Haber analiz
Mursi'nin davası görülemedi
En son duruşmanın üzerinden iki aydan fazla bir süre geçti. Darbe ile görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Musi’nin mahkemesinin ikinci duruşmasında görüntülenmesi için çok yoğun bir uğraş ve istek vardı.

fakat asıl şok mursi’nin kötü hava koşulları ileri sürülerek iskenderiye’deki hapishaneden başkent kahire’deki mahkemeye getirilememesi ve duruşmanın ertelenmesi ile yaşandı.
mursi en son, 3 temmuz 2013 tarihinde görülen duruşmada görüntülenmişti. cumhurbaşkanlığı konutu önünde aralık 2012’de yaşanan çatışmalarda göstericilerin öldürülmesi emrini vermek ile suçlanıyordu. muhalifler, mursi tarafından ilan edilen anayasa deklarasyonunu protesto etmek için cumhurbaşkanlığı konutunun önünde gösteri düzenlemişlerdi. gösteriler daha sonra şiddete dönüşmüştü.
mursi’nin duruşmalarından (mübarek’in duruşmalarında yapılanın aksine) canlı yayın yapılması yasaklanmıştı. mursi’ye ait görüntüler, resmi devlet televizyonu tarafından kaydedilen ve diğer basın kuruluşlarına dağıtılan kısa kesitlerden oluşuyordu.
mursi’nin ikinci defa ortaya çıkacak olması meşruiyeti destekleme ve ulusal ittifakın gösterilerini yoğunlaştırdığı bir döneme denk gelecekti. göstericiler, darbeye karşı halkın iradesinin yerine getirilmesini talep ediyor. protestolar, geçiş hükümetinin yeni anayasayı 14-15 ocak’ta halk oylamasına sunacağını açıkladığı tarihlerde yoğunlaştı.
takip ve baskı
al jazeera’nin mahkeme salonundan aldığı bilgilere göre, sabahın erken saatlerinden itibaren duruşma salonuna getirilen sanıklarda, özellikle mursi’nin gecikmesi üzerine endişe başladı. bunların arasında asım aryan ve muhammed baltaci gibi müslüman kardeşler teşkilatı ile hürriyet ve adalet partisi'nden önemli isimleri vardı. mursi’nin cumhurbaşkanı iken özel kalem müdürlüğünü yapmış ahmed abdulati, cumhurbaşkanı yardımcılığı yapan esad şeyh ve güvenlik danışmanlığını yapmış eymen hudhud salonda bulunanlardandı.

fakat beklenmeyen mursi’nin avukatlarına yönelik baskıydı. muhammed mursi’nin avukat oğlu usame’nin de salona girmesine izin verilmedi. gerekçe olarak giriş izninin olmadığı ileri sürüldü. yine önemli bir hukukçu olan muhammed selim el ava’ya kolluk kuvvetleri zorluk çıkararak arabasını bölgeye uzak bir yere park etmesi konusunda ısrar etti. ava, bunun üzerine mahkeme binasına giremeden geri dönmek zorunda kaldı.
sabah saat 11.00 civarı hürriyet ve adalet partisi başkan yardımcı asım aryan ile birlikte bazı sanıklar duruşma salonundaki kafese getirildi. aryan, hâkimlere yönelik burada, ne kendisinin ve ne de diğer arkadaşlarının meşru ve adil olmayan mahkemeyi tanımadıklarını söyledi. ayrıca hâkimlere seslenerek, siyasi çekişmelere taraf olmamalarını istedi.
helikopter
aryan, bazı sanıkların açlık grevi nedeniyle sağlıklarının bozulduğunu söyledi. devrik cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin ailesi ve avukatları ile görüştürülmemesini de eleştirdi. ayrıca aryan, duruşmanın başlamasına uzun zaman olmasına rağmen, gece yarısı saat 01.30 sularında mahkeme binasına getirilmelerinden şikâyet etti.
ve gözler kahire’nin doğusunda yer alan polis akademisi’nin beşinci toplanma alanına çevrildi. iskenderiye yakınlarındaki burc el arap hapishanesinde bulunan devrik cumhurbaşkanı mursi’yi taşıdığı tahmin edilen helikopter alana indi. bu arada yerel basın kaynakları mursi’nin duruşma salonuna geldiğini duyurdu.

erteleme sadece bununla sınırlı kalmadı. öyle ki 6 nisan hareketinin kurucusu ve bazı aktivistlerin yargılandığı davanın gözden geçirilme talebi de ertelendi. hareketin kurucusu ahmed mahir, aktivistler ahmed duma ve ahmed adil geçtiğimiz ay üç yıl hapis cezasını çarptırılmıştı. gerekçe olarak güvenlik güçlerine mukavemet etmek ve izinsiz gösteri düzenlemek olarak belirtilmişti. yerel basın kaynaklarına göre ise asıl gerekçe hava koşulları değil, güvenliğin yetersiz kalması.
kaynak: al jazeera
Yorumlar