Diğer Sporlar
'Türk kulüplerinden faydalanmalıyız'
Al Jazeera'ye konuşan Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Azad Rahimov, sporda kazandıkları başarılarda Türkiye ile işbirliğinin önemli payı olduğunu söyledi.

azerbaycan uluslararası spor arenasında giderek daha başarılı bir görüntü çiziyor. atlanta 1996'da sadece bir madalya alan ülke, sonraki her olimpiyatta daha iyisini yaptı. son olarak londra'dan 10 madalya ile ayrıldılar. geçmişte güreş, halter ve boks gibi sporlara odaklanılırken, artık voleybol gibi sporlarda da önemli başarılar geliyor.
al jazeera'ye konuşan azerbaycan gençlik ve spor bakanı azad rahimov, bu yükselişin ardındaki sebeplere değindi. rahimov'a göre, türkiye ile yapılan işbirliğinin de başarılarda payı var.
londra'da ülkeye yedi madalya getiren güreş kafilesinde türkiye’den transfer edilen üç antrenör vardı. futbolda mustafa denizli ve güvenç kurtar, teknik direktörlük kariyerlerini azerbaycan'da sürdürüyor.
bakanlık görevini sekiz yıldır devam ettiren rahimov'a göre, ülkesindeki futbol kulüpleri de türkiye’deki kulüplerin tecrübelerinden faydalanmak için daha girişken olmalı.
yükselen sportif başarının yanı sıra, bakü ile 2015 avrupa oyunları'nın ev sahibi seçilerek bir başka önemli adım attınız. spordaki yükselişi neye borçlusunuz?
bence en büyük sebep, olimpiyat komitesi, federasyon ve bakanlık arasındaki çok iyi bir işbirliğinin bulunması. ikincisi sportif altyapımız. geçtiğimiz 10 yılda ülkenin çeşitli bölgelerinde 41 tane olimpik spor tesisi inşa ettik. bakü'de kürek, kano, boks ve judo gibi sporlara özel tesisler de yapıldı. bunların tamamı ülkeye değer katıyor. ayrıca bu tesislerin ülkenin her yanına dağılması, her bir bölgedeki gençler arasında rekabetin artmasını da sağlıyor. cumhurbaşkanımız ilham aliyev aynı zamanda milli olimpiyat komitesi'nin de başında. aliyev spora büyük destek veriyor. sporun ülkeyi dünyada daha da tanınır yapmak ve sağlıklı yeni nesiller yetiştirmek için en iyi araç olduğunu biliyor. spor gençlerin okuldan sonra vakit harcayabilecekleri en iyi aktivite. sokaklarda değil spor salonlarında olmalılar. başarımızın arkasında bu faktörlerin tümünün payı var.
organizasyonlara adaylık süreçlerinde geniş bir kamuoyu desteği oluşuyor mu?
dünyanın bu tarafında, yani kafkaslar'da misafirlik çok ön plandadır. bu çok eskilerden gelen bir özellik. buralarda bir kapıyı çalıp su isterseniz, suyun yanında yemek de verirler. hatta ihtiyacınız varsa orada kalabilirsiniz bile. bu misafirperverliği özümsemiş olan halkımız ülkeye birçok misafir geleceğini, büyük bir kutlama olacağını, ülke ya da o şehir için bir keyif kaynağı olacağını duyunca çok heyecanlanıyor ve destekliyor.
azerbaycan'da sporun yükselişinde türkiye'nin rolü var mı?
türkiye ve azerbaycan tek millete sahip iki devlet. tabii ki tüm sportif organizasyonlarda birbirimize verdiğimiz destek çok önemli. düzenlediğimiz her uluslararası organizasyona mutlaka türkiye'den takım ve sporcular katılıyor. türkiye'den antrenörlerin de buraya gelmesi bizim için çok önemli. mesela güreşte… güreşte kendi geleneği olan bir ülke olsak da türkiye'den antrenörlerin sağladıkları katkı çok mühimdi.
türkiye'nin en iyi teknik direktörlerinden mustafa denizli de şu anda azerbaycan'da görev yapıyor. denizli'den ulusal seviyede bir beklentiniz var mı?
iki taraf da futbolda iyi bir takım yaratabilmek için zamana ihtiyaç olduğunun farkında. bu sadece bir teknik direktörün müthiş birikimiyle sağlanabilecek bir şey değil. teknik direktörün elindeki malzeme önemlidir. teknik direktör ya beş on yıldır futbol oynayan isimler arasından seçim yapar ya da alt yaş takımlarında yetişmekte olan iyi oyuncuları alır. bir teknik direktörün başarısı da ne kadar fazla takımın altyapıdaki gençleri oynattığına bağlıdır. öte yandan avrupa'dan farklı futbol kulüpleriyle çalışmaya başladık. gençlerimizi bu kulüplerin altyapılarına gönderiyoruz. mesela atletico madrid'in altyapısında eğitim görmeleri için beş genç oyuncu gönderdik. bakanlığımız real madrid ile de benzer bir anlaşma imzaladı. bu anlaşma çerçevesinde real madrid'den antrenörler ülkemize gelip bakü futbol okulu'ndaki gençlere eğitim veriyorlar. bu tip gelişmeler ülkede futbolun gelişimine yardımcı oluyor.
türkiye’den kulüplerle de bu tip anlaşmalar olacak mı?
aslında bu anlaşmalar doğrudan yerel kulüplerle türkiye’deki kulüpler arasında yapılması gereken anlaşmalar. bakanlıklar bazında değil. real madrid örneği bir istisna. orada azerbaycan ve ispanya spor bakanlıkları arasında yapılmış bir anlaşma var. kulüplerimizin bu konuda daha girişken olması gerekiyor. türkiye'deki kulüplerin tecrübelerinden faydalanmalılar.
kaynak: al jazeera
Yorumlar