Haber analiz

Irak Kürdistanı'nda siyasi görüntü

Irak'ın Anbar bölgesinin Felluce ve Ramadi kentlerindeki çatışmalar, ülke fotoğrafında geleceğe dair önemli ve etkili değişimlerin sinyalini verdi.

Talaba'nin partisi KYB bölgesel seçimlerde üçüncü sıraya geriledi. [Al Jazeera]

bunlardan biri önümüzdeki nisan ayının sonlarında yapılacak irak parlamento seçimleri ile irak kürdistan bölgesinde geçtiğimiz eylül ayında yapılan parlamento seçimleri. sonuçlar bağdat ve bölgesel yönetimin dağılımında direkt etkili olacak.

irak kürdistan bölgesinde seçimlerin üzerinden üç ay geçmesine rağmen, sonuçların bölgenin geleceğindeki etkisi hâlâ tartışılmaya devam ediyor. mesela eski rakibi kürdistan demokrat partisi ile ulusal birlik çatısı altında ülkeyi yöneten celal talabani gibi güçlü bir lidere sahip kürdistan yurtseverler birliği (kyb) ikinci sırayı goran hareketi’ne kaptırdı. bu durum bölgede görmeye alışık olmadığımız bir değişim. bölge sakinleri için de tarihi bir gelişme niteliğinde. 

bu durum sadece bölgesel hükümet bazında bazı kazanımlar elde etmekten ibaret değil. yaklaşık dört ay sonra parlamento seçimleri var. 'ulusal birliğin' korunması açısından cumhurbaşkanlığını korumak çok büyük önem taşıyor. fakat talabani’nin sağlık sorunları var. bu durum da partisinin kürtleri temsilen koruduğu koltukları elinde tutmasını zorlaştıracak.

kürt yönetiminin eski başbakanı berham salih, sosyal ağlar üzerinden “seçimin sonucu ulusal birlik için endişe verici” dese de, partinin önde gelenleri aynı fikirde değil. partinin siyasi büro üyesi adnan müftü, al jazeera’ya yaptığı açıklamada, “parlamentoda bazı koltuklarda yaşanan kayıplar aslında ulusal ittifak’ın gerçek gücünü göstermiyor. bu bir gerileme değildir” dedi.

müftü’ye göre ulusal birlik hala üst düzey güvenlik, askeri, siyasi ve ekonomik müesseselere sahip. aynı zamanda kerkük, diyala ve ninova’da çok güçlü. buradaki kürt nüfus, bölge dışında yaşadığı için oy kullanamadı. genel seçimlerde oy kullanacaklar. bundan dolayı bölgesel seçimlerde kaybettiği sandalyeleri irak parlamento seçimlerinde tekrar kazanacak. bu şekilde hem kürdistan’daki gücünü ve hem de irak’taki gücünü korumuş olacak.

KYB Siyasi Büro Şefi Adnan Müftü: Partide öz eleştiri yapmalı [Al Jazeera]
buna rağmen müftü, yaşananlardan sonra geriye dönük bir muhasebe yapılması gerektiğini söyledi. seçimlerde yaşanan gerilemenin arkasında bir takım sıkıntılar olduğunu düşünüyor. bunlardan biri kürtlerin en önemli liderlerinden celal talabani’nin bağdat’ta ikamet etmek zorunda kalması ve ardından gelen hastalığı. diğer yandan parti içinde zenginleşen insanların bazı hatalar yapması da etkili oldu. partiye yönelik değişim çağrıları da var. müftüye göre partide kitleleri yönlendiren tarihi şahsiyetler de geçmiş yıllara göre azaldı.

liderlik sorunu

goran hareketi’nin lideri nuşirevan mustafa, ulusal ittifak hareketi’nin tarihi liderlerinden biri. 2006 yılında ayrılıp değişim hareketini kuruncaya kadar talabani’nin yardımcılığını yaptı. kyb ve kdp tarafından ortaklaşa kurulan ulusal ittifak hareketi’ne karşı çıkarak, bölgesel yönetimin paylaşılmasını istemedi. (ki bu ittifaktan önceki yıllarda taraflar, yönetimi paylaşma noktasında mücadele etmişti.) 

müftü, seçim sonuçlarının bir ay içerisinde yapılacak partinin dördüncü konferansında tartışılacağını söyledi. kurulduğu 1974 yılından bu yana partinin genel başkanı olan talabani’nin hastalığı nedeniyle meydana gelen liderlik sorununun da çözümüne çalışılacak. ancak, yönetimde yaşanan sorunlar partinin birliğini tehdit ettiği gibi konferansın da yapılmamasına neden olabilir.

adnan müftü, demokrat parti ile goran hareketi’nin birleşerek bölgesel seçimlerde ulusal ittifak'ın oylarını çaldığı yönünde basında yapılan tahlil ve analizleri de kesin bir dille reddetti. irak kürdistan’ında gelecekte kurulacak hükümetin kazanan tüm grupları kapsayacağını söyledi. fakat hükümeti yönetecek ismi telaffuz etmedi.  her iki taraf önümüzdeki seçimlere kadar bölgeyi sırayla iki sene yönetecek. fakat bu konuda da her hangi bir ışık görünmüyor. bunun nedeni de seçimlerin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen, yeni hükümetin hala açıklanmaması.

kaynak: al jazeera

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;