Çalışma hayatı

İşçiler 47 gündür direnişte

Maltepe Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan çoğu temizlik işçisi 98 kişi sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşten çıkarılanlar arasında birlikte çalışan evli çiftler, hastalığı nedeniyle tedavi görenler de var.

Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan işçiler ana kampusa kadar yürüyerek rektör ile görüştü. Fotoğraf: İlker Taş / Al Jazeera Türk

önce maaşlarına zam istediler. hastane yönetimine aldıkları ücretle geçinemediklerini anlattılar. ama sadece 40 lira zam alınca sendikaya üye olup hak aramak istediler ama işlerinden oldular. onlar, maltepe üniversitesi hastanesi'nde çalışan ama sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler. işçileri, hastanenin hemen önüne kurdukları 'direniş çadırı'nın önünde bulduk. 47 gündür oradan ayrılmıyorlar.

sendikaya üye oldular

poliklinikte temizlik görevlisi olarak çalışırken işten çıkarılan nilüfer akkaya yaşadıklarını şöyle anlattı:

"gidip derdimizi anlattık, dedik ki 'bakın, sadece yol masrafımız oldu 200 lira, bunun kirası var, yemesi içmesi var, çocukların okulu var'. buna rağmen en yükseği 40 lira olan bir zam yapınca biz de hakkımızı sendikada örgütlenerek almaya karar verdik. disk'e bağlı devrimci sağlık işçileri sendikası'na üye olduk."

ailece işsiz kaldılar

önce bir kişi, ardından iki-üç işçi daha derken sendikalı işçilerin sayısı 98'i buldu. ama maltepe üniversitesi hastanesi'nin sendikaya üye olan işçilere olan tavrı sertti. sendikalıları işten çıkardı.

15 yıldır hastanede çalışan, işe birlikte başlayıp aynı gün işlerine son verilen 42 yaşındaki güllü türker ve eşi erdal türker çifti, "zam istedik, kendimizi kapının önünde bulduk" diyor. sözü alan güllü türker, üniversite'de okuyan iki çocukları olduğunu, işsiz halleriyle çocuklarının okul masraflarını karşılamanın zor olacağını söylüyor. şimdi ikisi birden işsiz kalmışlardı.

İşten çıkarılan Güllü ve Erdal Türker çifti şimdi üniversiteye giden iki çocuğuna nasıl bakacaklarını düşünüyor.
[[Fotoğraf: İlker Taş / Aljazeera Türk]]

maaşlarının son artışla 1000 liraya yükseldiğini belirten erdal türker de geçim sıkıntısını anlatırken, kirada oturduklarını söylüyor ve ekliyor: 

"işten çıkardılar, tazminatlarımızı da verdiler. ben tam 14 sene çalıştım burada, 20 bin lira tazminat aldım. biz bunun peşini bırakmayız, işe dönüş davasını açtık, kazanırsak gelir yeniden işbaşı yaparız. sendikalı olmak en doğal hakkımızdı, ama işimizden ettiler."

hasta olmasına rağmen çalışıyordu

yanımıza gelip sıkıntısını anlatanlardan biri de nimet ölmez. kendilerinin çalışırken hastane kadrosunda olduklarını, işten çıkarıltan sonra hastanede taşeron temizlik şirketinin elemanlarının işe başladığını söylüyor. 13 yıldır onkoloji kliniğinde temizlik işçisi ve hasta bakıcı olarak çalıştığını anlatan ölmez, önemli bulduğu bir ayrıntıya da dikkat çekiyor: 

"hastanede hijyen çok önemli. biz yıllarca burada çalışırken gerekli kursları aldık, bize hijyen konusunda eğitimler verildi. temizliğin kursları var ve biz buna uygun iş yapıyorduk. dışarıdan gelen herhangi bir temizlik işçisinin bunu bizim yaptığımız gibi yapması mümkün değil."

haklarını arıyorlar

Gülay Yüksel ameliyat geçirmesine rağmen borçları nedeniyle işe raporunun bitmesinden önce başlamıştı.
[[Fotoğraf: İlker Taş / Al Jazeera Türk]]

o sırada söze giren arkadaşı gülay yüksel de ameliyat geçirmesine ve raporlu olmasına rağmen gelip işe başladığını, kızının evliliği için çektiği krediyi ödeyebilmek için işe zamanından önce döndüğünü anlatıyor. sendikalı olmadan önce haklarını etkin bir şekilde savunamadıklarını, ama şimdi sonuç alana kadar mücadele edeceklerini söylüyor. 

melek ve ali işık çifti de işsiz kaldıkları için 17 aylık ikiz bebeklerine bakmakta zorlanacaklarını düşünüyor. melek işık, "kızım hasta ama yine de yürüyüşe geldik, çünkü işimizi yeniden kazanmak zorundayız" diyor.

bu düşünceler ve kaygılarla sendikanın eylemine katılan işçiler, dertlerini anlatmak için rektörlüğe yürüdüler. dev sağlık iş sendikası'nın yöneticilerinin başını çektiği grup, önce maltepe üniversite'si hastanesi'nde kurdukları çadırın önünde büyük bir pankart açtı. pankartta talepler ve atılan işçilerin geri alınmasını isteyen  üzerinde bu mücadele'yi kazanacaklarına duydukları güveni ifade eder sözler ve talepleri yazılıydı: atılan işçiler geri alınsın!

İşçiler ana kampusa kadar yürüyerek rektör ile görüştü.
[[Fotoğraf: İlker Taş / Al Jazeera Türk]]

maltepe semtinin içindeki yürüyüş sakin bir şekilde sürdü. rektörlüğün önünde bir kısa açıklama yapan işçiler taleplerini dile getirmesi için rektörlüğe temsilcilerini yolladılar.

işçi temsilcileri ve sendikacıların anlattığını göre görüşmede maltepe üniversitesi rektörü prof. dr. şahin karasar, hastanenin tutumunu bir kez daha görüşeceklerini dile getirdi. hukuk müşavirleri, rektör ve üniversite genel sekreteri'nin katıldığı toplantıdan işçiler biraz daha umutlu ayrıldı. disk'e bağlı dev sağlık iş sendikası'nın örgütlenme uzmanı erdoğan demir, "biz şunu ifade ediyoruz: yasal sürece bırakmadan bu işi halledelim. zira işe dönüş davaları açıldı. mahkeme kararını vermeden üniversite yaptığı yanlıştan dönsün". demir bu görüşmeden yakın gelecekte bir toplantı daha yapılması kararı çıktığını, o toplantıdan da işçilerin lehine bir sonuç çıkmasını umduklarını söyledi. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;