Çalışma hayatı

Türkiye'de 1 Mayıs

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü İstanbul’da yer yer polis müdahaleleriyle geçerken, diğer kentlerde sakin kutlamalar yapılıyor. Madenci kenti Zonguldak'ta binlerce işçi toplandı. İzmir'de 5 bin polis güvenlik önlemi aldı.

Konular: Türkiye
Türk-İş'in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Zonguldak'ta kutlama kararı doğrultusunda farklı illerden gelen işçiler kortej alanında toplandı. [Fotoğraf:AA]

yaklaşık 10 bin kömür işçisinin çalıştığı zonguldak’ta çeşitli sendikalara üye işçi grupları şehir terminali önünden madenci anıtı'na kadar kortej eşliğinde yürüdü. ankara ve çevre illerden illerden yapılan takviyelerle binin üzerinde polis ile özel harekât ekibi görev yaptı.  

ankara

Ankara'daki 1 Mayıs kutlamalarına katılım yoğun oldu.
[[Fotoğraf: Osman Baytürk / Al Jazeera]]

ankara'da ise sendiklar ve gruplar sıhhiye meydanı'nda 1 mayıs'ı kutladı. kutlamalar öncesi polis meydanda bomba arası yaptı. 

 
izmir

1 mayıs işçi bayramı, izmir gündoğdu meydanı’nda kutlandı. meydanda 5 bin polis geniş güvenlik önlemi aldı. gruplar konak ve basmane meydanı'nda toplanıp meydana doğru yürüyüşe geçti. tertip komitesi, kortejin yürüyüşünü engelleyeceği gerekçesiyle birinci kordon'daki bariyerlerin, işyerlerine yakın yere taşınmasını istedi. polislerce bu istek kabul edildi. kentteki kutlamaların ana teması: “işçi katliamları, grev gaspları, kadın cinayetlerine hayır demek için, gerici ırkçı eğitime karşı, bilimsel ve laik eğitim için gündoğdu meydanı'nda buluşuyoruz”. meydana orduevi tarafındaki girişte, hdp'li grupla polis arasında, arama yapılması  tartışması sırasında arbede çıktı. arbedede 5 polis ile hdp'lilerden hafif yaralananlar oldu.

 

konya

konya’da ise hak-iş genel başkanı mahmut arslan, memur-sen genel başkanı ali yalçın işçilerle birlikte alaaddin caddesi'nden 1 mayıs şehir meydanı'na yürüdü. 1 mayıs'ı konya'da kutlamak için memur-sen ve hak-iş konfederasyonlarına bağlı sendikaların üyesi çok sayıda işçi otobüslerle kente gitti. sendikaların üyeleri gruplar halinde davul, zurna eşliğinde yerlerini aldı. işçiler, "bize her yer taksim", "geçici işçiye kadro istiyoruz", "daha güçlü demokrasi için yeni anayasa", "taşerona kadro, iş cinayetine son" dövizleri taşıdı. kutlamada pankart açılmasına izin verilmedi.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;