Bilim-Teknoloji

24 saat çalışan güneş enerji sistemi

ABD'nin Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacıları, güneş enerjisinden gece vakti de yararlanılmasını sağlayacak bir sistem geliştirdi.

Konular: ABD, Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

24 saat çalışan solar sistem

Güneş enerjisinde devrim

Gece gündüz çalışan güneş enerjisi sistemi

Bilim insanları, güneş enerjisini hidrojen yakıtına çevirerek daha sonra kullanılmasını sağlayacak yeni bir sistem geliştirdiklerini açıkladı. [AFP]

fosil yakıtlara en iyi alternatiflerden biri olan güneş enerjisi, yeni geliştirilen bir sistemle belli saat aralıkları ve hava koşullarıyla kısıtlanmaktan kurtulabilir. bilim insanları, güneş enerjisini hidrojen yakıtına çevirerek daha sonra kullanılmasını sağlayacak yeni bir sistem geliştirdiklerini açıkladı. 

araşırmada yer akan kimya profesörü tom meyer, "hidrojen gibi güneş yakıtlarını depolayarak gece kullanabilir ve doğal fotosentezi bir nevi gerçeğe çevirebiliriz" dedi.

araştırmacıların 'dye-sensitized photoelectrosynthesis' (dspec) adını verdiği sistem, güneş enerjisi kullanarak su moleküllerini hidrojen ve oksijene parçalayarak kimyasal yakıt ortaya çıkarıyor. su moleküllerine parçalandıktan sonra hidrojen izole ediliyor ve depolanıyor, oksijen ise atmosfere salınıyor.

suyu parçalamanın oldukça zor olduğunu belirten meyer, "iki su molekülünden dört elektronu ayırmak ve bir başka yere aktarmak zorundasınız. hidrojeni ortaya çıkardıktan sonra da hidrojen ile oksijeni birbirinden ayrı tutmanız gerekiyor. bu işlemi gerçekleştirebileceğimiz molekülleri tasarlamanın zorluğunu zamanla aşıyoruz" dedi.

mevcut sisteme entegre ediliyor

kuzey carolina üniversitesi tarafından oluşturulan sistem, özel bir molekül ile özelleştirilmiş bir nano parçacığın kullanılmasını gerektiriyor. molekül, güneş enerjisini çekerek sudan elektronları ayıran katalizör görevini görüyor. nano-parçacık ise hidrojen yakıtını oluşturmak için elektronları ayıran bir filmin parçası olarak kullanılıyor.

geçmişte yapılan denemeler, molekülün nano parçacığın bulunduğu filmden kurtulması veya elektronların yakıt oluşturmak için yeterince hızlı ayrılamaması nedeniyle başarısız oluyordu.

meyer ve ekibi, nano parçacığı titanyum dioksitten oluşan bir atom inceliğinde tabakalayla örttü. böylece elektronların yeterince hızlı ayrışması ve yakıt oluşumu sağlandı.

dspec, dışarıdan enerji kullanılması gerekmekdiği gibi mevcut sistemlere entegre edilebiliyor. sera gazlarının atmosfere salınmasını da engelleyen sistemi geliştiren meyer ve ekibinin bir sonraki hedefi, karbonsioksit gazını metanol gibi yakıtlara çevirebilmek.  

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;