Rusya

AB Rusya'ya yaptırımları uzatıyor

AB Dışişleri Bakanları, "Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda istikrarı bozucu rolü" gerekçesiyle ekonomik yaptırımları uzatma kararı aldı. Rusya, kararı “gereksiz ve illegal” olarak nitelendirdi.

[Fotoğraf: Getty]

avrupa birliği (ab), ukrayna'daki krizle ilgili moskova yönetimine baskıyı sürdürmek amacıyla rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımları ocak 2016’ya kadar uzattı. kremlin basın sözcüsü dmitriy peskov, avrupa birliği'nin (ab) rusya'ya yönelik yaptırımları uzatmasına ilişkin, mütekabiliyet ilkesine göre yani aynı şekilde cevap vererek hareket edeceklerini söyledi.

enerji ve savunma ticaretinde yasak

ab dışişleri bakanları'nın lüksemburg'daki toplantısında, "ukrayna'nın doğusunda istikrarı bozucu rolüne cevaben, bu ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların uzatılması kararlaştırıldı” denildi.

ab'den yapılan açıklamada, yaptırımların, bazı finansal piyasalara erişime yönelik sınırlamalar, belli başlı teknolojiler ve rusya ile ab arasında enerji ve savunma sektörlerindeki karşılıklı alışveriş yasağını içerdiği belirtildi.

ab'nin rusya'ya yönelik 2014 temmuz ayında hayata geçirdiği ekonomik yaptırımlar, eylül ayında güçlendirilmişti. yaptırımların süresi, temmuz 2015’te sona erecekti.

rusya: gereksiz ve illegal

kremlin basın sözcüsü dmitriy peskov, ab’nin rusya'ya yönelik yaptırımları uzatmasına ilişkin, "mütekabiliyet ilkesine" göre hareket edeceklerini söyledi.

rusya'nın başkenti moskova'da gazetecilere açıklamada bulunan peskov, "bu yaptırımları nedensiz ve illegal görüyoruz. hiçbir zaman yaptırımları başlatan taraf olmadık. yaptırımlar konusunda mütekabiliyet ilkesine göre hareket edeceğiz" ifadelerini kullandı.

peskov ayrıca, yaptırımların her iki taraf için kayıplara yol açtığını belirtti.

rusya parlamentosunun alt kanadı olan duma’nın dış ilişkiler komitesi başkanı aleksey puşkov ise bu kararın moskova ve brüksel arasındaki mevcut siyasi durumun korunduğu anlamına geldiğini ifade etti.

rusya başbakanı dmitri medvedev de ab’nin yaptırımları uzatması  karşısında ülkesinin hazırlıklı olduğunu açıkladı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;