Arap Baharı

Yemen'de devrim sonrası ekonomi

Arap Yarımadası'nın en fakir ülkesi Yemen'de ayaklanmanın ardından ekonomi toparlanmaya başladı. Bunda kamu yatırımlarının payı büyük.

Konular: Yemen, Ekonomi
Yemen hükümeti, gelirlerinin yüzde 70'ini petrolden sağlıyor. [AFP]

yemen’de 33 yıldır görevde olan cumhurbaşkanı ali abdullah salih yerini şubat 2012’deki başkanlık seçimlerinin ardından cumhurbaşkanı yardımcısı abdurabbu mansır hadi’ye bıraktı.

2011’deki ayaklanmanın ardından göreve gelen hadi, arap yarımadası’nın en fakir ülkesinin başına geçmişti.

2010’u yüzde 5.2 büyümeyle kapatan ülke, bir sonraki yıl ekonomide adeta dibe vurdu. ekonomi yüzde 12.7 küçüldü. enflasyon yüzde 12’den yüzde 19.5’a çıktı, işsizlik yüzde 14.6’dan yüzde 29’a yükseldi. ayaklanmayla ülkede yatırımlar durdu, yoksulluk arttı.

ama aradan geçen sürede yemen ekonomisi, bölgede arap baharı’ndan etkilenen ülkelere göre daha iyi performans gösterdi.

abd ve suudi arabistan'dan yardım sözü

2012’de yüzde 2.4 büyüme oranına ulaşan ekonominin, 2013’te yüzde 6 büyümesi bekleniyor. ekonominin toparlanmasında suudi arabistan’dan gelen bir milyar dolarlık yardım ve imf’den gelen 94 milyon dolarlık acil yardım kredisinin faydası oldu.

amerika birleşik devletleri ve suudi arabistan beş yıl içinde yemen’e sekiz milyar dolarlık yardım sözü verdi.

kamu yatırımlarıyla büyüme arttı

2012'de büyüme performansında kamu yatırımlarını artması etkili oldu. 2012’de hükümetin yatırımları yüzde 32 arttı. bu yıl bu oranın yüzde 6.2 olması bekleniyor. hükümet kendine kaynak yaratabilmek için tahvil ihraç etti, islami tahvil çıkardı. merkez bankası islami tahvillerden 500 milyon dolar gelir bekliyor.

enflasyonda da düşüş kaydedildi. 2011’deki yüzde 19,5 olan enflasyon, 2012’de  yüzde 9.9’a düştü. 2012’de üretim artmaya döviz rezervi yükselmeye başladı.

yemen ekonomisi grafik

çatışmalar nedeniyle petrol geliri azalıyor

ekonominin yumuşak karnı ise bütçe açığı oldu. 2011’de yüzde 5.6 seviyesinden 2012’de yüzde 7.12’e yükseldi. bunda ülkede petrol boru hatlarına yönelik yapılan saldırılar etkili oldu. merkez bankası’na göre bu saldırılar nedeniyle 2012’de petrol ihracatı bir milyar dolar azaldı. 2013’ün ilk altı ayında petrol geliri 580 milyon dolar düştü.

petrol, ülkenin en önemli gelir kaynağı. hükümet gelirlerinin yüzde 70’i petrolden sağlanıyor. ülkede aşiretler arasında çatışmalar devam ettiği için bu tehdidin yakın zamada ortadan kalkması zor görünüyor.

imf enerjide desteklerin kesilmesini öneriyor

petrol gelirlerinin düşmesi, hükümetin yatırım olanaklarını kısıtlıyor. imf’ye göre yemen’in bir an önce ekonomik reformlar yapması gerek.

imf, yemen’de hükümetin altyapı yatırımları ve iş yaratmaktan uzak olduğu görüşünde. bunun için kaynaklar daha verimli kullanılmalı. imf, enerji sektöründeki desteklemelerin kaldırılmasından yana.

2012’de enerji desteğinin hükümete maliyeti 3 milyar dolar oldu. imf, bu desteklerin kesilmesini, altyapı projelerine yatırımla iş yaratılmasını öneriyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Melis Kobal

meslek hayatına 2001 yılında ntv'de muhabir olarak başladı. 2005-2011 yıllıarı arasında cnbc-e de ekonomi muhabiri olarak çalıştı. ab süreci, küresel kriz, anadolu ile ilgili programlar hazırladı. 2009-2010 yılları arasında cnbc-e'nin londra muhabirliğini yaptı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;