Türkiye

4+4+4'te beş dakika sınırlaması

CHP'li Özkoç'un 12 saati bulan konuşmasının ardından milletvekilleri komisyonda belirli sürede söz alacak. Sınırlama tartışılırken arbede yaşandı.

Haberin Öne Çıkanları

İktidardan hamle

CHP'liler itiraz etti

Bakan tartıştı

TBMM'de bir rekora imza atan CHP'li Özkoç'a ikinci günde medyanın ilgisi büyüktü. [AA]
türkiye'de iktidar ile muhalefet partilerini karşı karşıya getiren 12 yıllık zorunlu eğitim düzenlemesi, tbmm milli eğitim komisyonu'nda görüşülüyor.
 
komisyonun ilk çalışma gününde, anamuhalefet partisi chp'nin sakarya milletvekili engin özkoç'un 12 saat konuşarak görüşmeleri kilitlemesi üzerine akp'den yeni bir hamle geldi.
 
salı günü ilk sözü alan chp uşak milletvekili dilek akagün yılmaz'ın 2 saat 40 dakikayı bulan konuşmasının ardından her milletvekilinin beş dakika görüşlerini ifade etmesi için önerge verildi.
 
teklifin kabul edilmesi üzerine chp sinop milletvekili engin altay ile akp'li selçuk özdağ arasında tartışma çıktı. birbirlerini itekleyen milletvekillerini diğer komisyon üyeleri ayırdı. chp'liler, kararı tbmm başkanı cemil çiçek'e şikayet etti.
 
komisyonun ikinci günündeki görüşmelerde de tansiyon yüksek. chp'li hurşit güneş'in konuşulanlarla ilgili iktidar milletvekilleri ve milli eğitim bakanı ömer dinçer'in not tutmadığını ifade etmesi üzerine, bakan dinçer ''söylenenlerin tasarıyla ilgilisi yok, onun için not tutmuyorum'' karşılığını verdi.
 
chp'li ali serindağ'ın tartışmaya katılması üzerine dinçer "sen niye araya giriyorsun?" diye sordu. serindağ'ın tepkisi ise "bana 'sen' diye hitap edemezsin" cümlesiyle oldu.
 
komisyonun çalışmaları akşam saatleri boyunca devam edecek.
 
eğitim sistemini değiştirecek 26 maddelik değişiklik teklifinin ilk maddesi, 17 saatlik görüşme maratonunun sonunda salı gününün ilk saatlerinde kabul edilmişti. chp'li engin özkoç, saat 15.00 sularında başladığı ve iki kez ihtiyaç molası vererek sürdürdüğü konuşmasını 03.00 sularında bitirmişti. özkoç'un herhangi bir sağlık sorunu yaşaması ihtimaline karşılık tbmm kapısında ambulans bekletilmişti.

sonbaharda hayata geçecek
 
yeni düzenleme, sekiz yıllık zorunlu eğitimi 4+4+4'e bölerek 12 yıla çıkarıyor. düzenleme, ayrıca, ilk sekiz yılın ardından evden eğitim alabilmenin de önünü açıyor. teklifin alt komisyondaki görüşmelerinde beş yaşını bitiren çocukların okula başlaması kabul edilmişti.
 
eğitim sistemindeki değişiklik planı bir süredir hem siyasette hem de sivil toplumda tartışmalara neden oluyor.
 
zira yeni sistem ‘türkiye'de 1997 yılında refah partisi lideri necmettin erbakan başbakanlığında kurulan hükümeti düşüren '28 şubat' döneminde kapatılan imam hatip okullarının orta okul kısımlarının yeniden açılmasına imkan vereceği ve kız çocuklarının eğitimini zorlaştıracağı endişesiyle eleştiriliyor. 
 
teklif yasalaşırsa 4+4+4 sistemine 2012 eylül ayında başlanacak. bakanlar kurulu, söz konusu uygulamayı gerekli görürse bir yıl erteleyebilecek. 
 
teklifin ilk halinde ilk dört yılın ardından okula gitmeden eğitimin tamamlanmasına imkan veren düzenleme, itirazların ardından sadece engelli öğrencilerin yararlanacağı şekilde değiştirilmişti.
 
eleştirilen maddeler
 
eğitim sisteminde önemli değişiklikler öngören teklif, okula başlama yaşında yenilik planlanıyor. buna göre, okul öncesi eğitimin zorunlu olmaktan çıkaracak düzenlemeye göre, ilköğretime başlama yaşı altıya iniyor. çocuğun beş yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayacak eğitim süreci, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılda bitecek. 
 
ikinci dört yılda öğrencilerin yetenek, gelişim ve tecrübelerine göre seçmeli dersler sunulacak. teklifin bu maddesi de büyük tartışmalara neden oldu. mesleki yönlendirmenin erken yaşlara çekilmesi, temel eğitim ve becerilerin yetersiz kalması ve bilinçsiz meslek seçimleri gibi risklere yol açacağı savunuluyor. 
 
ayrıca çıraklık yaşının 15’ten 11’e indirilmesini öngören teklifin bu yönüyle ab ülkeleri politikalarıyla ters düştüğü iddia ediliyor.
 
üniversite sınavındaki mevcut düzenleme de değişiyor. puanların hesaplanmasında ağırlıklı orta öğretim başarı puanı yerine, adayların orta öğretim başarı puanı esas alınacak. bitirme başarı notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek.
 
meslek liselerini bitiren öğrenciler, kendi alanlarında seçim yaptıklarında ortaöğretim başarı puanlarına yüzde 4 ek puan verilecek.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;