Futbol

Kuzey Kıbrıs'ta son 9 gün

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, beklenen gelişmelerin 45 gün içinde olmaması durumunda Güney Kıbrıs Futbol Federasyonu'na üyelik başvurusu yapma kararı almıştı. Sürenin dolmasına 9 gün kaldı. Ada'dan farklı sesler yükseliyor.

ktff'nin 11 şubat'taki olağanüstü genel kurulunun üzerinden 36 gün geçti. al jazeera'ye konuşan ktff başkanı hasan sertoğlu, o günden bu yana olumlu hiçbir adımın atılmadığını söyledi. kalan 9 günde bir gelişmenin olmaması halinde genel kurulun aldığı kararı uygulayıp, güney kıbrıs futbol federasyonu (kop)'na üyelik başvurusu yaparak bağlanacaklarını belirtti. 

kuzey kıbrıs'taki futbol kulüplerinin varlıklarını sürdürebilmesi için bu kararı almak zorunda kaldıklarını belirten sertoğlu, ktff'nin özerk yapısının bulunduğunu ve bu kararı uygulamaya koymak için kimseden izin ya da icazet almak zorunda olmadıklarına vurgu yapıyor.

türk takımlarının ve futbolcularınının, kop'a katılması halinde güney kıbrıs'a alınmayacağı haberlerini ise 'yalan-yanlış bilgiler' olarak değerlediriyor.

'tff, kıbrıs futbolunu yok sayıyor'

sertoğlu, tff'nin istemesi halinde bu sorunu kolay bir şekilde çözebileceğini de belirtiyor:

"türkiye ve kuzey kıbrıs arasında imzalanacak bir protokolle, kuzey kıbrıs ligi'nde oynayan futbolcuların türkiye'ye istedikleri anda ve bedelsiz gitmesi engellenebilirdi. ancak tff, anlam veremediğimiz bir şekilde ktff'yi yok sayıyor. bizi muhattap almıyorlar, unutmasınlar kuzey kıbrıs'ta ktff'siz bir çözüm yolu yok."

kıbrıs futbol federasyonu'na bağlı 42 kulüp bulunuyor. kuzey kıbrıs uluslararası alanda tanınmadığı için yapılan sözleşmelerin de bir geçerliliği yok. kuzey kıbrıs ligi'nde oynayan futbolcular, istedikleri zaman başka bir ülke takımına kulüplerine hiçbir kazanç sağlamadan gidebiliyor. sezon ortasında bile başka ülke liglerine 'elini kolunu sallayarak' giden futbolcular, kuzey kıbrıs futbolunun en büyük sorunu. en fazla gidilen ülke de anavatan türkiye.

kuzey kıbrıs yıllardır bu sorunun çözümü ve ülke futbolunun gelişimi için çare bekliyor. ktff'nin 11 şubat'taki olağanüstü genel kurulu'nda ise bu sorunun çözülmesi için 45 gün süre tanındığı, bir gelişme olmaması durumunda ktff'nin, güney kıbrıs futbol federasyonu'na katılması kararı alındı. kop'a üyeliğin, mevcut şartlarda kuzey kıbrıs futbol kulüplerinin uluslararası tanınırlığa kavuşması için tek yol olduğu görüşü ağırlık kazandı.

kuzey kıbrıs'ta bir kesim böyle bir durumun 'güney kıbrıs'ın hakimiyeti altına girmek' olacağını iddia ediyor, diğer kesim ise hiçbir çözüm üretilmezse kuzey kıbrıs futbolunun ayakta kalması için tek yolun kop'a katılmak olduğunu belirtiyor.

ktff'nin genel kurulunda aldığı bu karardan sonra türkiye'den ilk açıklama 14 şubat'ta başbakan yardımcısı bülent arınç'tan gelmişti. arınç, kıbrıs ziyareti sırasında esprili bir dille 'demirören'e biz bu işi yaptırırız. haddini bilsin, bu işi çözsün' ifadelerini kullanmıştı.

arınç'ın sözlerinin ardından tff başkanı yıldırım demirören kktc'ye gitti. ancak ktff'ye ziyarette bulunmadı. cumhurbaşkanlığı'nda derviş eroğlu ve başbakan yardımcısı ekonomi, turizm, kültür ve spor bakanı serdar denktaş ile bir araya geldi. demirören'in, cumhurbaşkanlığı ziyareti sırasında ktff başkanı hasan sertoğlu da hazır bulundu.

tff'nin, kıbrıs futbolunda çözüm için yaptığı ilk girişim, ktff ile hiç görüşmeden fifa'ya 'kuzey kıbrıs'ta temsilcilik açmak' için talep yazısı göndermek oldu. bu talep, ada'da gerginliği daha da arttırdı.

ktff başkanı hasan sertoğlu, tff'nin kuzey kıbrıs'ta temsilcilik açmasının 1955'te kurulan ktff'yi yok saymak olduğunu belirtti. bunu asla kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.

hükümet ortakları karşı karşıya

kuzey kıbrıs futbolundaki bu gelişmeler hükümet ortaklarını da karşı karşıya getirdi. başbakan yardımcısı serdar denktaş, tff'nin kuzey kıbrıs'ta temsilcilik açma fikrini, 'muhteşem girişim. tepkiler için türkiye'den, kıbrıs türk halkı adına özür diliyorum' sözleriyle değerlendirdi.

başbakan yardımcısı denktaş'ın bu açıklamalarına ilk tepki ise başbakan özkan yorgancıoğlu'ndan geldi:

"başbakan yardımcısı serdar denktaş'ın bu konudaki tavrını doğru bulmuyorum. denktaş ile bu konuyu görüşeceğim. siyaseten ve hukuken verilen kavgada bireylerin değil, toplumsal çıkarlar ve haklar gözetilmeli. bu girişim ülkenin futbol federasyonuna ve sporcusuna nasıl değer verildiğinin ortaya çıkmasını sağladı. kıbrıs türk halkının, kıbrıs sorunun çözümüyle uluslararası hukukun parçası olma yönünde iradesi vardır. halbuki önerilen bu değil. kıbrıs türk futbol federasyonu'nun yok sayıldığı bu öneri kabul edilemez. keşke bizimle de tartışılsa, ktff muhattap alınsaydı. keşke görüşme cumhurbaşkanlığı sarayı'nda değil, futbol federasyonunda yapılsaydı."

kıbrıs futbolunun kaderi dokuz gün içinde yaşanacaklarla netlik kazanacak. 

kaynak: al jazeera
 

Hilmi Sever

Spor Muhabiri Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;