Türkiye

1 Mayıs'ta 339 gözaltı

1 Mayıs'ta Türkiye genelinde 339 kişinin gözaltına alındığı 25'i polis 50 kişinin yaralandığı açıklandı. Gözaltındakilere yeni iç güvenlik yasası kapsamında işlem yapılacak.

Polis ekipleri 1 Mayıs'ta İstanbul'da Taksim Meydanı'na yürümek isteyenlere gaz, tazyikli su ve plastik mermiyle müdahale etti. [Mustafa Değirmenci/Al Jazeera]

emniyet genel müdürlüğü, 1 mayıs emek ve dayanışma günü'nde ülke genelinde düzenlenen etkinliklerde çıkan olaylarda 339 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. 

yazılı açıklamada, gösterilere müdahale sırasında çıkan olaylarda ise 25'i polis 50 kişinin yaralandığı belirtildi. gözaltına alınan bazı kişiler üzerinde 1 molotof kokteyli, 200 demir bilye, 14 örgütsel simge ve 4 örgütsel pankart ile çok sayıda suç sayılan malzemenin ele geçirildiği ifade edildi.

gözaltına alınanlara 4 nisan'da yürürlüğe giren yeni 'iç güvenlik paketi' kapsamında işlem yapılacak. açıklamada söz konusu yasayla ilgili şu hatırlatmaya yer verildi:

"havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar ile demir bilye, sapan, taş, zincir ve benzeri malzemeleri bulunduranlara iki yıl altı aydan dört yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. yasa dışı örgütlere ait amblem ve işaret taşıyan, üniformayı andırır giysiler giyen, suç sayılan afiş taşıyan ve bu nitelikte slogan atanlara altı aydan üç yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen bez ve sair unsurlarla örtenlere iki yıl altı aydan dört yıla kadar, bu eylemin terör örgütünün propagandasına dönüştürülmesi halinde ise üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya teşebbüs edenlere karşı saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde güvenlik kuvvetleri silah kullanmaya yetkili kılınmıştır. mülki idare amirleri tarafından yetkilendirilen kolluk amirinin emri ile bu suçları işleyenlerin gözaltına alınacakları hüküm altına alınmıştır. ayrıca yukarıda yer alan suçlar, 5271 sayılı kanun'un 100 üncü maddesinde tutuklama nedeni olarak öngörülmüştür."

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;