Görüş
'Asrın Maçı' Mayweather’ın
Spor spikeri Yücel Tuğan Mayweather-Pacquiao maçını değerlendirdi. Tuğan'a göre Pacquiao denedi, ama maçın kaderini belirleyen Mayweather oldu.

boksta maçları belirleyen stillerdir. uzun süredir söylenir bu söz ve yıllardır bunun doğruluğunu onaylıyoruz. floyd ‘money’ mayweather jr. ile manny ‘pacman’ pacquiao arasındaki ‘asrın maçı’ da bu söz düşünüldüğünde farklı bir statü de değildi. bu karşılaşmayı ‘asrın maçı’ yapan tam da bu sözü doğrulama arzusuna, dolayısıyla mayweather’ı sınama isteğine bağlıydı. ancak sonuç pek çoklarının istediği gibi olmadı. mayweather, pacquiao’yu üç hakemin ortak kararıyla mağlup etti ve velter sıklette wbc, wba şampiyonluk kemerlerinin yanına ‘pacman’den aldığı wbo kemerini de ekledi.
bu kemerlerin bir önemi yok. mayweather da, maçtan sonra yaptığı basın toplantısında süper velter sıkletteki iki taneyle beraber, toplam beş kemeri geri vereceğini söyleyerek durumu onayladı. ‟açgözlü değilim, diğerlerine de fırsat vermek gerek” diyerek kibrini yine gösterdi. salonu dolduran medya üyelerine, ‟kaçtığımı yazdınız, beni olumsuz yansıttınız. yarın bütün gazeteleri tek tek okuyacağım. bakalım neler yazacaksınız?” şeklinde meydan okudu. en büyük rakibini yenerse, bunların olacağını zaten farkındaydık. kemerleri ise, verir mi vermez mi bilemiyoruz. pek de önemi yok çünkü bu maçın asıl önemi bu çağın en iyi boksörünü belirlemekti. bunun yanıtını da net bir şekilde aldık: floyd mayweather jr.
kendilerinin kazandığını düşünen pacquiao ve kampıysa basın toplantısına beklenmedik bir argümanla girdi. filipinli yıldız, iki buçuk hafta önce sakatlandığını ve sağ omuzundaki yırtık sebebiyle iki haftadır doğru düzgün antrenman yapamadığını dile getirdi. nevada eyaleti atletik komisyonu’nu da maç öncesi iğne olmasına izin vermemişti. iğneye onay çıkmamasının nedeni, pacquiao’nun sakatlığı olduğunu belirtmemesi. bu açıklamalar biraz can sıksa da, sonucu kesinlikle değiştirmiyor. pacquiao denedi, ama maçın kaderini belirleyen mayweather oldu.
mayweather’ın savunmaya, kontralara, ayak hızına, zekaya ve rakibi çözmeye yönelik stili bu güne kadar 47 maçta, 45 isim tarafından test edilmiş ve sonuç hep negatif çıkmıştı. sekiz farklı sıklette şampiyon olan pacquiao ise, mayweather’ın nihai rakibi, son savaşçıydı. sıkletler üstü sıralamada (pound-for-pound) mayweather’ın ardında iki numaradaydı. mayweather’ı rahatsız edebilecek her özellik, en üst seviyede onda vardı. bitirici solu, belki de onu geçen ayak hızı, kombinasyonları, farklı açılardan yaptığı yumruklar. ancak bu sabahki karşılaşmada bu tehditleri neredeyse hiç kullanamadı.
asrın maçı mayweather hakimiyetiyle geçildi
mayweather rakiplerini ilk rauntla beraber çözdüğünü söylüyor. marcos maidana ile yaptığı son maçlar örnek gösterilip, hızını kaybettiği dillendirilse de, pacquiao’yu seri ayaklarıyla çaresiz bıraktı. ringi iyi adımlayan ve tek tek sağ direkt yumruklarıyla pacman’in yüzünü bulan mayweather, ilk üç raundu kazandı. pacquiao üçüncü raunttan sonra omzunda ağrı hissettiğini söylese de, en iyi fırsatını dördüncü rauntta buldu. sağlam bir sol sonrası rakibini iplerde yakalayan pacquiao, kombinasyonlarla mayweather’ı sarsmaya çalıştı ama bir noktada geri çekildi. juan manuel marquez’e kontrayla olduğu nakavtı mı hatırladı, yoksa omzu mu izin vermemişti? ne olursa olsun, bu pacquiao’nun maçtaki en iyi şansıydı.
sonraki raundu alıp tekrar işleri rayına sokan mayweather, kalan bölümde hızı, ring alanını iyi kullanması ve direkt yumruklarıyla pacquiao’yu yanına çok az yaklaştırdı. birkaç raunt kaybetse de, 11. rauntta çok net yumruklar bulan mayweather, son bölümde eli havada zaferini kutluyordu. 12 raundun ardından hakemler 118-110, 116-112, 116-112’lik skorlarla galibiyeti mayweather’a verdi.
