Haber

BM Filistin'in statüsünü yükseltti

Filistin, İsrail ve ABD'nin tepkisine karşın Genel Kurul'da 138 ülkenin oyuyla, örgütte 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü kazandı.

Konular: Ortadoğu, Filistin

Haberin Öne Çıkanları

Türkiye'den destek

41 ülke çekimser kaldı

UCM'ye başvuru hakkı

BM Genel Kurulu’ndaki oylamanın sonucu Filistin’de büyük coşkuyla karşılandı. [AFP]

Bazı ülkelerin oyları

evet: türkiye, rusya, çin, fransa, ispanya, brezilya, hindistan, güney afrika, nijerya.

hayir: israil, abd, kanada. 

çekimser: ingiltere, almanya, avustralya, kolombiya.

bm genel kurulu, filistin’in örgütteki statüsünü yükseltti. söz konusu statünün, 'üye olmayana gözlemci devlet’e yükseltilmesini öngören karar tasarısı, 138 ülkenin "evet" oyuyla kabul edildi. 

perşembe akşamı yapılan oylamada, abd ve israil dahil dokuz ülke "hayır" oyu kullanırken, 41 ülke de çekimser kaldı.

bm genel kurulu'nun kararı, filistin’in, doğu kudüs'ü de kapsayacak şekilde batı şeria ve gazze’de devlet olma iddiası dolaylı yoldan tanınmış oldu. 

filistinliler ayrıca bm sistemindeki temsil imkanını bir adım ileriye taşıyarak, örgüt kurumlarına üye olma ve uluslararası ceza mahkemesi'ne başvurma hakkı da kazandı. 

filistin devlet başkanı mahmud abbas karar sonrası yaptığı konuşmada, kendileri için tarihi bir gelişme yaşandığını söyledi. filistin'in haklarını barış ve müzakere yoluyla elde edeceklerine söz verdiklerini kaydeden abbas, hedeflerine ulaşmak için barış yoluyla mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

filistin'de büyük çoşku

bm genel kurulu’ndaki oylamanın sonucu filistin’de büyük coşkuyla karşılandı. batı şeria ve gazze’de halk, 'üye olmayana gözlemci devlet’ statüsünü sokaklara çıkarak kutladı.

ramallah'daki yaser arafat meydanı'nda dev ekranlardan oylamayı izleyen filistinliler, kararın açıklanmasıyla filistin bayraklarıyla kutlamalara başladı.

gazze’de de sokaklara çıkan binlerce filistinli, bm'deki oylamanın sonucunu, ellerinde bayraklarıyla, havai fişekler atarak ve meydanlarda dans ederek kutladı.

türkiye'den destek

öte yandan türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, filistin'in bm'de 'üye olmayan gözlemci devlet statüsü' kazanması sonrası yaptığı açıklamada, "bu sonuç, uluslararası toplumun bir çağrısıdır" dedi.

davutoğlu karar sonrası abbas ile katıldığı bir resepsiyonda yaptığı konuşmada, "bu filistin halkının zaferidir. bu zafer, filistin halkının kutsal toprakları için hayatlarını veren şehitlerindir. hayatını verenleri, yakınlarını, batı şeria'da ve de gazze'de yaşayan bütün filistinlileri selamlıyorum" diye konuştu.

cumhurbaşkanı abdullah gül de, abbas’ı telefonla arayarak tebrik etti.

israil ve abd'den tepki

filistinlilerin girişimine başından beri karşı çıkan israil ve abd ise bm genel kurulu'nun kararına tepki gösterdi.

israil başbakanı binyamin netanyahu, yeni statünün filistinlilerin vatan arayışını ilerletmeyeceğini belirtip “filistinliler israil’i, ‘yahudilerin vatanı’ olarak kabul etmeden, yahudi devletiyle çatışmayı durdurmadan ve israil’i koruyan güvenlik anlaşmalarını kabul etmeden, bir devlet statüsü alamaz” dedi.

abd dışişleri bakanı hillary clinton da bm genel kurulu'nun 'barış sürecini zedeleyecek talihsiz bir karar' aldığını söyledi. clinton, washington'daki bir forumda yaptığı açıklamada, kararın barış yolunda daha fazla engel oluşturduğunu ifade ederken, filistin devleti için tek yolun israil ile doğrudan görüşmelerin yeniden başlaması olduğunu belirtti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;