iyi tutan işkollarından biri şüphesiz taksiciler. taksi şoförü selahattin yılmaz da “valla hiç tanımıyoruz kendisini. ihsanoğlu’nu hiç görmedik, sadece resimlerde gördük. mısır’dan intikal etmiş duyumlarımıza göre. bugün de buraya geliyor. insanlar çoğunlukla ismini bile getiremiyorlar, söyleyemiyorlar. biz tayyip erdoğan’dan yanayız, sonuna kadar yanındayız” diye konuşuyor.

'konuşulduğunu hiç duymadım'
siyaseten hangi isme daha sıcak baktıklarını söylemeseler de ihsanoğlu’nun yozgat’ta işinin zor olduğunu söyleyenler de var. 18 yaşındaki büşra okur, şehrin sokaklarında ihsanoğlu ismi üzerinde konuşulduğunu dahi hiç duymadığını söylüyor. “işi zor. yozgat’ta herkes recep tayyip erdoğan diyor. sadece yozgat değil, sanırım türkiye genelinde de işi zor ihsanoğlu’nun.”
çınar gibi düşünen çok sayıda insan var yozgat sokaklarında. ismini vermek istemeyenler, fotoğraf çektirmek istemeyenlerin sayısı da çok fazla. birçoğu “biz tayyipçiyik” diyor. ihsanoğlu ismini birçoğu duymuş ama hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyorlar.

'desteklemek görevimiz'
ihsanoğlu’nu destekleyenlerden biri ise yusuf ilaylı. ilaylı, "yozgatlı olarak ekmeleddin bey'i desteklemek görevimizdir. inşallah ülke için hangisi hayırlıysa o olur. ekmeleddin ihsanoğlu genelde pek tanınmıyor ama şu saatten sonra tanınmasını istiyoruz” diye konuşuyor.

'aslında yozgat'ın yerlisi...'
bir diğeri ise emekli hasan demir. “ihsanoğlu memleketimizin adamı, daha iyi olur, yozgat’ın yerlisi aslında ama zamanında babası sürgün gittiğinden babası ile beraber mısır’a yerleşti. yerleri var burada. ihsanoğlu iyi biri, kötü biri olsa zaten dünyada seçilmez” diyor.
önce türbeye sonra iftara
ihsanoğlu’nu yozgat’ta böyle bir seçmen profili bekliyor. cumhurbaşkanı adayı akşamüstü memleketinde molla osman türbesi'nde karşılanacak. liseliler caddesi’nde yozgat’lılar ile bir araya gelecek, ardından da baba ocağında iftar verecek.
ekmeleddin ihsanoğlu, 2 temmuz günü yani sivas’taki madımak olaylarının yıldönümünde ise aleviler için çok önemli görülen hacı bektaş’a gidecek. ihsanoğlu, kırşehir’de neşet ertaş’ın mezarını da ziyaret ettikten sonra aynı gün akşam saatlerinde istanbul’a dönecek.
kaynak: al jazeera
Yorumlar