Arap Baharı
4 ülke, 4 milyon sığınmacı
Suriye'deki iç savaştan kaçanlar Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak'taki kamplarda yaşıyor. Kamplarda en düzenli hizmet sunan ülke Türkiye.
Haberin Öne Çıkanları
Türkiye'de 10 ilde 21 kamp
Resmi sayı 600 bin
Ürdün'deki kamp çölün ortasında

suriye’de yaklaşık üç yıl önce başlayan ve daha sonra iç savaşa dönüşen isyan nedeniyle yaklaşık 4 milyon suriyeli evlerini terk etmek zorunda kaldı. sığınmacılar; türkiye, ürdün, lübnan ve irak’taki kamplarda yaşıyor.
türkiye
türkiye’de resmi rakamlara göre yaklaşık 600 bin, gayri resmi rakamlara göre ise 1 milyona yakın suriyeli sığınmacı yaşıyor. suriye sınırına yakın 10 ilde toplamda 21 kamp var. kamplarda ısınma, sağlık, eğitim, gıda, temiz su gibi temel ihtiyaçlar türk hükümeti tarafından ücretsiz karşılanıyor.
ürdün
zaatari kampı ülkenin kuzeyinde suriye sınırına 12 km mesafede ve çölün ortasında yer alıyor. bm rakamlarına göre kampta 127,574 kişi kalıyor. zaatari, somali sınırında bulunan dadaab kampı'ndan sonra dünyanın en büyük ikinci kampı olarak biliniyor.
ürdün’de genel olarak yaşanan su sıkıntısı çölün ortasındaki kampta da var. temiz su kampta bazı noktalara yerleştirilmiş depolardan sağlanıyor. tuvalet ve banyolar da su depolarının olduğu yerde bulunuyor.
kampta üç hastane ve çeşitli ülkelere ait sağlık merkezleri bulunuyor. ayrıca çocukların eğitimleri için okullar, oyun ve spor sahaları da mevcut. bm ayda iki kez sığınmacılara kuru gıda yardımı yapıyor.
irak
kamplar ülkenin kuzeyinde yer alıyor. kuzey irak’ta darashakran, qushtapa, basirma ve kawrgosk sığınmacı kampları bulunuyor. en büyük sığınmacı kampı duhok’taki ise domiz sığınmacı kampı. 86 binden fazla sığınmacı kalıyor. kampta imkanlar kısıtlı, belirli bir düzen yok. uluslararası yardım kuruluşlarının kampa gönderdiği yardımlar da sayıları her gün artan sığınmacılara yetmiyor.
lübnan
suriyeli sığınmacılaırn en çok gittikleri ülkelerin başında lübnan geliyor. bm rakamlarına göre lübnan’da 823 binden fazla sığınmacı var. lübnan hükümeti kamp kurmayı kabul etmediği için bu ülkede uluslararası yardım kuruluşlarının kurduğu küçük çaplı kamplar mevcut. el bika şehrinde zehle kampı'nda 2 binden fazla suriyeli sığınmacı kalıyor. kampta imkanlar çok kısıtlı. isınma, temiz su, elektrik büyük sorun. kampta şartları çok iyi olmasa da sağlık merkezi işlevi gören bir çadır bir de okul bulunuyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar