Kürt sorunu

4. Yargı Paketi alt komisyonda

KCK tutuklularının bir kısmına tahliye yolu açacak düzenlemenin içeriğiyle ilgili değişiklikler yapılabilir, BDP mevcut paketi yetersiz buluyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

İçerik tatmin etmedi

Zaman aşımı kalkıyor

Muhalefet tepkili

Adalet Bakanlığı'nın açıkladığı resmi rakamlara göre, KCK tutuklularının sayısı 600'ü geçiyor. [AA-Arşiv]

Dört basamaklı plan

hükümet tarafından yalanlanmayan kürt sorunu'nun çözümüne ilişkin yol haritası, ilk aşamada pkk lideri öcalan'ın 'çatışmasızlık' çağrısı yapmasını, ikinci aşamada ise demokratikleşme yönünde atılacak adımları ve 4. yargı paketi'nin tbmm'de kabul edilmesini öngörüyordu. bu aşamaların sonunda, pkk türkiye sınırları dışına çıkıyor. üçüncü ve son aşamalarda ise pkk ile yapılacak görüşmelerin ardından örgüt silah bırakacak.

kürt sorunu'nun çözümü için başlatılan yeni süreçte pkk'nın elindeki rehineleri bırakmasının ardından iktidar ilk adımı attı, örgütün çatı yapılanması kürdistan toplulukları birliği (kck) tutuklularının bir kısmını serbet bırakabilecek 4. yargı paketi türkiye büyük millet meclisi'ne (tbmm) sunuldu. adalet komisyonu'nda ele alınan paket, perşembe günü 'olgunlaştırılması' için alt komisyona gönderildi. barış ve demokrasi partisi'ni (bdp) memnun etmeyen paketin içeriğinde değişikliğe gidilebilir.

kck tutuklularının tahliye edilmesini bekleyen bdp, örgüt yöneticileriyle ilgili suçlamaların da paketin kapsamına alınmasını istiyor. pakette, kck davalarındaki suçlamalarla ilgili türk ceza kanunu’nun (tck) 314’üncü maddesi ile ilgili düzenleme olmaması pkk lideri abdullah öcalan’ı ve bdp’yi tatmin etmemişti. 314. madde ülkeyi ve rejimi yıkmak amacıyla silahlı örgüt kurma ve yönetme suçunu içeriyor.

mevcut düzenleme, 'terör örgütü' propagandası yapmayı 'şiddet ve cebir içermediği sürece' suç olmaktan çıkarıyor. buna göre, örgüt propagandasından yargılanan ve hüküm giyen kck sanıkları  tahliye edilebilecek. hapisteki pkk lideri öcalan için 'sayın öcalan' gibi ifadeler kullanan kişilere, suçu ve suçluyu övme gerekçesiyle açılan davalar da düşebilecek. paket ayrıca, işkence suçlarında zaman aşımını kaldırıyor.

hedef aihm mahkumiyetini azaltmak

adalet bakanı sadullah ergin, çözüm sürecinde hükümetin geçtiğimiz hafta meclise gönderdiği düzenlemeyle ilgili muhalefetten gelen eleştirileri yanıtladı. adalet bakanı ergin, düzenlemenin yapılma gerekçesini ise "1959'dan bu yana, türkiye aleyhine verilmiş kararları masanın üzerine koyarak bunlarla yüzleşmeyi göze aldık" sözleriyle açıkladı. türkiye, avrupa insan hakları mahkemesi'nde (aihm) en çok mahkum olan ülkelerden biri.

başbakan yardımcısı bekir bozdağ, çarşamba günü radikal gazetesine verdiği röportajda, devam eden davalara ilişkin hükümetin herhangi bir söz vermediğini ve pakette değişiklik beklemediğini söylemişti.

bdp: zaman boşa harcandı
 
istanbul'da konuşan bdp eşbaşkanı gültan kışanak ise, düzenlemeye tepkisini "parlementonun zamanını boşa harcadığı bir çalışma olarak görüyorum" sözleriyle ifade etti. 
 
içişleri bakanlığı'nın verileri ve son tutuklamalarla beraber kck üyeliği iddiasıyla 600'den fazla kişi cezaevinde bulunuyor. bdp'nin iddiası ise tutuklu sayısının 7 bin olduğu yönünde.
 


tasarı, iktidar tarafından alt komisyona havale edildi. [aa]

düzenlemenin içeriğini sert şekilde eleştiren meclisteki muhalefet partileri cumhuriyet halk partisi (chp) ve milliyetçi hareket partisi de (mhp), paketin uzun tutukluluk sürelerine çare olmadığını savunuyor.

resmi adı insan hakları ve ifade özgürlüğü bağlamında bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı olan düzenleme, tbmm adalet komisyonu başkanı akp'li ahmet iyimaya'nın önerisiyle alt komisyona sevk edildi. iktidar partisi akp'nin istemesi durumunda alt komisyonda paketin içeriğinde değişiklik yapılabilir.

imralı ile yeni süreç

ak parti hükümeti kürt sorunu'nun çözümü için, türkiye basınında yer alan ve ankara tarafından yalanlanmayan dört aşamalı bir plan uygulamaya başlamıştı. ilk kez geçtiğimiz yılın son günlerinde başbakan recep tayyip erdoğan tarafından telaffuz edilen sürecin içeriğine ilişkin ilk bilgileri erdoğan’ın danışmanlarından yalçın akdoğan duyurmuştu.

söz konusu süreçte, kck davaları çerçevesinde tutuklanmış olan kişilerin salıverilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi de türkiye'nin atması gereken bir adım olarak yer alıyor.

gizli servis milli istihbarat teşkilatı (mit) üzerinden başlayan süreç, demokratik toplum kongresi (dtk) eşbaşkanı ahmet türk ve bdp batman milletvekili ayla akat'ın ocak ayı başında öcalan'la görüşmek için imralı adası'na gitmesiyle yeni bir boyut kazanmıştı. bdp grup başkanvekili pervin buldan, istanbul milletvekili sırrı süreyya önder ve diyarbakır milletvekili altan tan'dan oluşan ikinci heyet ise 23 şubat'ta adaya gitti.

öcalan'ın yazdığı mektuplar, bdp üzerinden pkk'nın dağ kadrosuna ve avrupa kanadına ulaştırıldı.

pkk, aylardır elinde tuttuğu sekiz rehineyi 13 mart çarşamba günü serbest bırakarak süreçte ilk somut adımı atmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;