michael jordan, andre agassi, steffi graf, robert de niro gibi spor, sinema ve eğlence sektörünün yıldızları ile zenginlerin doldurduğu mgm grand’de çoğunluk maç boyunca manny’i destekledi. mayweather’ın yenildiğini görmeye gelmişlerdi ve pek çoğu kararı yuhaladı. ama denildiği gibi ‘maçları belirleyen stillerdir.’ pacquiao’nun agresif stili ve özelliklerinin mayweather’ı durduracağı düşünülüyordu ama tam tersi gerçekleşti. pacman ne ayak uçlarındaki seriliğini, ne de açılı vuruşlarını kullanabildi, rakibini sadece iplerde sıkıştırmaya çalıştı. böylece yenilgisiz mayweather, ringe girerken gergin gözükse de, önceki maçlarındaki aynı senaryo yazıldı. maçı kendi istediği şekle dönüştürdü ve sonunda 48. galibiyetini aldı.
gecenin en acıklı açıklaması ringde, sıcağı sıcağına, hayal kırıklığı içindeki pacquiao’dan geldi. ‟sürekli dolanıyor. sürekli gezinirken yumruk atmak ve isabet sağlamak kolay değil. kazandığımı düşünüyorum. o hiçbir şey yapmadı.” pes. bu sözleri söyleyebilmek için mayweather’ı hayatınızda ilk kez görmeniz gerek. mayweather son 10 senede tüm maçlarını bu şekilde kazandı. ona vuramadığı için rakipleri yenildi.
yumruk sayıları da pacquiao’yu doğruluyor, ona vuramadı. mayweather her alanda üstün, toplam yumruk sayısında 435-429, isabetli yumruk sayısında 148-81, kuvvetli yumruk sayısında 81-63. normal bir rakibi karşısında bir maçta 800-1000 yumruk atan pacquiao’yu düşünürsek, bu rakamlar durumun vahametini, bir başka deyişle mayweather’ın savunmasının üstünlüğünü gösteriyor.
mayweather seyirciyi memnun edemiyor
mayweather bu hakkedilmiş galibiyeti kutlarken kararı yuhalayan seyirciye ‘kesin şunu artık’ demek durumunda kaldı. peki böyle büyük bir şampiyon neden yuhalanıyor? kendi etrafında yarattığı kötü aura bunun nedenlerinden ama asıl sebep seyirci böyle bir maç izlemek istemiyor. seyirci kendini iç güdülerine kaptırmış, birbirini yıkmak isteyen iki boksör görmek istiyor. kolezyumlardaki gibi iki gladyatör.
oscar de la hoya bu maç tahmini için en son ne demişti: ‟gönlüm pacquiao diyor, ama aklım mayweather.” tam olarak konu bu. pacquiao yürekli görüldüğü için bu kadar seviliyor. mayweather da ringde kendini hiç kaptırmayıp, maçı en az hasarla kapatıp kazanmaya çalıştığı için sevilmiyor. okuma yazmada sorunları olsa da, mayweather boks ringinde tarihin belki de en zeki ve savunmayı en iyi yapan sporcusu. bu şekilde kazanıyor, kazanmaktan öte amaçları da var.
mayweather, boksu bıraktıktan sonra bu beden bana lazım diyebiliyor. seyirciyi memnun etmek gibi bir derdi yok, mayweather için o, seyircinin derdi. kendisi, diğerlerine bakmadan, kendi hayatını kendi için planlıyor. o hayat, pek çok boksörün düştüğü hatanın aksine, boks ringinin dışında da devam edecek. söylediği her şey eleştirilebilir ama bu düşüncesi akla yatmıyor denemez.
‘asrın maçı’ bu şekilde bazılarını memnun etmeden tamamlandı. tabi pek çoklarınca, üzerinden kazanılacak para ve yaratılan ilgi kadar heyecan dolu olmalıydı. bunu yapabilecek kişi pacquiao’ydu ama o da ‘mayvinci’nin şifrelerini çözemedi. pacquiao’nun sakatlığı daha tartışılacak, maçı erteleme kararı almamaları, kazanılacak en az 120 milyon dolarla da ilgili olabilir. mayweather ise, bu maçtan en az 180 milyon dolar kazanacak. gişe ve pay-per-view (izle ve öde) rekorlarını kıracak ‘asrın maçı’ ekonomik olarak beklentileri karşıladı. boks tarihindeki değeri ise ileriki dönemde belli olacak. bunlarla beraber bu dev karşılaşmayla bir şey kesinleşti. bu çağın, son 20 yıllık dönemin, en iyi boksörü floyd mayweather jr.
yücel tuğan, galatasaray üniversitesi felsefe bölümü ve bilgi üniversitesi film-tv yüksek lisansı mezunu. 2008’den beri eurosport türkiye spor kanalında spiker ve editör olarak çalışıyor.
bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve al jazeera’nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Yorumlar