Haber

Abbas'a büyük destek

Filistin Yönetimi Başkanı, BM nezdinde ‘üye olmayan gözlemci devlet’ statüsü alınması sonrası Batı Şeria’da sevgi gösterileriyle karşılandı.

Haberin Öne Çıkanları

20 bin kişi karşıladı

'Artık devletiz'

Kaynak aktarımı kesildi

Abbas'ın konuşması sık sık sloganlarla kesti.
Abbas'ın konuşması sık sık sloganlarla kesti. [Al Jazeera]

filistin yönetimi’nin bm nezdinde statüsünün yükseltilmesinin ardından, başkan mahmud abbas, pazar günü batı şeria’ya sevgi gösterileri eşliğinde döndü. 

193 üyeli bm genel kurulu’nda perşembe günü yapılan oylama sonucu filistin yönetimi'nin bm nezdindeki statüsü, 'üye olmayan gözlemci devlet' seviyesine yükseltilmişti. abbas, istediği statüye ezici oy farkıyla kavuşmuştu.

filistinli lider, kendisi lehine sloganlar atan 20 bin filistinliye yaptığı konuşmada, “evet, artık bir devletiz. filistin bm nezdinde tarihi bir başarıya imza attı” dedi. abbas ayrıca, hamas kontrolündeki gazze ile fetih yönetimindeki batı şeria'nın, tek hükümet altında birleştirilmesinin birincil amaçları olduğunu söyledi. 

israil'in, bm genel kurulu kararına tepki olarak batı şeria'ya yahudi yerleşimciler için üç bin ilave konut inşa edilmesi kararını da eleştiren abbas, "barış görüşmelerine başlamak için ön şartımız yok, ama yahudi yerleşim birimlerini hedef alan en az 15 bm güvenlik konseyi kararı var" dedi.

eski filistin lideri yaser arafat'ın mezarını da ziyaret eden abbas'ı ellerinde bayraklarla karşılayan kalabalık, konuşmayı sık sık sloganlarla kesti.

yeni statü, filistin'e genel kurul'da oy verme hakkı getirmese de, bm kurumlarına katılma hakkı ile uluslararası adalet divanı ve uluslararası ceza mahkemesi gibi bm kurumlarının kurucu antlaşmalarına taraf olma hakkı veriyor.

israil kaynak aktarımını kesti

öte yandan israil, bm genel kurulu'nun kararı sonrası filistin yönetimi adına topladığı vergi ve gümrük gelirlerinin ramallah'a transferini durdurdu. 

israil maliye bakanlığı, söz konusu kaynağın, filistin yönetimi'nin israil elektrik kurumu başta olmak üzere hizmet aldığı kurumlara borçlarının ödenmesi için kullanılacağını duyurdu.

filistin yönetimi'nin söz konusu gelirlerinin transferi, daha önce de israil yönetimi tarafından diplomatik gerginlikler sırasında engellenmişti. 

israil'de yayımlanan haaretz gazetesi, bloke edilen ödeme miktarının 120 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirtiyor.

mali kaynak kısa süre içinde serbest bırakılmazsa, filistin yönetimi kamu çalışanlarının maaşlarını ödeyemeyebilir. 

kanyak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;