Bilim-Teknoloji
Uçaklar çalışma odası oluyor
Sivil havacılık alanında hızla sunulan teknolojiler, iş dünyasının çalışma alanını göklere taşıyacak. Gelişen mobil internet ve uydu teknolojileri sayesinde Türk yolcular 2015’te uçakları çalışma odaları olarak kullanmaya başlayabilir.
sivil ve savunma havacılığı alanındaki en yeni teknolojiler, geçtiğimiz hafta düzenlenen istanbul hava fuarı’nda tanıtıldı. fuarda, yolcuların uçuş tecrübesini artırmayı amaçlayan teknolojiler ön plandaydı.
türkiye’de uzay-havacılık alanında yatırımlarda bulunan honeywell şirketinin türkiye ve orta asya başkanı orhan geniş, uçakları çalışma odasına çevirecek teknolojilerin 2015 ortasında türk yolcular için hazır olabileceğini belirtti. geniş, türkiye’nin sivil havacılık alanında çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve yolcuların uçuş tecrübesini artırmak için önceliğin ‘bağlanabilirlik’ teknolojilerine verileceğini ifade etti.
al jazeera türk’e konuşan geniş, küresel uydu ağı inmarsat ile yaptıkları işbirliği kapsamında, uçaklarda yüksek hızlı internet ile çalışma ortamı sunulacağını, söz konusu hizmetin 2015 ortalarında türk hava yolları ve diğer firmalar için başlayacağını ifade etti.
geniş, ekim ayında türkiye’deki yolcuların uçuş tecrübesini konu alan bir çalışma yapacaklarını belirterek amaçlarının bu tecrübeyi çok daha üst seviyelere çıkarmak olduğunu söyledi.
uçuş tecrübesini artıracak faktörleri nasıl tanımlayabilirsiniz?
“türkiye’nin özellikle sivil havacılıkta inanılmaz bir ivme kazandığını görüyoruz. istanbul atatürk havalimanı, şu an avrupa'nın en büyük beşinci havalimanı unvanını taşıyor. atatürk havalima'na geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 70'i uluslararası yolcu olmak üzere 53 milyon yolcu taşındı. bu bilgiler, türkiye'deki havalimanlarında yapılan yolculuk tecrübesinin iyi olması gerektiği hususunu ortaya koyuyor. iyi uçuş deneyimi, yolcunun havaalanına gelişinden uçuşuna ve bagajını alıp havaalanını terk etmesine kadar sürede tatmin edici güvenlik ve konfor bulabilmesi demek. ayrıca, havayolu firmalarının masraflarının bugün neredeyse yarısının yakıt maliyetinden kaynaklanıyor.”
bu iki faktör bir araya getirildiği zaman ilk olarak yolcular için iyi uçuş deneyimi nasıl sağlanır sorusuna yöneliyoruz. yolcular için sağlamak istediğimiz öncelik, havaalanı içinde ve uçuş esnasında bağlanabilirlik sağlayarak, ofislerindeymiş gibi çalışabilmelerine imkan sunmak. diğer yandan, havayolu firmalarının maliyetini azaltmak için yakıt tüketimini nasıl azaltabiliriz sorusunu ele alıyoruz. yakıt tasarrufu sağlanabilmesi, uçağın kendisinden kaynaklandığı kadar, izlediği rota ve yerdeki hareketlerine de bağlı. bu aşamada, hem havalalanları hem de uçaklarda tüm bu çözümleri sunacak teknolojiler sağlayabiliriz.
türkiye’deki sanayilerin gelişimini nasıl görüyorsunuz?
türkiye'de iki türlü süreç görüyoruz. bu süreçleri süregelen sanayilerin büyümesiyle genişleyen iş alanları ve türkiye'nin attığı yeni adımlarla ortaya çıkan iş kolları olarak ifade edebiliriz. bu alanlarda en hızlı öne çıkan sektörlerden bir tanesi savunma sanayisi. bugüne kadar bakıldığında türk savunma sanayisinin sadece türkiye'nin kendisine yetecek bir potansiyel sunduğunu gördük. ancak son yıllarda ortaya çıkan dinamik ise türk savunma sanayisinin kendisini küresel bir oyuncu olarak görerek yurt dışına da ihracat yapmaya başlaması.
kaynak: al jazeera
Yorumlar