Türkiye

Kürtçe eğitim kreşten başlıyor

Kürt siyasetçilerin sıkça dile getirdiği ‘Kürtçe eğitim’, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kreşlerden başladı. İlçe Belediyesinin açtığı dört kreşte, çocuklar Kürtçe eğitim görüyor.

Konular: Kürt sorunu, Eğitim

Haberin Öne Çıkanları

Kreş dili Kürtçe oldu

Kitaplar da, afişler de Kürtçe

Diyarbakır'da Kürtçe kreş
Kreşe devam eden çocuklar Kürtçe'yi, hikayeler dinleyerek, kitaplar boyayarak, şarkılar söyleyer öğreniyor. [Faruk Yüce-Al Jazeera]
diyarbakır’ın sur ilçesinin hasırlı mahallesi'ndeki kadın destek merkezine bağlı kreş, songül yaşar ve üç çocuğunun en çok zaman geçirdikleri yerlerden biri.
ozan, alan ve muhammed, günün 5 saatini bu kreşte geçiriyor. öğretmenleri meryem karayıl’ın eşliğinde şarkı söylüyor, oyun oynuyor, kitap boyuyor, yavaş yavaş okuma ve yazmayı öğreniyorlar.
onlar da binlerce akranı gibi okul öncesi eğitimi alıyor. ancak buradaki eğitimi diğerlerinden ayıran bir özellik var. bu, daha sınıfın kapısından girerken fark ediliyor. panoda kürtçe ‘pola kulilka’ yani ‘çiçek sınıfı’ yazıyor. bu kreşte kullanılan eğitim dili tamamen kürtçe. sur belediyesi tarafından kurulan bu kreşte kürtçe dışında dil kullanılmıyor.
kreşe, yer sıkıntısı nedeniyle, şimdilik 15 çocuk kabul edildi. hikaye ve boyama kitaplarının büyük bölümü de sur belediyesi tarafından sağlandı. kitapların çoğu hikaye kitapları. öğretmenleri okuyor, çocuklar dinliyor. görgü ve temizlik kurallarını da öğrenen çocuklar değişik etkinlikler eşliğinde kürtçe öğreniyor. 
"türkçeyi nasıl olsa öğrenirler"
songül yaşar üç çocuğunu da bu kreşe gönderiyor. çocuklarının türkçe ile birlikte kürtçe’yi de öğrenmelerini istiyor. yaşar, “çocuklarım türkçe konuşuyor. kürtçe anlıyorlar ama konuşamıyorlardı. şimdi konuşmaları için gönderdim. önceleri onlarla türkçe konuştuğumuz için kürtçe öğrenemediler.” diyor.
mahalle sakinlerinden mülkiye alp de çocuklarını bu kreşe göndermeyi tercih edenlerden. alp’in kaygısı, çocuklarının kürtçe öğrenememesi: 
“biz nasıl kürtçe konuşuyorsak onlar da öğrensin. türkçeyi okulda öğreniler. sorun yaşayacaklarını sanmıyorum. iki dil de güzeldir, ikisini de öğrensinler.”
"demokratik özerkliğin parçası"
sur belediyesi eşbaşkanı fatma şık barut, kreşlerde kürtçe eğitimin demokratik özerkliğin bir parçası olduğunu söylüyor:
“biz anaokuldan üniversiteye kadar anadilde eğitimi istiyoruz, birinci adımı kreştir. kreşlerin çocuklar için yararlı olduğunu görüyoruz. bu çalışmaları sürdüreceğiz. yeni adımlarımız olacak. demokratik özerkliğin ilk adımı değil ama bir parçasıdır. amacımız çocuklarımız anadillerinde eğitim görsünler ve kendilerini ifade etsinler. çocuklarımız 3-4-5 yaşlarına kadar resmi kreşlerde asilime oluyorlar. biz, çocuklarımız asilime olmasın diye bu çalışmayı başlattık.” 
barut, kanunlar karşısında bir sorun yaşamadıklarını da vurguluyor.
eğitim yılı sonunda kreşe devam eden çocuklara, resmiyeti olmasa da, bir karne veriliyor. karne de kürtçe basılıyor. 
kaynak: al jazeera
 

Mahmut Bozarslan

Diyarbakır muhabiri Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;