Ortadoğu
AB, Suriye’ye ambargoyu gevşetti
Lüksemburg’da toplanan birlik üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanları, muhaliflerden petrol alımına izin verilmesinde anlaştı.
Haberin Öne Çıkanları
Muhaliflere gelir kaynağı
Petrol ithalatı durdurulmuştu
Silah ambargosu sürüyor

avrupa birliği (ab), suriye’ye yönelik petrol ambargosunu gevşetti. birlik üyesi 27 ülke artık muhaliflerden petrol satın alabilecek.
lüksemburg’da pazartesi günü toplanan ab dışişleri bakanları tarafından açıklanan karar ile muhaliflere daha fazla destek verilmesi hedefleniyor. muhalifler, suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda bazı petrol sahalarını kontrol ediyor.
alınan son karar uyarınca, ab üyesi ülkelere ve avrupalı şirketlere yapılacak her türlü petrol satışı, muhaliflerin çatı örgütü olan suriye muhalif ve devrimci ulusal güçler koalisyonu’nun (smdk) onayı sonrası yapılacak.
ab ise 2011 yılının aralık ayında suriye'den petrol ithalatını durdurmuştu.
o döneme dek, suriye'nin gelirlerinin yüzde 25'i petrol satışından geliyordu. şam yönetimi petrolünün yüzde 95'ini ab üyesi ülkelere satıyordu.
silah ambargosu sürüyor
öte yandan, ab dışişleri bakanları suriye'ye yönelik silah ambargosu ile ilgili olarak ise herhangi bir değişikliğe gitmedi. birlik ambargo kararını mayıs ayında gözden geçirilecek.
fransa ve ingiltere, rusya ve iran'ın şam yönetimine askeri desteği sürdürmesi nedeniyle muhaliflere yönelik silah ambargosunun kaldırılmasını istiyor.
sabra geçici başkan
bu arada, muaz hatib'in istifası sonrası smdk'nın geçici başkanlığını george sabra'nın üstleneceği açıklandı. smdk'nın asıl lideri ise 11 mayıs’ta mısır’ın başkenti kahire’de seçilecek.
1947 yılında şam'da doğan george sabra, 1967'de şam'daki öğretmen okulundan ve 1971 yılında şam üniversitesi coğrafya bölümü'nden mezun oldu. indiana üniversitesi'nde eğitim teknolojileri üzerine yüksek lisans öğrenimi gören sabra, uzun yıllar suriye'de öğretmenlik ve okul idareciliği yaptı.
sabra son olarak suriye ulusal konseyi'nin (suk) başkanlığını yürütüyordu.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform talebiyle başlayan gösteriler, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.
birleşmiş milletler (bm), suriye’deki çatışmalarda, rejim güçleri dahil olmak üzere en az 70 bin kişinin öldüğü tahmininde bulunuyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar