türkiye'de zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifi, tbmm'deki milli eğitim, kültür, gençlik ve spor komisyonu’nda görüşülüyor. daimi üyelerin yanında partilerin grup başkanvekilleri ve komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin de katıldığı toplantı, pazartesi günü saat 11.00'de başladı.
toplantının hemen başında aralarında komisyona üye olmayanların da bulunduğu 33 milletvekili ayrı ayrı söz aldığı görüşmelerde teklifin 1. maddesi kabul edildi.
başlangıçta iktidar ve muhalefet partisi milletvekilleri arasındaki tartışma sürerken tansiyon giderek yükseldi, ana muhalefet partisi chp'nin sakarya milletvekili engin özkoç, teklif üzerine söz alan her üyenin benzer konulara karşı çıktığını belirterek yeniden bir düzenleme yapılmasını istedi. özkoç, "aksi halde söz sırası bana geldiğinde 12 saat konuşacağım" dedi.
söz sırası kendisine gelen özkoç, bazı milletvekillerinin "12 saat konuşacak mısınız?" sorusuna, "evet konuşacağım" karşılığını verdi ve saat 15.00 sularında sözlerine başladı.
elinde metin olmadan sivil toplum örgütlerinin hazırladığı kitapçıkları aralıksız okuyan chp'li engin özkoç, tuvalete gitmek için komisyon başkanı akp'li nabi avcı'dan izin istedi. avcı'nın 'hayır' yanıtı üzerine özkoç, "istenmeyen bir durum ortaya çıkarsa sorumlusu ben değilim" dedi ve iki kez tuvalet molası verdi.
konuşma o kadar uzun sürdü ki, toplantı salonunda sesleri kaydeden cihaz 11 saatin sonunda ısındı ve 15 dakikalık aradan sonra yeniden çalıştırıldı.
kapıda ambulans bekledi
salı gününün ilk saatlerine kadar konuşmasını sürdüren özkoç, yalnızca su içti ve yemek yemedi. chp'li milletvekilleri, konuşması sırasında meyve ikramı yaptıkları arkadaşlarına birçok kez soru yönelterek nefes aldırdı.
başkan nabi avcı'nın sağlıkla ilgili uyarılarına kulak asmayan özkoç için tbmm kapısı önünde bir ambulans bekletildi.
milli eğitim bakanı ömer dinçer, özkoç'a "konuşma hakkınızı istismar ediyorsunuz ama 12 değil 24 saat de konuşsanız bekleyeceğim" diyerek salondan ayrılmadı.
komisyon salı günü çalışmalarına devam edecek.
sekiz yıldan sonra evden eğitim
iktidar partisi ile muhalefet partilerini karşı karşıya getiren söz konusu teklif, sekiz yıllık zorunlu eğitimi 4+4+4'e bölerek12 yıla çıkarıyor. düzenleme, ayrıca, ilk sekiz yılın ardından evden eğitim alabilmenin de önünü açıyor. teklifin alt komisyondaki görüşmelerinde beş yaşını bitiren çocukların okula başlaması kabul edilmişti.
zira yeni sistem ‘türkiye'de 1997 yılında refah partisi lideri necmettin erbakan başbakanlığında kurulan hükümeti düşüren
'28 şubat' döneminde kapatılan imam hatip okullarının orta okul kısımlarının yeniden açılmasına imkan vereceği ve kız çocuklarının eğitimini zorlaştıracağı endişesiyle eleştiriliyor.
teklif yasalaşırsa 4+4+4 sistemine 2012 eylül ayında başlanacak. bakanlar kurulu, söz konusu uygulamayı gerekli görürse bir yıl erteleyebilecek.
eleştirilen maddeler
eğitim sisteminde önemli değişiklikler öngören teklif, okula başlama yaşında yenilik planlanıyor. buna göre, okul öncesi eğitimin zorunlu olmaktan çıkaracak düzenlemeye göre, ilköğretime başlama yaşı altıya iniyor. çocuğun beş yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayacak eğitim süreci, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılda bitecek.
ikinci dört yılda öğrencilerin yetenek, gelişim ve tecrübelerine göre seçmeli dersler sunulacak. teklifin bu maddesi de büyük tartışmalara neden oldu. mesleki yönlendirmenin erken yaşlara çekilmesi, temel eğitim ve becerilerin yetersiz kalması ve bilinçsiz meslek seçimleri gibi risklere yol açacağı savunuluyor.
ayrıca çıraklık yaşının 15’ten 11’e indirilmesini öngören teklifin bu yönüyle ab ülkeleri politikalarıyla ters düştüğü iddia ediliyor.
üniversite sınavındaki mevcut düzenleme de değişiyor. puanların hesaplanmasında ağırlıklı orta öğretim başarı puanı yerine, adayların orta öğretim başarı puanı esas alınacak. bitirme başarı notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek.
meslek liselerini bitiren öğrenciler, kendi alanlarında seçim yaptıklarında ortaöğretim başarı puanlarına yüzde 4 ek puan verilecek.
kaynak: ajanslar
Yorumlar