TBMM
Meclis'ten geriye kalan
21 Ağustos'a kadar çalışması planlanan Meclis sürpriz şekilde tatile girdi. Genel kurul yeni döneme, görüşülmeyi bekleyen gensoru ve soruşturma önergeleri ile 21 maddesi kalmış torba yasayı devretti.
tbmm 12 ağustos'ta dokuz gün daha çalışarak tatile girme kararı aldı. meclis başkanvekili sadık yakut, "28 ağustos'tan önce meclis'in tatile girmesini ümit ediyoruz" diyenlere genel kurulda şakayla karışık "gerçekten tatile girecek mi meclis?" diye sordu. meclis tatile girdi. tatil duyurusunu yapan meclis başkanvekili sadık yakut, genel kurulu 'çok şükür' diyerek kapattı. muhalefetin görüşülmesini istediği bir gensoru ile soruşturma önergesi de yeni döneme kaldı. dört eski bakanla ilgili kurulan, ancak çalışmalarına başlamayan soruşturma komisyonu da ekim ayında faaliyete geçecek.
'önce 21 ağustos'a kadar' denildi
meclis genel kurulu'nda haziran ayından bu yana beklenti, 148 maddelik torba yasa görüşmelerinin tamamlanarak tatile girmesiydi. ancak yerel seçim ve sonrasında cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle yaşanan aksaklıklar çalışmaları uzattı. bölümler halinde görüşülen 148 maddelik tasarının 127. maddesine kadar gelindi. 12 ağustos'ta meclis'in 21 ağustos'a kadar çalıştırılması kararı alındı.
öyle ki dışişleri bakanı ahmet davutoğlu hakkındaki "musul baskınıyla ilgili meclis'i bilgilendirmediği için" verilen gensorunun görüşmesinin hafta sonunda, 16 ağustos cumartesi günü yapılması kararlaştırıldı.
erdoğan hakkındaki soruşturma önergesi
13 ağustos'ta chp, başbakan tayyip erdoğan hakkında 17 ve 25 aralık soruşturmalarıyla, görevi kötüye kullanma, yargıyı etkilemeye teşebbüs, suçluyu kayırma ve haksız mal edinme suçlarını işlediği gerekçesiyle verdiği soruşturma önergesinin genel kurulda görüşülmesini istedi.
chp'li bazı milletvekilleri görüşmeler sırasında bazı tapeleri genel kurul kürsüsünden okudu, erdoğan'a sert eleştiriler yöneltti. ak partililer karşılık verdi, ortam gerildi. mhp'liler başbakan erdoğan'ı istifaya çağırdı. muhalefet milletvekilleri meclis soruşturmasının üzerinin örtülemeyeceğini, sandığın yolsuzlukları kapatma yeri olmadığını ifade etti. konuşmaların ardından erdoğan'la ilgili soruşturma önergesinin gündeme alınması reddedildi.
sürpriz tatil kararı
bu görüşmenin ardından torba kanun tasarısı görüşmelerine devam edildi. 148 maddelik tasarının 5. bölümü kabul edildikten sonra danışma kurulu önerisi kabul edilince, meclis 1 ekim çarşamba gününe kadar tatil edildi. tbmm başkanvekili sadık yakut birleşimi, 1 ekim çarşamba günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı. yakut birleşimi kapatırken "çok şükür" diyerek espri yaptı.
torba tasarının görüşmeleri meclis'in tatile girmesi nedeniyle yeni yasama yılına kaldı. 148 maddelik tasarının geriye kalan 21 maddesi tatilin ardından görüşülecek. ancak meclis 1 ekim'den önce umhurbaşkanı seçilen r. tayyip erdoğan'ın yemin etmesi için 28 ağustos perşembe günü toplanacak. yemin sonrası yeni hükümetin güvenoyu alması ve hükümet programının okunmasının ardından meclis yeniden tatile girecek.
sürpriz tatil kararı nedeniyle dışişleri bakanı ahmet davutoğlu hakkındaki gensorunun gündeme alınıp alınmaması yeni yasama dönemine kaldı.
erdoğan: oturumlara ara verilsin, dedik
başbakan tayyip erdoğan'ın partisinin il başkanlarıyla yaptığı istişare toplantısında yaptığı konuşma, tatil kararının, ak parti'nin kongre sürecinde partiyi tartışmalardan uzak tutmak amacıyla alındığını gösteriyordu. erdoğan "seçimlerde muhalefetin hezimeti yerine ak parti'nin tartışılmasını isteyenler var" dedi ve devam etti:
"yani gelin şu 10 ağustos'un bir heyecanını, bir mutluluğunu yaşayalım. yani bunu yaşatmamak için elinden gelen gayreti gösterenler var ve bu tuzağa düşenler de var. arkadaşlar bu tuzağa düşmeyelim. bak onun için de biz '28'ine kadar meclis oturumlarına ara verilsin, 28'inden sonra inşallah kalınan yerden yola devam edilsin' dedik. onun için de meclis şu anda kapatılmış oldu."
chp grup başkanvekili engin altay ise meclis'in sürpriz tatil kararının "ak partili milletvekillerini parti içi seçim sürecinde ankara'dan kovma" gerekçesiyle alındığını savundu:
"seçim zamanında bile milletvekillerini meclis'te tutan başbakan'ın, parti içi seçim süreci başlarken milletvekillerini ankara'dan kovma anlamına gelebilecek karar almasını, kendi iç meseleleri olmakla birlikte hayret ve ibretle izledik."
başbakan recep tayyip erdoğan hakkında verdikleri soruşturma önergesinin gündeme alınmamasını eleştirdi. altay, "erdoğan, arkasında soruşturma önergesi bırakarak çankaya'ya gidiyor" diye konuştu.
chp, musul'daki baskının ardından geri çektiği soruşturma önergesini 28 temmuz'da meclis başkanlığı'na tekrar vermişti. bu önergenin çarşamba günü gündeme alınması reddedilse de chp, erdoğan köşk'e çıktıktan sonra yeni yasama döneminde de bu önergeyi yeniden gündeme getirmeye hazırlanıyor.
erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması, başbakanlık döneminde işlediği iddia edilen suçlarla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına engel değil. ancak ak parti'nin oylarının belirleyici olacağı için erdoğan hakkında bir soruşturma komisyonu kurulması beklenmiyor.
soma faciasının ardından gündeme gelen ve madencilerin çalışma koşulları ile maddi koşullarını iyileştiren torba yasa tasarısında 35 bin öğretmen atamasının yapılması da öngörülüyordu. tasarı bazı prim ve vergi borçlarına da af içeriyordu.
torba yasa tasarısı dışında dört eski bakanı yolsuzluk ve rüşvet suçlamasıyla soruşturacak komisyon da yeni yasama döneminde yani 1 ekim'de çalışmaya başlayacak. komisyonun üyeleri oluşturulmuş ancak fezlekelerde dizi pusulası eksik olduğu gerekçesiyle dosya yeniden savcılığa gönderilmişti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar