Blog
Heyecan partilerde, seçmen beklemede
Kırşehir’de de, Kayseri’de de "seçim" denildiğinde "geçim" diye yankılanıyor. Her iki şehirde de seçim sorularına “Patatesin kilosu olmuş 5 lira” cevabı veriliyor. Eğitim sisteminden memnun olan neredeyse yok. Başkanlık sistemi konusunda ise kafalar hayli karışık.

kırşehir’de de, kayseri’de de şehrin meydanına hafta arasında emekliler ve ev kadınları hâkim. emekliler ağaç altlarındaki bankları tutmuş, ev kadınları çocuklar eve gelmeden, ellerinde market poşetleri alışverişi tamamlamanın telaşında.
geçim ortak dert
her iki kentte birkaç ortak özellik var.
her ikisinde de ekonomiden memnun emekli ve ev kadını yok. kırşehir’de teybimizi uzattığımız iki emekli de aylıkları yetmediği için çalışmak zorunda kalmaktan şikâyetçiydi. her ikisi de fakirin azığı denilen, doyuruculuğu ile sofralarda sık yer tutan patatesin 5 liraya ulaşan fiyatının ne zaman ineceğini soruyordu. kırşehir’de emekli süleyman yalçın “yaz gelmiş, domates yiyeceğiz hâlâ 4 lira, 5 lira” diyor.
kayseri’de de emekli ali duman zam olarak 20 lira aldığını ve bir kilo kıymaya bu paranın yetmediğini söyleyerek, sözü patatesin fiyatına getirdi. “en kötüsü 3 buçuk lira” diyerek 20 lira ile kaç kilo patates alacağını hesap etti.
başkanlık sistemi konusunda kafalar karışık
her iki kentte de 'çözüm sürecinden memnun değilim' diyen yok. neden memnunsunuz sorusuna verilen ortak yanıt “akan kanın durması”. ama eleştiriler ve tereddütler de var. eleştiriler daha çok hdp’ye. ak parti’nin ise tavizler verdiği konusunda tereddütler var.
ama başkanlık sistemi apayrı bir başlık.
her iki kentte de yaklaşık 50 kişiye soru sorduysak büyük bir çoğunluğu 'başkanlık sistemi gerekli değil' dedi. ancak verilen cevapların yine büyük bir kısmında sisteme ilişkin bilginin yeterli olmadığı göze çarpıyor. başkanlık sistemi ile türkiye’nin her bölgesinin özerk hale geleceği, türkiye’nin parçalanacağı inancı ağırlıkta.
kayseri’de bir üniversite mezununun “bence uygun değil, cumhuriyet daha iyi” cevabından sonra “neden uygun değil?” sorusuna verdiği yanıt kafalardaki karışıklığa bir örnek: “bence kararların tek elden, hızlıca bir kişi tarafından alınması türkiye için iyi olur”…
eğitimden memnun olan yok
hem kırşehir’de hem de kayseri’de sağlık sisteminden memnun olan da var, yapılanları yetersiz bulan da. hangi tarafın ağır bastığını söylemek güç. ancak eğitim konusundan memnun olan neredeyse yok. özellikle öğrenciler. hepsinin ayrı bir şikâyeti var. öğretmenleri yetersiz, sistemi yanlış bulanlar var. ebeveynlerden çocuğuyla yeterince ilgilenilmediğini düşünenler de var, atanamamaktan mustarip öğretmenler de...
adaylar koşturmada
seçim nabzı için gidilen bu iki iç anadolu kentinde gözler birbirine karışmış parti bayrakları, sesleri birbirine karışan seçim otobüsleri arıyor.
kırşehir, belki kentin küçüklüğünden, kayseri’den daha fazla seçim havasında gözüküyor. en azından şehirdeki ak parti ve mhp rekabeti bayraklara, posterlere, aday fotoğrafları giydirilmiş arabalara yansımış. bazı binaların tüm cephesi desteklenen partinin bayraklarına ayrılmış.
kayseri’de ise henüz şehir seçim havasına girememiş izlenimi var. kayserispor’un süper lig’e yükselmesi şu anda şehirde seçimden daha fazla heyecan yaratmış gibi. çünkü parti bayrağından daha çok kayserispor bayrağı var.
her iki ilde, özellikle kayseri’de adaylar ilçelere dağılmış, oradan oraya koşturuyor. gece düğün, dernek, gündüz köy köy, mahalle mahalle gezmeye ayrılmış.
ama sanki her iki kentte de 7 haziran’da bir yarış olduğunun sadece adaylar farkında.
kaynak: al jazeera
Yorumlar